Θέμα ημερών η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή – Σε τι σημείο βρίσκονται οι έρευνες για το Qatargate

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να επιστρέψει στο σπίτι της η Εύα Καϊλή, καθώς οι βελγικές αρχές αποφάσισαν την αποφυλάκισή της με «ηλεκτρονικό βραχιολάκι».


Συγκεκριμένα, οι βελγικές αρχές αποφάσισαν η Εύα Καϊλή να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους και ηλεκτρονική παρακολούθηση, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης για το σκάνδαλο Qatar Gate, έπειτα από τέσσερις μήνες κράτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εύα Καϊλή θα μείνει σε διαφορετικό σπίτι από τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, αλλά θα έχει μαζί της τη μικρή της κόρη.

Ο συνήγορος της, Σβεν Μαρί, εμφανίζεται σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, όπου αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά η αποφυλάκισή της Εύας Καϊλή, η οποία θα παραμείνει στις φυλακές το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, ώστε να διευθετηθούν οι τεχνικοί παράμετροι για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

«Τίποτα δεν αντιτίθεται στο να τεθεί υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση» αναφέρει ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ σε επίσημο έγγραφό του, το οποίο παρουσίασε η ΕΡΤ.


«Μπορώ να σας πω ότι βγαίνει από τη φυλακή με ψηλά το κεφάλι, με αξιοπρέπεια και χωρίς να έχει ομολογήσει αδικήματα που δεν έχει διαπράξει. Μία υπόσχεση σας δίνω, ότι θα δώσει μάχη μέχρι τέλους για να αποδειχτεί η αθωότητά της» δήλωσε ο έτερος δικηγόρος της κ. Δημητρακόπουλος και σημείωσε ότι η ίδια δεν θα υποβάλει αίτημα να έρθει στην Ελλάδα, αλλά «θα μείνει στις Βρυξέλλες μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά της».


Όπως έγινε γνωστό, η Εύα Καϊλή θα διαμένει σε σπίτι διαφορετικό από αυτό του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ από το δικό της.

Πού βρίσκονται οι έρευνες για το Qatargate

Σύμφωνα με το Politico, ανοίγει πλέον ένα νέο κεφάλαιο στην πολύμηνη προσπάθεια των αρχών να ξεκαθαρίσουν ποιοι μπορεί να βρίσκονταν υπό την επιρροή ξένων κυβερνήσεων ενώ εργάζονταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο, Christian De Valkeneer, σημείωσε πως τίποτα δεν προμηνύει πως θα έχουμε σύντομα μια δίκη.


«Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε. Στο Βέλγιο, πρόσθεσε ο De Valkeneer, η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση θεωρείται «επέκταση του εντάλματος σύλληψης, με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή».

Οι αρχές σύντομα δεν θα έχουν κανέναν στην φυλακή για το σκάνδαλο Qatar Gate, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες οι έρευνες έχουν επιβραδυνθεί, χωρίς άλλες συλλήψεις και με τη σταδιακή απελευθέρωση υπόπτων σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *