Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου για την οπαδική βία – Τα μέτρα που εξετάζονται

Δραστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού αναλαμβάνει η κυβέρνηση, στη σκιά της στυγερής δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη.


Στη σύσκεψη, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 9.30 το πρωί, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να μετάσχουν ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά και οι συναρμόδιοι Υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, προκειμένου να εξεταστεί όλο το φάσμα των δυνητικών, κυβερνητικών παρεμβάσεων στο πεδίο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εξετάζεται:

  • Η σύνδεση της χρηματοδότησης των ΠΑΕ με τον αποτελεσματικό έλεγχο των Συνδέσμων Οργανωμένων Οπαδών. Εφόσον οι Ομάδες ως Ενώσεις δεν ελέγχουν τους Συνδέμους, η χρηματοδότηση τους να μειώνεται.
  • Αυστηροποίηση των ποινών και των κυρώσεων για τους Συνδέσμους. Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη σχετικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο, κατά κοινή ομολογία, δεν εφαρμόζεται

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ήδη με δύο νόμους θεσπίστηκε πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο για τα εγκλήματα που σχετίζονται με τον χώρο του αθλητισμού.

Συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 2019 ( ν. 4639/2019):


  • Δόθηκε η δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ. να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Θεσπίστηκε η δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας. Έτσι, κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται, να ελέγχεται και να τιμωρείται.
  • Επεκτάθηκαν τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ. «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).

Επίσης, από τον Ιούνιο του 2021 (ν.4809/2021):


  • Επανήλθε το «ιδιώνυμο». Δηλαδή, η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας.
    Όταν, πριν από 15 χρόνια, εφαρμόσθηκε το «ιδιώνυμο» στον αθλητισμό, τα κρούσματα βίας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μειώθηκαν κατά 80%, ενώ είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις των εισιτηρίων, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.
  • Ρυθμίστηκαν οι οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών, όπου οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.
  • Προβλέφθηκε η δυνατότητα δημιουργίας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων, με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ φιλάθλων διαφορετικών ομάδων, να δώσει  δικαίωμα λόγου στην υγιή μερίδα του «οπαδικού κινήματος» και να  εκπροσωπεί κεντρικά  τους φιλάθλους στην επικοινωνία τους με  θεσμικούς φορείς.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *