Με εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη γιορτάζει τα 40 χρόνια λειτουργίας του το Μουσείο Ν. Καζαντζάκη

Τα 40 χρόνια λειτουργίας του συμπληρώνει φέτος το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και με αφορμή τον εορτασμό έχουν προγραμματιστεί πολυθεματικές εκδηλώσεις με αναφορά στη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πραγματοποιούνται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη δήμων της Κρήτης και φορέων του νησιού.


Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Περιφέρεια Κρήτης ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Μουσείου Ν. Καζαντζάκη αναφέρθηκε στην πορεία του μουσείου το οποίο όπως είπε «είναι σήμερα το πρώτο “Αναγνωρισμένο Μουσείο” από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Κρήτη και ένα από τα 10 αναγνωρισμένα Μουσεία στην Ελλάδα» συμπληρώνοντας ότι μέσω των εκδηλώσεων «το Μουσείο ταξιδεύει σε όλη την Κρήτη, με ένα πολυθεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που αντανακλούν διαφορετικές εκφράσεις της έρευνας, των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και με διαδικτυακές παραγωγές και επετειακές εκδόσεις».

Ο πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης-Εντεταλμένος σε θέματα Τέχνης-Σύγχρονου Πολιτισμού Ευάγγελος Ζάχαρης, αφού αναφέρθηκε στη διαχρονική συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με το Μουσείο, ευχήθηκε «να συνεχίσει το μουσείο Ν. Καζαντζάκης να κρατά άσβεστο το φως του πνεύματος του συγγραφέα και να μεταφέρει την οικουμενικότητα του έργου του εντός και εκτός Κρήτης», ενώ ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης πρόσθεσε ότι με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις, προβολές, και άλλες εκδηλώσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί «αποδίδουμε τιμή στο μεγάλο πνευματικό τέκνο της Κρήτης, του οποίου το έργο τιμά τον τόπο μας διαχρονικά και σε ολόκληρη την οικουμένη».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του Μουσείου στη Μυρτιά αλλά και σε εμβληματικά σημεία σε όλο το νησί, όπως την Ιερά Μονή Αρκαδίου και την Ιερά Μονή Τοπλού, το Φρούριο Φιρκά στα Χανιά, στη Νεάπολη και το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Πρόκειται για παραστάσεις θεάτρου, μουσικές παραστάσεις, έκθεση φωτογραφίας, παραγωγή και προβολή επετειακού βίντεο για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου. Επίσης επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Η γυναικεία μορφή στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη» και επιπλέον διαδικτυακές δράσεις και το «Διαδικτυακό Εργαστήριο Μικρομυθοπλασίας».


Στον κύκλο των δράσεων περιλαμβάνονται επίσης δυο κεντρικές εκδηλώσεις στη Μυρτιά και την Αθήνα, στις οποίες θα γίνει εκτεταμένη αναφορά στην ιστορία, τα επιτεύγματα και τις δράσεις του Μουσείου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, ενώ θα τιμηθούν προσωπικότητες που συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν στην λειτουργία του Μουσείου.


Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, η Στέλλα Αρχοντάκη αντιδήμαρχος Ηρακλείου-πρόεδρος ΔΕΠΑΝΑΛ, η Ρένα Παπαδάκη αντιδήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος ΔΗΚΕΗ, ο Χάρης Αλεξάκης αντιδήμαρχος Αγ. Νικολάου και πρόεδρος ΠΑΟΔΑΝ, ο Ιωάννης Γιαννακάκης αντιδήμαρχος Πολιτισμού δήμου Χανίων, ο Θωμάς Κρεβετζάκης αντιδήμαρχος Πολιτισμού δήμου Ρεθύμνου, η Χαρά Γενειατάκη αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οργάνωσης του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων. Καθώς και η διευθύντρια του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη Μαριλένα Μηλαθιανάκη, όπως επίσης το στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Ιωάννα Γιάνναρη.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *