WADA : Η Ρωσία αντιμετωπίζει νέες κυρώσεις για μη συμμόρφωση

Ο ρωσικός οργανισμός αντιντόπινγκ (RUSADA) θα αντιμετωπίσει περισσότερες κυρώσεις για την αποτυχία να αντιμετωπίσει ζητήματα μη συμμόρφωσης, ανακοίνωσε σήμερα (22/9) ο παγκόσμιος οργανισμός αντιντόπινγκ (WADA).


Μετά από συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής στη Σαγκάη, ο WADA ανέφερε ότι διαπίστωσε επίσης ότι ο παναμερικανικός αθλητικός οργανισμός (Panam Sports) και οι οργανισμοί αντιντόπινγκ της Νότιας Αφρικής και των Βερμούδων δεν συμμορφώνονται με τον κώδικα του WADA.

Πάντως ο αντίκτυπος των νέων κυρώσεων στη RUSADA είναι πιθανό να περιοριστεί καθώς πολλές έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από παγκόσμιους αθλητικούς φορείς, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Μεταξύ των τιμωριών που προτείνει η επιτροπή αναθεώρησης (CRC) του WADA, είναι η σημαία της Ρωσίας να μην κυματίζει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το παγκόσμιο πρωτάθλημα, τους ηπειρωτικούς και περιφερειακούς αγώνες έως ότου εκπληρωθούν οι όροι επαναφοράς.

Ο WADA είπε ότι αυτές θα ήταν νέες συνέπειες με τις κυρώσεις που είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) τον Δεκέμβριο του 2020, οι οποίες έχουν παρέλθει μετά από δύο χρόνια.


Η RUSADA κρίθηκε μη συμμορφούμενη λόγω μη συμμορφώσεων που σχετίζονται με την εθνική νομοθεσία που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εικονικού ελέγχου τον Σεπτέμβριο του 2022.


Η μη συμμόρφωση τόσο της Νότιας Αφρικής όσο και των Βερμούδων οφείλεται σε αδυναμία κατάλληλης εφαρμογής του κώδικα WADA στα νομικά τους συστήματα.

Οι δύο χώρες θα έχουν στη διάθεσή τους 21 ημέρες για να αμφισβητήσουν ή να επιλύσουν τις ανησυχίες περί μη συμμόρφωσης.
Η Νότια Αφρική θα μπορούσε να έχει μια ιδιαίτερα αυστηρή προθεσμία όσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι.

Εάν η Νότια Αφρική δεν αντιμετωπίσει τα ζητήματα μη συμμόρφωσης πριν κλείσει η περίοδος προσφυγών των 21 ημερών, δεν θα είναι σε θέση να φέρει τη σημαία της εάν φτάσει στους προημιτελικούς και μετά.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *