Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Υγείας Ελλάδας-Ισραήλ – Γεωργιάδης: «Έχουν ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα Υγείας, έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτούς»

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα 8 Απριλίου 2024, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Uriel Buso.


Η συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας και του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ βασίζεται στη Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για τη «Συνεργασία στους Τομείς της Υγείας και της Ιατρικής», υπογεγραμμένη στην Ιερουσαλήμ στις 9 Μαρτίου 1992.

Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της υγείας και της ιατρικής, ορμώμενοι από την κοινή επιθυμία να καθιερωθούν και να αναπτυχθούν διμερείς σχέσεις στους τομείς αυτούς, προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο της περίθαλψης για τον πληθυσμό τους, οι δυο πλευρές συμφώνησαν την προώθηση, συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών σε τομείς όπως παροχή υγειονομικής περίθαλψης, ιατρική και νοσηλευτική εκπαίδευση, νέες τεχνολογίες και ψηφιακά εργαλεία, μεταδοτικές και μη μεταδοτικές ασθένειες, μεταμόσχευση οργάνων και δωρεά οργάνων, ψυχική υγεία, φάρμακο και φαρμακευτική κάνναβη, προώθηση της ασφάλειας των τροφίμων και της περιβαλλοντικής υγείας.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνει ανταλλαγή επισκέψεων εμπειρογνωμόνων με στόχο τη μελέτη σύγχρονων διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών, ενώ τέλος οι δυο πλευρές θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη άμεσων επαφών σε κάθε σχετικό τομέα.

«Σήμερα το πρωί στην Ιερουσαλήμ, στο Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, υπογράψαμε με τον ομόλογο μου Υπουργό Υγείας του Ισραήλ, Uriel, μνημόνιο Συνεργασίας των δύο Κρατών στον τομέα της Υγείας. Το Ισραήλ έχει ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα Υγείας και έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτούς. Άλλωστε η μεταξύ μας συνεργασία και σε αυτό τον τομέα ενισχύει την Στρατηγική μας Συμμαχία. Είμαι υπερήφανος που επί θητείας μου προχωρήσαμε σε αυτή την Συμφωνία αλλά και που βρέθηκα προσκεκλημένος τους εδώ, αυτές τις δύσκολες ώρες. «Ο φίλος τον φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκει», αναφέρει σε σχετική ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Υγείας, κ. Γεωργάδης.


«Τους ευχαριστώ θερμά λοιπόν για την θερμή τους υποδοχή και εύχομαι οι όμηροι από την Τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου να απελευθερωθούν άμεσα. Οφείλω δε να πω, ότι μου έκανε πολύ θετική εντύπωση που μάθαμε το πόσους Παλαιστίνιους τραυματίες περιθάλπουν καθημερινά στο Ισραήλ παρά τον Πόλεμο με την Χαμάς. Η εικόνα ενός Κράτους τρομοκράτη που οι Ακραίοι και από την Αριστερά και από την Δεξιά καλλιεργούν για το Ισραήλ δεν είναι αληθινή. Το Ισραήλ δέχθηκε ένα άνανδρο και εξαιρετικά σοκαριστικό τρομοκρατικό κτύπημα και κάθε Κράτος στην θέση του θα αντιδρούσε έτσι. Δυστυχώς, ο Πόλεμος στη Γάζα έχει τραγικές συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό εκεί και πρέπει να βρεθούν τρόποι για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές, που έχουν την ίδια αξία, σε οποία πλευρά των συνόρων και αν βρίσκονται», προσθέτει.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *