Τσακλόγλου: Με το νέο νομοσχέδιο δίνουμε τη δυνατότητα ίδρυσης πολυεργοδοτικών σωματείων

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, μίλησε στον Αθήνα 9.84 στον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαγεωργίου για τις πτυχές του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που τίθεται τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση αλλά και άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.


Σημεία της συνέντευξης:

Μεταρρυθμίσεις και αλλαγές για τα επαγγελματικά ταμεία

«Η επαγγελματική ασφάλιση έχει 3 πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι ο υποχρεωτικός, η κοινωνική ασφάλιση, ο δεύτερος πυλώνας, είναι η προαιρετική συλλογική ασφάλιση και ο τρίτος πυλώνας είναι η ατομική ιδιωτική ασφάλιση.

Με το νέο νομοσχέδιο αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα – κυρίως των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, δίνοντας τη δυνατότητα ίδρυσης πολυεργοδοτικών σωματείων. Πολλές μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες είναι πρόθυμες να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο σχήμα και να δημιουργήσουν ασφαλιστική αποταμίευση και δεν μπορούν να το κάνουν με βάση τη σημερινή νομοθεσία, θα μπορούν πλέον να το κάνουν».


Επιτάχυνσης απονομής των επικουρικών συντάξεων


Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έρχεται διάταξη που θα ενιαιοποιεί τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη για όλα τα πρώην Ταμεία, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τις προϋποθέσεις που προέβλεπε το κάθε Ταμείο, όπως ισχύει σήμερα.

Ο κος Τσακλόγλου επεσήμανε ότι «Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια κολοσσιαία προσπάθεια για να εκδίδονται γρήγορα οι συντάξεις η οποία έχει αποδώσει καρπούς. Είναι σχετικά λίγες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με τις επικουρικές, γιατί εξακολουθούν να δίνονται με τους κανόνες των πρώην Ταμείων. Το συγκεκριμένο πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί όταν καταρτίσουμε τους ενιαίους κανόνες για τα Ταμεία, το επόμενο έτος. Με το νέο νομοσχέδιο που επεξεργαζόμαστε και θα φέρουμε στη Βουλή έως τις αρχές Δεκεμβρίου, έρχεται διάταξη που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και με προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, θα μπορέσουν να εκδοθούν άμεσα περίπου 15.000 επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν».

Συνταξιοδότηση με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.

Όσον αφορά στις οφειλές ασφαλισμένων, αυτό που αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τσακλόγλου, είναι ότι «αυξάνεται το πλαφόν από 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από 6.000 ευρώ στις 10.000 για τους αγρότες, αλλά αυτό θα ισχύει όταν ο συνταξιούχος έχει φτάσει το 67ο έτος της ηλικίας του και αποδεδειγμένα δεν έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής του».


Φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών

«Η φοροδιαφυγή υπάρχει γύρω μας. Τα συγκεκριμένα μέτρα που εισηγείται το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να μην είναι τέλεια, ωστόσο, ότι σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση αποτελούν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός.» Ειδικά για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών ο Υφυπουργός τόνισε ότι το σχετικό τεκμήριο είναι μαχητό και υπάρχουν εξαιρέσεις από αυτό.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *