Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη επτωχεύσατε ηθικά

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της, αλλά και τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και την εγκάλεσε ότι «ντιλάρει» με ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος του δημοσίου. 


«Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν επτωχεύσατε οικονομικά επτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη. Γιατί το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανεπαρκές. Ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, την ώρα της κρίσης, την ώρα του πόνου, την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας και της οικονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Να στήσετε έναν τεχνητό, έναν ψεύτικο θρίαμβο. Μια μαγική εικόνα επιτυχίας, βασισμένη στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Και τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος. Γιατί η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα φιλοκυβερνητικά μέσα».

Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για τους ανθρώπους που άδικα χάνονται ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, συμπλήρωσε. 

Απευθυνόμενος και πάλι στον πρωθυπουργό, είπε: «Εσείς που βρίσκεστε πολιτικά και ιδεολογικά σε έναν κόσμο που αλλάζει; Έχετε αγκυροβολήσει σε χρεοκοπημένες και καταστροφικές πρακτικές του χθες.. Το μόνο που κάνετε με συνέπεια είναι οι συμφωνίες με ιδιωτικά συμφέροντα». 

Το μεγάλο δίλημμα σήμερα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι αυτό ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και της προόδου. «Θέλουμε τις συνταγές του χθες ή τις συνταγές της στήριξης του κοινωνικού κράτους και του κόσμου της εργασίας;» τόνισε. 


Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, έκανε λόγο για αχρείαστη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ δεν βρίσκεται σε ισχύ το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Δεσμευτήκατε μέσα σε χρονιά πανδημίας ότι η Ελλάδα με τα τόσο μεγάλα κοινωνικά τραύματα που άφησαν τα μνημόνια θα είναι η χώρα, που θα κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Και το ερώτημα είναι, γιατί; Ποιος σε ανάγκασε να το κάνετε αυτό;» είπε χαρακτηριστικά. 


Για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια 

Προχειρότητα, έλλειψη κατανόησης του προβλήματος και έλλειψη στρατηγικής καταλόγισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και των εκρηκτικών ανατιμήσεων της ενέργειας. Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα νέες παρεμβάσεις όχι για να στηρίξει ουσιαστικά τα νοικοκυριά, αλλά για να έχει δώσει τίτλους στα δελτία ειδήσεων. «Ό,τι και να ανακοινώσετε, θα έχει ούτως ή άλλως σε 20 ημέρες εξανεμιστεί» είπε. 

Για τα κονδύλια της πανδημίας και τον προϋπολογισμό 

«Για ποιο λόγο εν μέσω πανδημίας κόβετε 820 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια για το συστήμα υγείας; Ποιος σας ανάγκασε; Κανείς. Είναι σχέδιο. Να αφήνετε σήμερα κενό στο ΕΣΥ, για να φέρετε αύριο ιδιώτες» είπε ο κ. Τσίπρας. 


Όπως είπε η παράταξη της Ν.Δ. συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο: πελατειακό κράτος, φοροελαφρύνσεις σε λίγους, με τον κόσμο να μένει ξεκρέμαστος. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Πρόταση για κατώτατο μισθό και διαγραφή χρέους

«Δεσμευόμαστε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *