Στο Παρίσι ο Κυρ. Μητσοτάκης, στη Διάσκεψη για τη Γάζα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σήμερα στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους Αμάχους στη Γάζα, η οποία πραγματοποιείται στο Παρίσι.


Μιλώντας στο podcast «Power Play» ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι θα συζητήσει όλες τις πιθανές επιλογές με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και Άραβες ηγέτες που θα λάβουν μέρος σε διάσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Παρίσι.

Όπως εξήγησε η Ελλάδα θα είναι στην κατάλληλη θέση για να λάβει μέρος σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο δια θαλάσσης για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης αν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και αν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη περισσότερο, θα ήμασταν πρόθυμοι να το κάνουμε» είπε στο Politico ο πρωθυπουργός.

«Ένα ελληνικό αεροσκάφος προσγειώθηκε ήδη στην Αίγυπτο για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και αν θα συζητούσαμε για διάδρομο δια θαλάσσης θα ήταν απαραίτητο να υπάρχει μια πλήρη προστασία όλων των εμπλεκομένων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα φτάσουν με ασφάλεια στη Γάζα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.


«Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου διαδρόμου είναι ότι μπορείς να στείλεις περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια με ένα πλοίο από ό,τι με ένα φορτηγό. Οπότε βάσει των logistics αν είναι δυνατόν να το κάνουμε αντί να στέλνουμε την βοήθεια με αεροπλάνα και στη συνέχεια να τη μεταφορτώνουμε σε φορτηγά, αν είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν ευτυχής να συμμετέχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία» κατέληξε για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν η Διάσκεψη

Η Γαλλία φιλοξενεί σήμερα, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν, μια «ανθρωπιστική διάσκεψη» με στόχο να παρασχεθεί βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον του θύλακα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί σε αυτή τη διάσκεψη που οργανώνει το Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά ο Μακρόν συνομίλησε την Τρίτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα έχει εκ νέου επικοινωνία μαζί του μετά το πέρας της, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Επίσης την Τρίτη ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, οι χώρες των οποίων διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στη βελτίωση της παροχής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.


Όμως οι αραβικές χώρες δεν θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο σε αυτή τη διάσκεψη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό της και η Αίγυπτος, που ελέγχει τη Ράφα, το μοναδικό πέρασμα προς τη Γάζα που δεν οδηγεί στο Ισραήλ, θα στείλει υπουργική αντιπροσωπεία.

Αντιθέτως, τη διάσκεψη θα παρακολουθήσουν με προσοχή μη κυβερνητικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν συνεχώς την ανεπαρκή πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας και τις δυσκολίες να προσφερθεί βοήθεια στους αμάχους που βρίσκονται εκεί όσο διαρκούν οι βομβαρδισμοί.

Έκκληση 13 ΜΚΟ

Δεκατρείς ΜΚΟ ζήτησαν χθες, Τετάρτη, «άμεση κατάπαυση του πυρός» και «την παροχή εγγυήσεων για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα, όπως και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Ο εφιάλτης στη Γάζα είναι κάτι περισσότερο από ανθρωπιστική κρίση, είναι μια κρίση της ανθρωπότητας», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 1,2 δισεκ. δολάρια τις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης ως το τέλος του έτους.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο για τον πρόεδρο τη Δημοκρατίας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται», σχολιάζει το περιβάλλον του Μακρόν, αλλά «σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλά θύματα στη Γάζα».

Η διάσκεψη έχει στόχο να καταλήξει σε μια κοινή εκτίμηση για την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα και «να κινητοποιήσει όλους τους εταίρους και τους δωρητές για να απαντήσουν σε αυτές τις ανάγκες», σύμφωνα με σύμβουλο του Γάλλου προέδρου.

Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε δύο θέματα: το πρώτο είναι η παροχή βοήθειας σε τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και ενέργεια, «ένα περίπλοκο ζήτημα διότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας».

Το άλλο θέμα θα είναι οι δεσμεύσεις για δωρεές καθώς και συζητήσεις «για την ανθρωπιστική πρόσβαση» στον θύλακα.

Όχι κοινό ανακοινωθέν

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό πλήρη πολιορκία μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ η Χαμάς, το παλαιστινιακό κίνημα που ελέγχει τον θύλακα. Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει εκεί συνεχείς βομβαρδισμούς και πιο πρόσφατα χερσαίες επιχειρήσεις.

Οι εκκλήσεις για «παύση», «εκεχειρία» ή «κατάπαυση του πυρός» έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και η απελευθέρωση των περισσότερων από 240 ομήρων που κρατά η Χαμάς. Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέκλεισε εκ νέου χθες το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, αν δεν απελευθερωθούν πρώτα οι όμηροι.

Όμως το περιβάλλον του Μακρόν εκτιμά ότι «η Χαμάς πιθανόν δεν θα απελευθερώσει τους ομήρους, την ώρα που η επιχείρηση συνεχίζεται με τις τρέχουσες συνθήκες. Οπότε η ανθρωπιστική παύση μας φαίνεται εξίσου σημαντική ώστε να πετύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων».

Μετά τη διάσκεψη δεν πρόκειται να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν προκειμένου να μην υπάρξουν ατελείωτες συζητήσεις για τη χρήση «μίας λέξης ή μιας άλλης», επεσήμανε η ίδια πηγή.

«Το Παρίσι επιμένει στον αυστηρά πρακτικό, επιχειρησιακό, ανθρωπιστικό χαρακτήρα της διάσκεψης και το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε πλατφόρμα καταδίκης του Ισραήλ», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου θα παραστούν στη διάσκεψη, όπως και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Αμερικανίδα υφυπουργός για την Πολιτική Ασφάλεια Ούζρα Ζέγια επίσης θα συμμετάσχει.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *