Αυγενάκης: «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας προχωράμε τα έργα των εγκαταστάσεων και μετεγκαταστάσεων του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά» – Σήμερα παραδίδεται στο ΟΑΚΑ, το προπονητήριο Άρσης Βαρών και οι βοηθητικοί χώροι

Τα μεγάλα έργα στον αθλητισμό προχωράνε με ταχύτατους ρυθμούς. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για την πορεία των έργων, ενώ σήμερα παραδίδεται (όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού στη Βουλή) στο ΟΑΚΑ το Προπονητήριο της Άρσης Βαρών και οι βοηθητικοί χώροι, μετά από πλήρη ανακαίνιση, για τη μετεγκατάστασή της Άρσης Βαρών από τον Άγιο Κοσμά


Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης: «Με ταχείς ρυθμούς, συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και πλήρη τήρηση των σφικτών χρονοδιαγραμμάτων προχωράμε τα έργα των εγκαταστάσεων και μετεγκαταστάσεων του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά, με την ομόφωνη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων»

«Σήμερα το μεσημέρι παραδίδεται στο ΟΑΚΑ το Προπονητήριο της Άρσης Βαρών και οι βοηθητικοί χώροι, μετά από πλήρη ανακαίνιση και με όλο τον εξοπλισμό και τις εγγυήσεις του, ώστε η μετεγκατάστασή της Άρσης Βαρών από τον Άγιο Κοσμά να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα», ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι «με ταχείς ρυθμούς και προσήλωση στην τήρηση των σφικτών χρονοδιαγραμμάτων προχωράμε τα έργα των εγκαταστάσεων και μετεγκαταστάσεων του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά, έργα για τα οποία είμαστε περήφανοι, καθώς είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και τις κάνουμε πράξη», απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή, Γιάννη Γκιόκα.

Ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι δεν καταργείται το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά. Ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί και όλα κυλούν, σε πλήρη συνεννόηση και ομοφωνία με όλους τους εμπλεκομένους, σύμφωνα με το σχέδιο ομαλής μετεγκατάστασης σε άλλες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που –επιτέλους- αξιοποιούνται βάσει του προγράμματος το οποίο παρουσιάστηκε μαζί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με απόλυτη τήρηση των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων, έως ότου και να ολοκληρωθούν οι νέες αθλητικές υποδομές στο Πάρκο Ελληνικού.


Ο Υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε επιγραμματικά:


* στην πολύμηνη συνεργασία και την ομαδική δουλειά για τη Σύμβαση Συνεργασίας που υπογράφτηκε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, τη Lamda Development, το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, το ΟΑΚΑ και το Ολυμπιακό Χωριό,

* στις αλλεπάλληλες ενημερωτικές συναντήσεις με τα σωματεία εργαζομένων και τις Ομοσπονδίες και την ομόφωνη έγκρισή τους για το περιεχόμενο της Σύμβασης, καθώς και

* στις Επιτροπές Παρακολούθησης της υλοποίησής της, όπου μετέχουν και αθλητές προκειμένου να κάνουν αυτοψία και να εγκρίνουν τα διαμερίσματα που θα φιλοξενήσουν τους 94 διαμένοντες αθλητές στον Άγιο Κοσμά, έως ότου κατασκευαστούν οι νέοι ξενώνες στο Ελληνικό και ανακατασκευαστούν οι υπάρχοντες στο ΟΑΚΑ.

«Είμαι άνθρωπος του αποτελέσματος, όχι της θεωρίας. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν καλά ότι όσα λέω πως θα κάνουμε, τα εποπτεύω στενά μέχρι την ολοκλήρωσή τους στο 100%» επισήμανε ο κ. Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας, επιπλέον, ότι «είμαστε υπερήφανοι, διότι αλλάξαμε την εικόνα των Ολυμπιακών μας ακινήτων! Διότι αξιοποιούμε τις Ολυμπιακές μας εγκαταστάσεις και τις αποδίδουμε πίσω στην αθλητική οικογένεια και στην κοινωνία. Διότι καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας και να συνεργαστούμε προς όφελος του αθλητισμού -χωρίς προκαταλήψεις- με τον ιδιωτικό τομέα».


Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

«Έχουμε συζητήσει αρκετές φορές σε αυτήν εδώ την αίθουσα το θέμα του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, αλλά μου δίνετε την ευκαιρία να ενημερώσω το Σώμα και για τις τελευταίες εξελίξεις του.

Είμαστε υπερήφανοι, διότι αλλάξαμε την εικόνα των Ολυμπιακών μας ακινήτων! Διότι αξιοποιούμε τις Ολυμπιακές μας εγκαταστάσεις και τις αποδίδουμε πίσω στην αθλητική οικογένεια και στην κοινωνία. Διότι καταφέραμε να κινητοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας και να συνεργαστούμε προς όφελος του αθλητισμού -χωρίς προκαταλήψεις- με τον ιδιωτικό τομέα.

Αναφέρω ενδεικτικά ότι μόνο στο ΟΑΚΑ έχουν κινητοποιηθεί πόροι οι οποίοι συνολικά αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ: 54 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημαντικοί πόροι από την Περιφέρεια, 7 εκατομμύρια ευρώ από κοινοπραξία ιδιωτικών εταιρειών που ανακατασκευάζουν το Κέντρο Αντισφαίρισης και 15 εκατομμύρια ευρώ από τη Lamda Development, για εγκαταστάσεις σε ΟΑΚΑ, ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, Ολυμπιακό Χωριό και τα κλειστά «Σπίτι του Στίβου και του Βόλεϊ» στην Παιανία.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2022, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις προτεραιότητες στα ζητήματα των αθλητικών υποδομών στη χώρα μας, καθώς και την πορεία του έργου αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε όλα τα επίπεδα.

Όσον αφορά το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, επαναλαμβάνω δημόσια, για πολλοστή φορά, ότι δεν καταργείται! Θα συνεχίσει να λειτουργεί!  

Η Σύμβαση Συνεργασίας που υπογράψαμε (το Υφυπουργείο Αθλητισμού, η Lamda Development, το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, το ΟΑΚΑ και το Ολυμπιακό Χωριό) είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και πολύμηνης συνεργασίας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι:

> Στις 4 Οκτωβρίου 2022 είχαμε συνάντηση με τη Διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και τον Συντονιστή των αθλητικών εγκαταστάσεων Αττικής.

Αφού τους διαβεβαίωσα ότι δεν καταργείται το ΕΑΚΝ, συζητήσαμε για τη μεταβατική πορεία και διαδικαστικά θέματα, όπως μετεγκαταστάσεις και προσωρινή φιλοξενία αθλητών και Σωματείων.

Μάλιστα, το Σωματείο Εργαζομένων εξέδωσε Δελτίο Τύπου στις 10 Οκτωβρίου, όπου δήλωνε την ικανοποίηση του και εξέφραζε τη στήριξή του στις προσπάθειες μας για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία νέων.

> Στις 25 Οκτωβρίου 2022, ακολούθησε 2η συνάντηση με τη Διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, τον Γενικό Διευθυντή του ΟΑΚΑ και τον Πρόεδρο του Ολυμπιακού Χωριού, όπου συζητήσαμε για την πορεία τη Σύμβασης Συνεργασίας με την Lamda.

> Την ίδια περίοδο είχαμε συναντήσεις με τις Διοικήσεις των Ομοσπονδιών που στεγάζονταν στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και συζητήσαμε για θέματα μετεγκατάστασης, αθλητικών υποδομών, την απρόσκοπτη προετοιμασία των αθλητών και την αποτελεσματική λειτουργία των Ομοσπονδιών.

> Στις 25 Νοεμβρίου 2022 κάναμε μια διευρυμένη συνάντηση-συζήτηση, πριν από την υπογραφή της Σύμβασης με την Lamda Development, όπου συμμετείχαν τα Διοικητικά Συμβούλια του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, του ΟΑΚΑ και του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και εκπρόσωποι των ΔΣ των εργαζομένων ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και ΟΑΚΑ.

Στη σύσκεψη αυτή, εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ, το τονίζω, ΟΜΟΦΩΝΑ, το περιεχόμενο της Σύμβασης!

Καμία αναστάτωση, λοιπόν, κανένας προβληματισμός, καμία έκπληξη! Όλοι οι εμπλεκόμενοι γνώριζαν! Και μάλιστα όχι μόνο είχαν ενημερωθεί, αλλά είχαν συμφωνήσει κιόλας ΟΜΟΦΩΝΑ, πριν από την υπογραφή της Σύμβασης!

> Στις 28 Νοεμβρίου 2022 υπογράψαμε τη Σύμβαση Συνεργασίας!

Στη Σύμβαση προβλέψαμε τη συγκρότηση Επιτροπής με εκπροσώπους από τη Lamda Development, την Πρόεδρο του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, τον Πρόεδρο του Ολυμπιακού Χωριού, τον Γεν. Συντονιστή – Διευθυντή του ΟΑΚΑ και τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του ΟΑΚΑ, με αντικείμενο την παρακολούθηση των έργων και τις εξελίξεις στη μετεγκατάσταση.

Συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα, ήδη έχει συνεδριάσει δύο φορές, και παρακολουθεί την πορεία των εργασιών και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

> Επίσης, δημιουργήσαμε Επιτροπή με εκπροσώπους από τις Διοικήσεις του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και του ΟΑΚΑ και εκπροσώπους των αθλητών, προκειμένου να κάνουν αυτοψία και να εγκρίνουν τα διαμερίσματα που θα φιλοξενήσουν τους αθλητές, κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την ολοκλήρωση των ξενώνων.      

Επαναλαμβάνω ότι δεν καταργείται το νομικό πρόσωπο του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά. Είμαστε συνεπείς! Ότι είπαμε, το κάνουμε και είμαι υπερήφανος!

Όσον αφορά στους εργαζομένους: έχουμε μεριμνήσει ήδη από το 2020! Διασφαλίζουμε πλήρως τους εργαζόμενους, με το άρθρο 23 του ν. 4726/2020. 

Να σας θυμίσω ότι οι σύλλογοι των εργαζομένων -και του Αγίου Κοσμά, και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, και του ΟΑΚΑ, και του ΣΕΦ, και του Καυταντζογλείου- όλοι είχαν εκφράσει κι εδώ στη Βουλή την ικανοποίησή τους, όχι μόνο για την ρύθμιση αυτή, αλλά και γιατί βλέπουν μια ηγεσία που κινείται και που τους ακούει.

Στο πλαίσιο της Σύμβασης Συνεργασίας, που ανέφερα πριν, προχωρήσαμε σε μια σειρά από Έργα με μοναδικό στόχο την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την απρόσκοπτη συνέχιση της αθλητικής δραστηριότητας.

Η Σύμβαση τηρείται με ευλάβεια και επιβεβαιώνει το πραγματικό ενδιαφέρον όλων για την ανάπτυξη του αθλητισμού.

* Τα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στις 13 Δεκεμβρίου!

* Ενημερώσαμε με ανάρτηση για την εξέλιξή τους στις 10 Ιανουαρίου!

* Ενημερώνω και το Σώμα εδώ σήμερα!

Τι αποτελέσματα έχει; Πολύ συνοπτικά:

Α. Έργα αναβάθμισης στο ΟΑΚΑ:

> Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι σήμερα παραδίδεται ο χώρος του Προπονητηρίου της Άρσης Βαρών και Βοηθητικών Χώρων. Μετά από πλήρη ανακαίνιση και με όλο τον εξοπλισμό και τις εγγυήσεις!

Η μετεγκατάστασή της Άρσης Βαρών από τον Άγιο Κοσμά πραγματοποιείται απρόσκοπτα.

> Ήδη, τον Δεκέμβριο εγκαινιάσαμε, παρουσία του Πρωθυπουργού, το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, με 11 σύγχρονες κολυμβητικές δεξαμενές, έργο ύψους 7.000.000€.

> Ανακατασκευή των πέντε κτηρίων ξενώνων, που μέσα σε αυτά φιλοξενούνται διάφοροι χρήστες, αλλά όχι αθλητές. Αποδίδουμε τους κοιτώνες στην αθλητική οικογένεια. Οι Μελέτες για τους ξενώνες τρέχουν ήδη. 

Β. Έργα αναβάθμισης στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά

> Επεκτείνονται το Εθνικό Κλειστό Κολυμβητήριο Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ» και το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά στο Μικρολίμανο.

> Ανακαινίζονται οι χώροι που στεγάζονται τα γραφεία, εντός του Κολυμβητηρίου «Καπαγέρωφ» και του Κέντρου Ιστιοπλοΐας στο Μικρολίμανο.

> Μάλιστα, ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η προσωρινή μετεγκατάσταση του Διοικητηρίου του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Παράδοσης – Παραλαβής.

> Έως τον Ιούνιο του 2023, σε λίγους μήνες δηλαδή, θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αναβάθμισης και η παράδοση του αθλητικού υλικού σε Καπαγέρωφ και Μικρολίμανο.

Γ. Έργα αναβάθμισης στο Εθνικό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο Ολυμπιακού Χωριού: Προχωρά η διαδικασία επιλογής αναδόχου και η υπογραφή σχετικής Σύμβασης για το κλειστό προπονητήριο (τύπου θόλου). Εκεί θα μεταφερθούν οι Εθνικές ομάδες πάλης, τζούντο και πυγμαχίας.

Επιπλέον, η Lamda Development:

> δέσμευσε τα ακίνητα που θα χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή φιλοξενία των 94 αθλητών του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, έως ότου κατασκευαστούν οι νέοι ξενώνες στο Ελληνικό και ανακατασκευαστούν οι υπάρχοντες στο ΟΑΚΑ.

Οι δαπάνες της προσωρινής φιλοξενίας ανέρχονται στο ποσό των 3.500.000€. Οι συμβάσεις μίσθωσής τους υπογράφονται τις προσεχείς ημέρες και η μετεγκατάσταση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.

> Κατέβαλε χορηγίες ύψους 63.272€ σε 12 νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου και μπάσκετ, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, που έκαναν χρήση των εγκαταστάσεων του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, προκειμένου να μισθώσουν χώρους προπόνησης αλλού, κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων,

Επίσης, μέσα στο Πάρκο του Ελληνικού θα κατασκευασθούν νέοι ξενώνες οι οποίοι θα συνεχίσουν να φιλοξενούν αθλητές με ειδική τιμολογιακή πολιτική.

Παράλληλα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πάρκου Ελληνικού περιλαμβάνουν:

* Γήπεδα Ποδοσφαίρου, με χρήση και για χόκεϋ.

* Ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ και επιπλέον τρία ανοικτά.

* Ανοικτή κολυμβητική δεξαμενή.

* Εγκαταστάσεις Ανοιχτού Στίβου και Στίβου Ρίψεων.

* Γήπεδα Αντισφαίρισης.

Κυρίες και κύριοι,

είμαι άνθρωπος του αποτελέσματος, όχι της θεωρίας. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν καλά ότι όσα λέω πως θα κάνουμε, τα εποπτεύω στενά μέχρι την ολοκλήρωσή τους στο 100%.

Με ταχείς ρυθμούς και προσήλωση στην τήρηση των σφικτών χρονοδιαγραμμάτων προχωράμε τα έργα των εγκαταστάσεων και μετεγκαταστάσεων του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά! Έργα για τα οποία είμαστε περήφανοι!

Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και κάνουμε πράξη τα έργα μας!».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια σκέψη για “Αυγενάκης: «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας προχωράμε τα έργα των εγκαταστάσεων και μετεγκαταστάσεων του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά» – Σήμερα παραδίδεται στο ΟΑΚΑ, το προπονητήριο Άρσης Βαρών και οι βοηθητικοί χώροι”