Τα μηνύματα που έστειλαν Δένδιας-Λαβρόφ για Ουκρανία, Τουρκία και φυσικό αέριο

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ουκρανίας και το Κίεβο ότι «σαμποτάρει τη δυνατότητα για πρόσθετα μέτρα κατάπαυσης του πυρός» και χαρακτήρισε «καπρίτσιο» της Δύσης την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που προκαλεί την οργή της Μόσχας.
Στην κρίση στην Ουκρανία αναφέρθηκε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας: «Μία σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανέναν νικητή, θα είμαστε όλοι χαμένοι» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και επισήμανε ότι «η Ελλάδα ακούει με προσοχή τις ανησυχίες της Ρωσίας».  «Συζητήσαμε για την Ουκρανία και στάθηκα σε τρία πράγματα.  1. Την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης 2. Στηρίζουμε πλήρως ως Ελλάδας τις συμφωνίες του Μινσκ και 3. αναφέρθηκα στην ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και τη Μαριούπολη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται να πράξει όσα χρειάζονται για την προστασία της ομογένειας» πρόσθεσε.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην τουρκική απειλή, κάνοντας ειδική αναφορά στην στρατιά του Αιγαίου που διατηρεί η Τουρκία απέναντι από τα ελληνικά νησιά αλλά και στην απειλή πολέμου από την Άγκυρα, το casus belli που κραδαίνει το τουρκικό καθεστώς σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και την UNCLOS. 
«Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη στάση μας υπέρ της διευθέτησης οποιονδήποτε διαφορών, όπως αυτή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, βάσει του διεθνούς δικαίου και της αμοιβαίας συμφωνίας των μερών διαφοράς. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην διευθέτηση των διαφορών. Ο Νίκος πρέπει να κάνει τα παράπονά του στους Δυτικούς σας συμμάχους οι οποίοι σήμερα έχουν ρίξει το βάρος στην Ουκρανία» είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Δένδιας είπε: «Θα ήθελα πολύ να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ. Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό. Η Τουρκία απαιτεί την αναγνώριση της ανεξάρτητης οντότητας της ΤΔΒΚ πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», ενώ ο κ. Λαβρόφ συμπλήρωσε: «Επιβεβαιώνω τη θέση μας για επίλυση του Κυπριακού βάσει ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ».
Για τη συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας στους τομείς εμπορίου και φυσικού αερίου, ο κ. Λαβρόφ είπε: «H Αθήνα είναι σημαντικός μας εταίρος στην Ευρώπη. Συζητήσαμε επίκαιρα ζητήματα αμοιβαίας συνεργασίας στο πλαίσιο των συμφωνιών Μητσοτάκη – Πούτιν και το κοινό πρόγραμμα δράσης 2022- 2024. Αύξηση 67% παρουσίασε η εμπορική συνεργασία με την Ελλάδα κι έφτασε τα 4,5 δισ, που συνιστά ρεκόρ από το 2012. Ο εφοδιασμός της Ελλάδας με φυσικό αέριο διασφαλίζει το 40% των αναγκών της και σε αυτό συμβάλλει η νέα συμφωνία μέχρι το 2026, ενώ διαπιστώθηκε η ασφάλεια αυτών των προμηθειών».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *