Φον ντερ Λάιεν: Ανάγκη για ταχεία επιστροφή των παράτυπων μεταναστών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία και Βέλγιο

Η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η αύξηση των επιστροφών παράτυπων μεταναστών και η οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες είναι μερικοί από τους τρόπους αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνει στην επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.


Στην τετρασέλιδη επιστολή της προς τους 27 ηγέτες της ΕΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής, εκτιμά ότι η ΕΕ έχει ενεργήσει με συνέπεια απέναντι στις φετινές αυξήσεις των παράτυπων αφίξεων. «Η διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου σημείωσε τις πιο απότομες αυξήσεις με αποκορύφωμα την έντονη πίεση που παρατηρήθηκε στη Λαμπεντούζα τον Σεπτέμβριο, όπου έθεσα ένα σχέδιο 10 σημείων το οποίο εφαρμόζουμε επί του παρόντος. Υπήρξε επίσης τετραπλασιασμός των αφίξεων στα ελληνικά νησιά, καθώς και ισχυρές πιέσεις στην Κύπρο και τα Κανάρια Νησιά, όπως φαίνεται πρόσφατα», αναφέρεται στην επιστολή.

Για την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, η Φον ντερ Λάιεν προτείνει να εξεταστεί η πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, για τη διεύρυνση των καθηκόντων της επιχείρησης IRINI, δίνοντας μεγαλύτερη προτεραιότητα στην καταπολέμηση της λαθρεμπορίας ανθρώπων στη Μεσόγειο μέσω μιας αυξημένης εναέριας επιτήρησης. «Πρέπει επίσης να εργαζόμαστε συνεχώς για να υποστηρίζουμε τους εταίρους στην ενίσχυση των συνόρων τους», συμπεριλαμβανομένων και των χερσαίων συνόρων, επισημαίνει η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Επιπλέον, η Φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζει την ανάγκη να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο μεταναστών και να αυξηθούν οι επιστροφές, λαμβάνοντας αποφασιστική δράση μαζί με τις χώρες εταίρους στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής τονίζει, επίσης, ότι η ανάπτυξη μιας μετανάστευσης εργατικού δυναμικού με χώρες-εταίρους, μπορεί να φέρει αμοιβαίο κέρδος. Ωστόσο, για να επιδιωχθεί αυτό σε σημαντική κλίμακα, πρέπει να γίνει σαφές ότι οι τοπικές επενδύσεις και οι ευκαιρίες για νόμιμη μετανάστευση πρέπει να συμβαδίζουν με την ενισχυμένη συνεργασία για την επανεισδοχή.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *