Π. Μαρινάκης: Με την επιστολική ψήφο διευρύνεται η συμμετοχή στις εκλογές και η δημοκρατία – Δεν ξέρω πόσα σπίτια έχει ο κ. Κασσελάκης

«Με το νέο νόμο αλλάζει το τοπίο της ψήφου των αποδήμων, αλλά και το τοπίο για τους εκλογείς στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια μεγάλη, ουσιαστική, κίνηση για την ενίσχυση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στο νέο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο.


«Η δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής συνεπάγεται αύξηση και διεύρυνση της δημοκρατίας, καθώς αυτή γίνεται πιο αντιπροσωπευτική» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόσθεσε ότι με την χθεσινή υπερψήφιση του νόμου ομογενείς του εξωτερικού και εντός Ελλάδας εκλογείς θα μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές.

«Αυτό το μεγάλο βήμα το επικύρωσαν με την ψήφο τους μόνο τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ» επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης και χαρακτήρισε «προσχηματική» την αρχική συναίνεση της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που τελικώς το καταψήφισαν.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «η πρόταση για την επέκταση του δικαιώματος επιστολικής ψήφου για τους έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και στις εθνικές εκλογές είναι μια τομή, μια κίνηση που θα ισχυροποιήσει τη δημοκρατία μας πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της» και υπογράμμισε ότι, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός χθες το υπουργικό συμβούλιο, η σχετική τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές.

«Η Ιστορία γράφεται με πράξεις, που εν προκειμένω είναι η ψήφος της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας σε ένα εμβληματικό νομοσχέδιο και όχι με λόγια» είπε ο κ. Μαρινάκης.


Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, που έχει από χθες τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλους τους έλληνες πολίτες , χωρίς διακρίσεις, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών, ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομοφύλων ζευγαριών».


«Αποτελεί υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ. Την ισότητα στο γάμο έχουν νομοθετήσει 36 χώρες στον κόσμο, 20 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη. Η νομοθέτηση της ισότητας στο γάμο «αυτόματα συνεπάγεται την εφαρμογή ολόκληρου του πλαισίου συγγένειας συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας, που έχει θεσπιστεί και ισχύει σε 39 χώρες στον κόσμο, εκ των οποίων 23 βρίσκονται στην Ευρώπη και 16 είναι κράτη – μέλη της Ε.Ε.»

Ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι με το νομοσχέδιο δεν επεκτείνεται το δικαίωμα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ζευγάρια ανδρών, ή σε ζευγάρια εκτός γάμου, ή σε σύμφωνο συμβίωσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στις έννοιες «γονέας 1» , «γονέας 2» και δεν τροποποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για το σύμφωνο συμβίωσης.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα νομοσχέδια, που παρουσιάστηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό.

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι προβλέπεται η ενοποίηση του Α’ βαθμού δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων , ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων , «ώστε το σύνολο των δικαστών να εκδικάζει όλες τις υποθέσεις Α βαθμού, τόσο αστικές όσο και ποινικές με σκοπό την ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων».


Για το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ελληνική Διασπορά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ελληνική ομογένεια». Οι έξι στρατηγικοί στόχοι είναι:

1) Η υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας,

2) Η αξιοποίηση της παρουσίας της ομογένειας για προώθηση θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος,

3) Η διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας ,γλώσσας, παράδοσης, πολιτισμού, με έμφαση στη νέα γενιά,

4) Η διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας

5) Η ενίσχυση διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς

6) Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις προξενικές αρχές.

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών ο κ. Μαρινάκης είπε ότι περιλαμβάνει τις συμπληρωματικές ρυθμίσεις εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ειδική αναφορά, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΟΑΣΘ, επισημαίνοντας ότι μετά τις προσλήψεις νέων οδηγών αυξάνονται τα δρομολογημένα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης, «κυκλοφορούν περισσότερα από τριακόσια λεωφορεία, μετά από δύο χρόνια» και συνέχισε:

«Με τη προμήθεια εκατόν δέκα νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οποία εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσουν τον Απρίλιο και φυσικά με τη λειτουργία του Μετρό το δεύτερο εξάμηνο του 2024, προχωράμε σε σταδιακή αποσυμφόρηση του προβλήματος της κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη».

Για τις προκηρύξεις διαγωνισμών για 14 νέες δομές του υπουργείου Υγείας, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι πρόκειται για κέντρα ημέρας, οικοτροφεία και κινητές μονάδες για άτομα με αυτισμό, με άνοια, ή με ψυχικές διαταραχές, που «θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες» και θα αναπτυχθούν στις περιφερειακές ενότητες Αττικής, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λασιθίου, Λέσβου, Τρικάλων και Σερρών.

«Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας ολοκληρώνεται με την αναγκαία συμπλήρωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ιδιαιτέρως για τα άτομα με αυτισμό και άνοια» είπε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι αύριο, Παρασκευή, στις έντεκα το πρωί, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Νέας Αριστεράς», με θέμα το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

«Δεν ξέρω πόσα σπίτια έχει να δώσει ο κ. Κασσελάκης»

Με αφορμή ερώτηση για την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη να παραχωρήσει το σπίτι του πατέρα του στα Παγκράτι για να μείνει η συνταξιούχος δημοσιογράφος Ιωάννα Κολοβού και ο γιος της, ο κ. Μαρινάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. «Δεν ξέρω πόσα σπίτια έχει να δώσει ο κ. Κασσελάκης αλλά η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται αλλιώς την άσκηση πολιτικής», είπε μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη

«Ψηφίστηκε χθες το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο προβλέπει την δυνατότητα ψηφοφορίας μέσω επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα.

Με τον νέο νόμο αλλάζει το τοπίο της ψήφου των αποδήμων, αλλά και το τοπίο για τους εκλογείς στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια μεγάλη, ουσιαστική κίνηση, για την ενίσχυση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Η δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής συνεπάγεται διεύρυνση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας, καθώς αυτή γίνεται πιο αντιπροσωπευτική. Το Κράτος εκσυγχρονίζεται, υιοθετεί καλές πρακτικές δημόσιας διοίκησης και αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία, προσαρμόζοντάς την στα δεδομένα της χώρας.

Μετά την χθεσινή υπερψήφιση του νόμου οι Έλληνες εκλογείς σε κάθε γωνιά της γης θα μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, όπως και οι εντός Ελλάδος εκλογείς. Αυτό το μεγάλο βήμα, το «επικύρωσαν» με την ψήφο τους μόνο τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, η αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι η αρχική συναίνεση προς το νομοσχέδιο ήταν προσχηματική καταψηφίζοντας τελικά:

το να μπορεί με επιστολική ψήφο ένας Έλληνας εκλογέας που ζει στο εξωτερικό να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας του, αλλά, καταψηφίζοντας και να μπορεί να ψηφίσει με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και ένας συμπολίτης μας:

 • που μένει στην Ελλάδα και ίσως πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια,
 • Έχει κάποια αναπηρία,
 • σπουδάζει ή εργάζεται μακριά από τον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος.

Η πρόταση για την επέκταση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και στις εθνικές εκλογές είναι μια τομή, μια κίνηση που θα ισχυροποιήσει τη Δημοκρατία μας, 50 χρόνια μετά την αποκατάστασή της. Η Ιστορία γράφεται με πράξεις που εν προκειμένω, είναι η ψήφος της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας σε ένα εμβληματικό νομοσχέδιο, και όχι με λόγια.

Η συγκεκριμένη τροπολογία, θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές, όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.


Μια σειρά από σημαντικά νομοσχέδια παρουσιάστηκαν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού.

Ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την Εθνική Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Το νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε χθες το βράδυ σε δημόσια διαβούλευση, εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών, ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.

Αποτελεί υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ.

Την ισότητα στον γάμο έχουν νομοθετήσει 36 χώρες στον κόσμο, 20 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη. Η νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο αυτόματα συνεπάγεται την εφαρμογή ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου των σχέσεων συγγένειας, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθεσίας, που έχει θεσπιστεί και ισχύει σε 39 χώρες στον κόσμο, εκ των οποίων 23 κράτη βρίσκονται στην Ευρώπη και 16 είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι με το νομοσχέδιο ΔΕΝ επεκτείνεται το δικαίωμα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε ζευγάρια ανδρών, σε ζευγάρια εκτός γάμου ή σε σύμφωνο συμβίωσης, ΔΕΝ γίνεται καμία αναφορά στις έννοιες: Γονέας 1/ Γονέας 2 και ΔΕΝ τροποποιείται καθόλου το νομοθετικό πλαίσιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης.


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο Υφυπουργός Γιάννης Μπούγας παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τον νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας, το οποίο προβλέπει:

 1. Την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων, δηλαδή των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, ώστε το σύνολο των δικαστών να εκδικάζει όλες τις υποθέσεις πρώτου βαθμού, τόσο αστικές όσο και ποινικές με σκοπό την ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.
 2. Τον ορθολογικό επανασχεδιασμό των δικαστικών σχηματισμών της χώρας. Στην περιφερειακή ενότητα (πρώην νομός) θα λειτουργούν πρωτοβάθμια δικαστήρια, δηλαδή το Πρωτοδικείο καθώς και περιφερειακά Πρωτοδικεία, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές.
 3. Με το νομοσχέδιο οι αρμοδιότητες των Προϊσταμένων των Δικαστηρίων επικεντρώνονται στα δικαστικά και δικαιοδοτικά τους καθήκοντα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας, παρουσίασαν το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027.

Η κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην Ελληνική Διασπορά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ελληνική ομογένεια.

Το σχέδιο περιλαμβάνει έξι στρατηγικούς στόχους:

 1. Την υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας
 2. Την αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος
 3. Την διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας με ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, παράδοσης και πολιτισμού με έμφαση στην νέα γενιά.
 4. Την διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας
 5. Την ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς.
 6. Την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις απαραίτητες συμπληρωματικές ρυθμίσεις με σκοπό την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή στην ελληνική έννομη τάξη του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.


Μετά τις προσλήψεις νέων οδηγών που υλοποιήθηκαν στον ΟΑΣΘ μετά από 11 χρόνια αυξάνονται τα δρομολογημένα λεωφορεία στην Θεσσαλονίκη. Περισσότερα από 300 λεωφορεία του ΟΑΣΘ, κυκλοφορούν, σήμερα, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Η αύξηση αυτή αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου και της καθημερινότητας των κατοίκων. Με την προμήθεια 110 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οποία εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσουν τον Απρίλιο και φυσικά, με τη λειτουργία του Μετρό, το δεύτερο εξάμηνο του 2024, προχωράμε στη σταδιακή αποσυμφόρηση του προβλήματος της κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη. Με σχέδιο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά κάνουμε πράξη τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως τόνισε και ο αρμόδιος Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συνάντησή του με την διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.


Τις προκηρύξεις διαγωνισμών για δεκατέσσερις νέες δομές, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», υπέγραψε ο Υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Δημήτριος Βαρτζόπουλος.

Πρόκειται για Κέντρα Ημέρας ,Οικοτροφεία και Κινητές Μονάδες για άτομα με Αυτισμό, με Άνοια καθώς και για άτομα με σοβαρή ψυχική διαταραχή. Οι νέες δομές θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες. Οι μονάδες αυτές θα αναπτυχθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λασιθίου, Λέσβου, Τρικάλων και Σερρών.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας ολοκληρώνεται με την αναγκαία συμπλήρωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ιδιαιτέρως για τα άτομα με αυτισμό και άνοια. Οι παρεμβάσεις μας σκοπό έχουν να καλύψουν ολιστικά τις ανάγκες των ωφελουμένων, να συνδράμουν τις οικογένειες στη μείωση του φορτίου φροντίδας και στην μείωση των δαπανών των νοικοκυριών που προκαλούν οι χρόνιες παθήσεις.


Αύριο, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ολομέλεια της Βουλής απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέα Αριστερά Αλέξη Χαρίτση με θέμα το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *