Τέμπη: Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σήμερα ο Κώστας Καραμανλής – Τι θα υποστηρίξει

Σε κλίμα αντιπαραθέσεων αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στην οποία έχουν κληθεί για να δώσουν απαντήσεις οι υπουργοί Μεταφορών των τελευταίων 10 ετών, συμπεριλαμβανομένου και του παραιτηθέντα υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.


Για ακρόαση έχουν κληθεί και οι δύο πρώην υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χρήστος Σπίρτζης, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αναλάβει και αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Σήμερα θα είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή μετά την παραίτησή του. Ο τέως υπουργός, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναμένεται να προσέλθει στη Βουλή με έγγραφα, στοιχεία και συμβάσεις ώστε να απαντήσει θεσμικά σχετικά με την περίφημη σύμβαση 717, την τηλεδιοίκηση, τη σύμβαση με την Hellenic Train. Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να απαντήσει στην κριτική που του ασκείται από την αντιπολίτευση και ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο βασικά θέματα. Την πορεία υλοποίησης της σύμβασης 717 και τα ακριβή ποσοστά που εκτελέσθηκαν και παραδόθηκαν το 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον τότε αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη και τις υποχρεωτικές δικλείδες ασφαλείας που διαθέσει ο σιδηροδρομικός σταθμός της Λάρισας τις οποίες παραβίασε όπως όλα δείχνουν ο μοιραίος σταθμάρχης το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, οι κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν προχωρήσει σε αντικαταστάσεις βουλευτών – μονίμων μελών της Επιτροπής.


Ειδικότερα, από τη ΝΔ έχει αντικατασταθεί ο βουλευτής – μέλος της Επιτροπής Κώστας Τζαβάρας από τον Δημήτρη Καιρίδη. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντικατασταθεί ο Παύλος Πολάκης, Σπύρος Λάππας και Θεόφιλος Ξανθόπουλος αντίστοιχα από τους Γιάννη Ραγκούση, Νίκο Παππά και Χρήστο Γιαννούλη. Από το ΚΚΕ στη θέση του Μανώλη Συντυχάκη ορίσθηκε ο Χρήστος Κατσώτης.


Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, αναμένεται να τεθούν διαδικαστικά θέματα σχετικά με τον τρόπο οργάνωση της ακρόασης του τέως, των πρώην και νυν Υπουργών, τις κλήσεις και άλλων προσώπων για το ίδιο θέμα και της συνέχισης εξέτασης του θέματος.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *