Οι χρήστες υπολογιστών διευκολύνουν τους χάκερ με εύκολα passwords

Από τη μια πλευρά είναι κατανοητό ότι για να εισέρχεται κάποιος στον υπολογιστή του η σε κάποια online υπηρεσία (e-mail, social media, web banking κ.α.) θέλει να χρησιμοποιεί κάποιο εύκολο στην απομνημόνευση κωδικό πρόσβασης. Από την άλλη πλευρά όμως καραδοκούν οι κάθε είδους κακόβουλοι του κυβερνοχώρου που αναζητούν μόνιμα την απόκτηση πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.


Οι ειδικοί και οι εταιρείες που ασχολούνται με την προστασία ηλεκτρονικής ασφάλειας κάνουν συνεχείς εκκλήσεις να βάζουμε σύνθετους κωδικούς για πρόσβαση στους υπολογιστές και τις online υπηρεσίες και σε καμία περίπτωση κωδικούς με αριθμούς ή ονόματα που σχετίζονται με την προσωπική μας ζωή (ημερομηνίες γενεθλίων, ονόματα συντρόφων-παιδιών-κατοικίδιων κ.α.) ή εύκολων στην απομνημόνευση κωδικών όπως «123456», «qwerty» κ.α.

Παρόλα αυτά και παρά την δημοσιότητα που παίρνει σε σχεδόν καθημερινή βάση η δράση των χάκερ σε όλο τον κόσμο όπως φαίνεται πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να μην προφυλάσσονται και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν εύκολα στον εντοπισμό τους passwords.

Η πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών passwords NordPass στην ετήσια έκθεση της αναφέρει ότι πολύ μεγάλος αριθμός χρηστών υπολογιστών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί εύκολους κωδικούς όπως το όνομα τους, την ομάδα που υποστηρίζουν, την μάρκα του αυτοκινήτου τους, το αγαπημένο τους συγκρότημα κ.α. κωδικούς που ακόμη και αν κάποιος δεν γνωρίζει τον χρήστη προσωπικά για να τους ξέρει είναι σχετικά εύκολο να τους ανακαλύψει. Η έκθεση αναφέρει και γενικευμένη χρήση απλών κωδικών όπως το «123456», «qwerty» που κάνουν την ζωή των χάκερ πολύ εύκολη. Το «123456» το χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 100 εκατ. χρήστες υπολογιστών στον κόσμο. Το «12345» το χρησιμοποιούν περίπου 33 εκατ. χρήστες κα το «123456789» περίπου 46 εκατ. χρήστες.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *