Στο ΕΛΚΕΘΕ η Ελένη Λουρή-Δενδρινού – Ενημερώθηκε για τα ερευνητικά προγράμματα

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) επισκέφθηκε η υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κα Ελένη Λουρή-Δενδρινού, συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιο Κυριαζή


Η υπουργός, κα Ελένη Λουρή-Δενδρινού ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ και Διευθυντή του Κέντρου, κ. Αντώνη Μυλωνά, τη Διευθύντρια, κα Μαρία Στουμπούδη και τους Διευθυντές, κ. κ. Αριστομένη Καραγεώργη και Κωνσταντίνο Μυλωνά (μέσω τηλεδιάσκεψης) των 3 Ινστιτούτων του (Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων & Εσωτερικών Υδάτων, Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών) καθώς και εξειδικευμένους επιστήμονες για τα ερευνητικά προγράμματα που υλοποιεί το ΕΛΚΕΘΕ με χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ και άλλες πηγές) σε μια σειρά από τομείς όπως:

  • Δομή και λειτουργία εσωτερικών, παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, 
  • Υδάτινη βιοποικιλότητα (σε όλα τα επίπεδα)
  • Συστήματα Ολοκληρωμένης Παρατήρησης και Πρόγνωσης της κατάστασης των ελληνικών θαλασσών
  • Ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην εξέλιξη των υδάτινων οικοσυστημάτων (θαλάσσιων και χερσαίων)
  • Επιπτώσεις των φυσικών και ανθρωπογενών πιέσεων και κινδύνων στο θαλάσσιο περιβάλλον (π.χ. διαρροή πετρελαίου, ρύπανση, τσουνάμι, πλημμύρες, υδάτινες εισβολές, επιβλαβείς εξάρσεις φυτοπλαγκτού (HAB), καθιζήσεις)
  • Κύκλος ζωής ψαριών, δυναμική αλιευμάτων, οικολογία αλιευμάτων, μοντελοποίηση και διαχείριση
  • Υδατοκαλλιέργειες
  • Γενετική πληθυσμών και Γονιδιωματική θαλάσσιων οργανισμών
  • Εφαρμογές βιοτεχνολογίας
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση λεκάνης απορροής ποταμού και παράκτιας ζώνης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι επενδύσεις που προωθούνται για την κτιριακή αναβάθμιση και την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι Εταιρείες-Τεχνοβλαστοί (Spin-OFF) του Κέντρου, μία εκ των οποίων βραβεύτηκε το 2022 από το Elevate Greece καθώς και οι νέες πρωτοβουλίες και δράσεις που σχεδιάζει το ΕΛΚΕΘΕ.

«Το αποτύπωμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας είναι έντονο και η προσφορά του στην πατρίδα μας μεγάλη. Η Ελλάδα είναι, διαχρονικά, άρρηκτα συνδεδεμένη με την θάλασσα και οι επιστήμονες του Κέντρου επαναβεβαιώνουν αυτή τη σχέση με τρόπο δημιουργικό επιτυγχάνοντας να βρίσκονται στην πρωτοπορία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», επισήμανε η Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κα Ελένη Λουρή-Δενδρινού σε δηλώσεις της.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *