«Το προεκλογικό κλίμα βάζει στον “πάγο” τις μεταρρυθμίσεις» προειδοποιεί η Διαμαντοπούλου

Μιλώντας στην  ΕΡΤ η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη,  Άννα Διαμαντοπούλου, αναφέρθηκε στις ερχόμενες εκλογές, και πόσο θα επηρεάσει η σημαντική απόφαση από το Eurogroup για ελάφρυνση του χρέους και ταυτόχρονα δημοσιονομική ευελιξία και για το 2023.


«Συζητάμε ότι έχει κατατεθεί πρόταση από την Επιτροπή, για αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να μειώσει αναλογικά το χρέος της, οπότε θα μας βοηθήσει και αυτό. Θέλω να πιστεύω, ότι δεν θα γίνει εργαλείο για τις εκλογές. Νομίζω ότι θα έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ότι σε όλες τις προεκλογικές περιόδους, όταν αποφασίστηκαν πολύ μεγάλα κοινωνικά πακέτα, οι παροχές δεν έπαιξαν ποτέ ρόλο» δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου για τις ερχόμενες εκλογές.

 «Θυμηθείτε το ράλι στις τελευταίες εκλογές. Θυμάμαι την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη που είχε κάνει το μεγαλύτερο κοινωνικό πακέτο που δεν ήταν μόνο παροχές, ήταν μια σειρά από πολιτικές. Δεν νομίζω ότι επηρεάζονται οι πολίτες και για να είμαι και ειλικρινής, θεωρώ ήδη ότι είμαστε σε μια φάση ρητορικής πλειοδοσίας, κατά την οποία το ένα κόμμα ωθεί το άλλο και όλα μαζί την κυβέρνηση. Και αυτό είναι πολύ αρνητικό για την επόμενη μέρα των εκλογών. Γιατί δεν γίνεται να μην σκεφτόμαστε την Ευρώπη», πρόσθεσε.

 «Είναι να μπορέσουμε πολύ γρήγορα να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία ξέρουμε ότι έχει ένα πρόγραμμα και έχει μπροστά της μια τετραετία. Και αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό ώστε να συνεχιστεί η ροή των επενδύσεων και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να πούμε ότι έχουν ανασταλεί. Δηλαδή εδώ και πολύ καιρό το προεκλογικό κλίμα έχει σταματήσει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις»  απάντησε στο ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα των επόμενων εκλογών.

 «Η ευρωπαϊκή εμπειρία μας δείχνει ότι οι συμμαχικές κυβερνήσεις προφανώς μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα και σε μεγάλες και σε πολύ σημαντικές αποφάσεις. Η Γερμανία, που είναι μια χώρα με 11 ομοσπονδιακά κρατίδια και που έχει κυβέρνηση με τρία κόμματα, πρέπει να αποφασίσουν οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων, να συμφωνήσει η κυβέρνηση και πρόσφατα αποφάσισαν ότι πρέπει να συμφωνούν όλοι και στις αλλαγές στην αγορά εργασίας, που όπως ξέρετε είναι οι πιο δύσκολες» απάντησε για τις κυβερνήσεις συνεργασίας.


Δείτε όσα είπε στην ΕΡΤ


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *