Τα κέρδη με τα οποία επιστρέφει από τη Ουάσιγκτον ο Μητσοτάκης

Δεν έχασε την  ιστορική ευκαιρία να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις ελληνικές θέσεις και να περιγράψει την Ελλάδα ως μια σύγχρονη χώρα με λόγο και ρόλο στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις, από την ενέργεια και την οικονομία έως την ασφάλεια και την σταθερότητα.


Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και τα όσα διαδραματίστηκαν στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας», για να δείξει την πολιτική αναθεωρητισμού που πρεσβεύει η Άγκυρα.

Επίσης παρουσιάστηκαν και χάρτες με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Κάρπαθος και η Κάλυμνος αναδεικνύοντας τους κινδύνους από τις παράνομες κινήσεις της Άγκυρας.

Το κλίμα που αποκόμισε η ελληνική αποστολή από τις συζητήσεις στο Κογκρέσο είναι ότι πολύ δύσκολα θα δοθεί το πράσινο φως για αναβάθμιση ή πώληση νέων F-16 στην Τουρκία.

Στις επαφές Μητσοτάκη αυτό το διήμερο στην Ουάσιγκτον ξεχωρίζουν οι συζητήσεις για τα ενεργειακά. Υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες πολύ έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας για ανάπτυξη περισσότερων μονάδων αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε σύμφωνα με συνεργάτες του ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο με επίκεντρο τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την Ευρώπη.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *