Βόζεμπεργκ στο Ευρωκοινοβούλιο: “Επικίνδυνες οι γενικόλογες καταγγελίες για παράνομες απωθήσεις στο Αιγαίο”

«Επικίνδυνες» χαρακτήρισε τις «γενικόλογες καταγγελίες για παράνομες απωθήσεις στο Αιγαίο», η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχετική συζήτηση με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Hans Leijtens.


Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κ. Βόζεμπεργκ ήταν «ιδιαιτέρως επικριτική απέναντι σε όσους κατηγορούν την Ελλάδα χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία για παράνομες απωθήσεις μεταναστών στη θάλασσα» και, παίρνοντας το λόγο και απαντώντας στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Bullmann, τόνισε: «Καταγγελίες σε βάρος κρατών μελών για παράνομες απωθήσεις μεταναστών στη θάλασσα (push-backs) είναι επικίνδυνες όταν δεν αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα, τεκμηριωμένα με επίσημα στοιχεία, μαρτυρίες ή αποδείξεις. Αντίθετα, πρόκειται περί υποθέσεων που προέρχονται από γενικόλογες φήμες και στερούνται αξιοπιστίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Βόζεμπεργκ «δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι οι παράτυπες αναχωρήσεις μη αξιόπλοων πλοίων που διαχειρίζονται δίκτυα λαθρεμπόρων ευθύνονται για τη δραματική απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο και όχι τα υποτιθέμενα push-backs», ενώ υπογράμμισε ότι «οι τρίτες χώρες οφείλουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι της ΕΕ για την καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπορίας και ειδικά η Τουρκία βάσει της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ του 2016».

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η κ. Βόζεμπεργκ «εξήρε για ακόμη μια φορά το ουσιαστικό έργο των ανδρών και γυναικών του Ελληνικού Λιμενικού που έχουν σώσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και συνεχίζουν να το πράττουν με αυτοθυσία και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ευρωπαϊκές αξίες».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *