Ξεκινάει η τελική φάση της άσκησης αντισεισμικής προστασίας «Μίνωας 2024» – Στην Κρήτη ο Β. Κικίλιας

Στην Κρήτη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να παραστεί στην έναρξη της άσκηση αντισεισμικής προστασίας «Μίνωας 2024».


Πρόκειται, όπως τονίζει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού. Την άσκηση διοργανώνουν το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης.

Σε συνέχεια του μεγάλου αριθμού δράσεων σε όλο το νησί, καθώς και της άσκησης επί χάρτου που πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Φεβρουαρίου, η τελική φάση της «Μίνωας 2024» διεξάγεται στο πεδίο στις 22, 23 και 24 Απριλίου και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης και θα αποτελέσει τη βάση με την οποία θα διεξάγονται αντίστοιχες ασκήσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Σκοπός της επιχειρησιακής άσκησης είναι να συμβάλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μία σειρά συντονισμένων δράσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών λόγω σεισμού «Εγκέλαδος 2» του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η άσκηση στοχεύει επίσης, στη βελτίωση, τόσο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όσο και του συντονισμού των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών. Επιπλέον, επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη εθελοντικών ομάδων στο σχεδιασμό, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.


Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, μετά τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου 2024 σημειώνεται ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.4 R με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, 20km ΒΑ της πόλης των Χανίων, που επηρεάζει τις Π.Ε. Χανιών και Ρεθύμνης. Το πρωί της Τρίτης, 24 ώρες περίπου μετά το πρώτο ισχυρό σεισμικό γεγονός, εκδηλώνεται νέος σεισμός μεγέθους 7.2 R με επίκεντρο 30 km στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και θαλάσσια γεωδυναμικά κύματα (Tsunamis) τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.


Η έναρξη της Άσκησης σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί με την αποστολή μηνύματος από το 112 προς τον γενικό πληθυσμό σε Χανιά και Ρέθυμνο, ενώ αύριο Τρίτη 23/4/2024 θα ακολουθήσουν 2 ακόμη μηνύματα από το 112, τα οποία θα αποσταλούν το πρωί σε όλη την Κρήτη. Όλα τα μηνύματα θα ξεκινούν με τη διακριτή ένδειξη «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ», προκειμένου να γίνει αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται για άσκηση και να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και αναστάτωση.

Στην άσκηση συμμετέχουν κεντρικοί φορείς (υπουργεία, κεντρικοί οργανισμοί), η Περιφέρεια Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α. Κρήτης, οι εθελοντικές οργανώσεις, οι περιφερειακοί και τοπικοί φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η ΑΔΜΗΕ, οι φορείς τηλεπικοινωνιών, οι δομές Υγείας, οι φορείς διαχείρισης λιμένων και αεροδρομίων, οι τουριστικές δομές, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Κρήτης, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων κ.ά..

Η έναρξη της άσκησης πεδίου πλήρους ανάπτυξης θα γίνει σήμερα στις 11:30 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου με τη συμμετοχή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιούνται και οι συνεδριάσεις του περιφερειακού επιχειρησιακού συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΣΟΠΠ) κατά τη διάρκεια εξέλιξης της άσκησης.

 

«Η άσκηση η οποία θα εκτελεστεί στις 22, 23, 24 Απριλίου με την γενική επωνυμία ‘Μίνωας 2024’ είναι μία άσκηση σεισμού και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων με ανάπτυξη σε όλη την Κρήτη. Είναι μία άσκηση πλήρους ανάπτυξης πεδίου στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και τοπικοί και κεντρικοί φορείς και η άσκηση αφορά ουσιαστικά έναν σεισμό μαζί με όλα τα συνοδά φαινόμενα, δηλαδή, κύματα τσουνάμι, κατολισθήσεις, καταρρεύσεις, μεταθέσεις ακτογραμμών, εγκλωβισμούς πολιτών σε φαράγγια, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε τμήματα της πόλης, εκκένωσης ορισμένων περιοχών λόγω των κυμάτων τσουνάμι, πυρκαγιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δηλαδή συμπεριλαμβάνει το φάσμα των καταστροφών οι οποίες μπορούν να εκδηλωθούν μετά από έναν μεγάλο σεισμό», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.


Περιγράφοντας τα στάδια της άσκησης, ο κ. Λέκκας εξηγεί ότι ο σεισμός ουσιαστικά θα εκδηλωθεί πρώτα στα Χανιά και θα έχει ισχύ 6,4 βαθμών. «Θα επηρεαστούν πρώτα τα Χανιά και στη συνέχεια το Ρέθυμνο. 24 ώρες μετά από αυτόν τον σεισμό θα εκδηλωθεί ένας νέος σεισμός μεγαλύτερος, 7,2 βαθμών έξω από το Ηράκλειο που θα επηρεάζει και την Π. Ε Ηρακλείου και την Π.Ε Λασιθίου. Είναι ένα σενάριο με κλιμακούμενη δυσκολία, είναι ένα σενάριο που θα ασκηθούν όλοι και ο στόχος της άσκησης ουσιαστικά είναι να δοκιμάσουμε τη διαλειτουργικότητα, την ετοιμότητα, τις δομές, τα μέσα, τον εξοπλισμό, τους εθελοντές. Είναι η μεγαλύτερη άσκηση που θα γίνει σε εθνικό επίπεδο. Θα πάρουν μέρος περίπου 100.000 κάτοικοι της Κρήτης εκ των οποίων περίπου 60-70.000 είναι παιδιά σχολείων. Όλα τα σχολεία της Κρήτης θα ασκηθούν. Θα γίνει εκκένωση των σχολείων κατά τη διάρκεια των σεισμικών δράσεων και στη συνέχεια βέβαια θα γίνουν εκκενώσεις και σε δημόσια κτίρια και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μεγάλα ξενοδοχεία, οικισμούς», σημειώνει ο κ. Λέκκας.

Πρόκειται, όπως αναφέρει, για μία άσκηση δηλαδή η οποία περιλαμβάνει όλο το φάσμα των κινδύνων που απορρέουν από τις σεισμικές δραστηριότητες. «Θεωρώ ότι θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα. Δεν λέω ότι θα είναι επιτυχής η άσκηση, γιατί δεν θέλουμε να είναι επιτυχής η άσκηση, παρά μόνο να είναι καλά οργανωμένη έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε το τι μπορεί να βελτιώσουμε ακόμη στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό», υπογραμμίζει.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν πάνω από 60 φορείς, και συγκεκριμένα κεντρικοί φορείς (υπουργεία, κεντρικοί Οργανισμοί), η Περιφέρεια Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α. Κρήτης, οι εθελοντικές οργανώσεις, οι περιφερειακοί και τοπικοί φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η ΑΔΜΗΕ, οι φορείς τηλεπικοινωνιών, οι δομές υγείας, οι φορείς διαχείρισης λιμένων και αεροδρομίων, οι τουριστικές δομές, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Κρήτης, οι εφορείες αρχαιοτήτων κ.ά..

Η προετοιμασία και οργάνωση της άσκησης έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, και όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, όλοι οι φορείς εργάζονται εντατικώς.

«Εργαζόμαστε στον σχεδιασμό της άσκησης και το σημαντικό είναι ότι η άσκηση αυτή χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό στα επεισόδια. Είναι περίπου 75 επεισόδια τα οποία θα εκτελεστούν, και τα οποία συνθέτουν το σενάριο κι αυτά τα επεισόδια χαρακτηρίζονται από έναν ρεαλισμό», σημειώνει και προσθέτει ότι πρόκειται για πραγματικά επεισόδια, όχι φανταστικά, τα οποία μπορεί να προκύψουν όταν εκδηλωθεί ο σεισμός.

«Είναι πραγματικά επεισόδια τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον. Δεδομένης της σεισμικότητας που υπάρχει στην Κρήτη», επισημαίνει. Ωστόσο, «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ούτε μπορούμε να προβλέψουμε κάτι για την Κρήτη. Γιατί υπάρχει μία πολύ μικρή ανησυχία, ότι ίσως γίνεται η άσκηση γιατί έχουμε κάποια δεδομένα. Δεν έχουμε κάποια δεδομένα, απλά και μόνο οι σεισμοί οι οποίοι διαμόρφωσαν αυτό το απαράμιλλο τοπίο της Κρήτης, το φυσικογεωγραφικό μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε και ο πολιτισμός, είναι νομοτελειακό φαινόμενο καθώς πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό και να το διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *