Στο 1ο OPEN DAY Επαγγελματικής-Τεχνικής Εκπαίδευσης της ΔΥΠΑ ο Άδ. Γεωργιάδης – «Θα αλλάξουμε την Ελλάδα μας»

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, το απόγευμα της Παρασκευής, στο 1ο OPEN DAY Επαγγελματικής-Τεχνικής Εκπαίδευσης της ΔΥΠΑ. Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, εξήρε το έργο των διοργανωτών και μίλησε για τις μεγάλες προοπτικές του προγράμματος και τις ιδιωτικής πρωτοβουλίας.


Επιπλέον, σε σχετική ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του χαμηλότερου δείκτη ανεργίας από το 2009, αλλά και στο 1ο OPEN DAY Επαγγελματικής-Τεχνικής Εκπαίδευσης της ΔΥΠΑ και τις θέσεις μαθητείας που προσφέρονται.

Παράλληλα, στην ανάρτηση του παρέχει λεπτομέρειες για τις σχολές της ΔΥΠΑ και τις ειδικότητες τους.

Ολόκληρη η ανάρτηση του υπουργού Εργασίας, κ. Γεωργιάδη:

«Είμαι ευτυχισμένος στο Υπουργείο Εργασίας. Χθες το πρωί ανακοινώσαμε τον χαμηλότερο δείκτη ανεργίας από το 2009 και το απόγευμα έκανα την πρώτη δημόσια μου εμφάνιση ως Υπουργός Εργασίας σε μία πολύ σημαντική εκδήλωση της ΔΥΠΑ. Ευχαριστώ θερμά τον διοικητή της κ. Πρωτοψάλτη και όλους του τους συνεργάτες για το φανταστικό αυτό πρόγραμμα μαθητείας που παρουσιάσαμε στο 1ο Open Day που παρουσιάσαμε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της ΔΥΠΑ με τον Όμιλο Θεοχαράκη.

​Στην εκδήλωση υπήρχαν 45 περίπτερα επιχειρήσεων που προσφέρουν θέσεις μαθητείας σε υποψηφίους και νυν μαθητές των 50 Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) και των 7 Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών (Π.ΕΠΑΣ) Μαθητείας ΔΥΠΑ, θέσεις πρακτικής σε καταρτιζόμενους των 31 Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ΔΥΠΑ, καθώς και θέσεις εργασίας σε αποφοίτους των προαναφερθεισών Σχολών.


Στις ΕΠΑΣ Μαθητείας ΔΥΠΑ εγγράφονται νέοι 15 – 29 ετών για να σπουδάσουν 30 ειδικότητες αιχμής, τεχνικού κυρίως προσανατολισμού, που προσφέρονται κατά το σχολικό έτος 2023 -2024 δωρεάν, με εκσυγχρονισμένους οδηγούς κατάρτισης, σε πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, με επίδομα στέγασης και σίτισης βάσει διευρυμένων εισοδηματικών κριτηρίων και δικαίωμα αναβολής στράτευσης. Οι ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ ακολουθούν το δυϊκό σύστημα, βάσει του οποίου ο μαθητής τις πρωινές ώρες απασχολείται και εκπαιδεύεται σε εργοδότη (on-the-job training), ενώ το απόγευμα παρακολουθεί θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στη Σχολή, με πλήρη αμοιβή και ασφάλιση. Στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας (ΠΕΠΑΣ) εγγράφονται απόφοιτοι Λυκείου 18-58 ετών, οι οποίοι επιθυμούν να εργασθούν στον χώρο του Τουρισμού. Οι ΠΕΠΑΣ υποστηρίζονται από Ξενοδοχειακούς Ομίλους 4 και 5 αστέρων για την πρακτική άσκηση (μαθητεία). Η φοίτηση είναι διετής με τις ίδιες παροχές με τις ΕΠΑΣ. Προσφέρονται 3 ειδικότητες (Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης, Τεχνίτης Επισιτισμού και Υπάλληλος Υποδοχής Πελατών Ξενοδοχείου).


Στα ΙΕΚ ΔΥΠΑ οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν 2 έτη (4 εξάμηνα) μαθημάτων σε 39 ειδικότητες, με ένα 6μηνο πρακτικής εν συνεχεία σε επιχείρηση.

Τα προγράμματα αυτά επί θητείας μου θα τα γιγαντώσουμε και θα τα προβάλουμε σε όλη την Ελλάδα. Είναι το κλειδί για να αντιμετωπίσουμε το έλλειμα εργατικού δυναμικού και να βρούμε στον κόσμο καλοπληρωμένες δουλειές. Το καλύτερο παράδειγμα καλής συνεργασίας Δημοσίου (ΔΥΠΑ) και Ιδιωτικού Τομέα (επιχειρήσεις). Χθες πχ γνώρισα έναν νέο που τελείωσε την σχολή και τώρα παίρνει έναν εξαιρετικό μισθό στην ONEX και μία κυρία 50 ετών που ήταν άνεργη εκπαιδεύτηκε και τώρα εργάζεται με έναν επίσης πολύ μεγαλύτερο του βασικού μισθού στον Όμιλο Θεοχαράκη.

Ανεξαρτήτως ηλικίας λοιπόν άνθρωποι που θέλουν να εκπαιδευτούν και να βρουν αμέσως δουλειά, από την πρώτη μέρα της μαθητείας τους, έχουν την λύση. Θα αλλάξουμε την Ελλάδα μας είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος.

Θερμές Ευχαριστίες και στον κ. Θεοχαράκη για την χθεσινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την ΔΥΠΑ μεγάλη υπόθεση οι μαθητές μας να μπορούν να εκπαιδεύονται και να εργάζονται σε έναν τέτοιο μεγάλο όμιλο με 100 χρόνια Ιστορίας στο Επιχειρείν!»


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *