Το «ματ» του Μητσοτάκη στην σημερινή παρτίδα σκάκι με τον Ερντογάν – Το ξεκάθαρο μήνυμα στα περί “τουρκικής μειονότητας”, οι κόκκινες γραμμές που έμειναν στη θέση τους, τα οφέλη από τη Διακήρυξη των Αθηνών

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ένα εμφατικό «ματ» στη σημερινή παρτίδα σκάκι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και φυσικά η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από την συνάντηση των ηγετών των δυο χωρών.


Για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, είχαν ακουστεί πολλά. Ότι θα ρίξει στο τραπέζι, θέματα που για την Ελλάδα είναι κόκκινες γραμμές, ότι μπορεί μεν να έρχεται με θετική ατζέντα, αλλά ο Ερντογάν είναι Ερντογάν και είναι πάντα απρόβλεπτος κλπ.

Κανένα από τα σενάρια αυτά δεν έγινε πράξη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας δεν αλλάζουν και το μήνηυμα πέρασε στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν, βεβαια, έριξε το καρφί για τη Δυτική Θράκη, μιλώντας περί τουρκικής μειονότητας, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον… έβαλε στη θέση του αμέσως.

Η απάντηση με νόημα από Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε ειδικότερα δύο φορές σε “τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη”. Εξέφρασε μάλιστα προσδοκίες “για τη βελτίωση που απαιτείται από το διεθνές δίκαιο της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης”.


Η φράση αυτή του Ερντογάν προκάλεσε την παρέμβαση του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος πήρε ξανά το λόγο μόλις ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος.


“Για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Αγωνιζόμαστε για να διασφαλίζουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Ο προσδιορισμός της μειονότητας της Θράκης ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάνης“.

Ήταν «μαζεμένος» ο Ερντογάν

Το πιο σημαντικό είναι όμως, ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο Ερντογάν ήταν… μαζεμένος και δεν θύμισε τον παλιό Ερντογάν των… απειλών, για τα νησιά, την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ.

Επίσης σπουδαίο επίτευγμα (πέρα από τις συμφωνίες που υπέγραψαν οι δυο χώρες) ήταν η Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών.


Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σχέσεις… ηρεμίας και όλα αυτά μάλιστα υπογεγραμμένα από τους ηγέτες των δυο χωρών.

Επίσης, είναι πολύ σημαντική η ανακοίνωση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα μεταβεί την ερχόμενη Άνοιξη στην Τουρκία προκειμένου να ανταποδώσει την επίσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία θα γίνει τον Απρίλιο.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο Ερντογάν έμεινε για σχεδόν 8 ώρες στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο δηλαδή απ’ ότι είχε προγραμματιστεί αρχικά, καθώς αυτό έδειξε ότι και το κλίμα ήταν καλό, αλλά και οι συμφωνίες και οι επαφές του κρίθηκαν θετικές από τον ίδιο.

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *