Στήριξη Μπακογιάννη σε Ιμάμογλου και διπλό μήνυμα σε Τουρκία και Ευρώπη

Την απόλυτη στήριξη στον Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά και τη σταθερή προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Κράτους Δικαίου, εξέφρασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας σε Διεθνή Συνάντηση Αλληλεγγύης στο Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης.


Οι Δήμαρχοι της Αθήνας, της Φλωρεντίας και του Ανόβερου, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurocities, -με φυσική παρουσία- αλλά και οι Δήμαρχοι του Παρισιού, της Ουτρέχτης της Λινζ και του Αμβούργου, παρείχαν έμπρακτη αλληλεγγύη στον ομόλογό τους της Κωνσταντινούπολης στον οποίο μόλις έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.


«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ ως Δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων, ως δημοκράτες κι ως εκπρόσωποι της κοινής συνισταμένης των πολιτών μας. Δεν ήρθαμε για να σκορπίσουμε εύκολα και μεγάλα λόγια στον αέρα, αλλά για να εκφράσουμε έμπρακτα και με ομοψυχία, τη συμπαράστασή μας στον φίλο Εκρέμ Ιμάμογλου».

Ο Κώστας Μπακογιάννης με τα λόγια αυτά έδωσε εξαρχής το στίγμα της παρουσίας του ιδίου και των άλλων Ευρωπαίων δημάρχων στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι « Η δημοκρατία δεν είναι σημαία ευκαιρίας, ούτε οι αξίες μας είναι α λα καρτ».


«Η υπόθεση αυτή μάς γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω… Το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί απλώς προσωρινή πηγή θλίψης και αγανάκτησης, αλλά μία “ολισθηρή πλαγιά” με σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας». «Για να το πω απλά», εξήγησε ο Κώστας Μπακογιάννης, «αν σήμερα ο εκλεγμένος δυο φορές Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, λογοκρίνεται, δηλαδή καταπατάται η ελευθερία του λόγου του, τότε τι ξημερώνει αύριο για τη δημοκρατία στην Τουρκία; Τι ξημερώνει για τους πολίτες της;»


Ο Δήμαρχος Αθηναίων, ανέφερε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου αποτελεί «έναν Δήμαρχο που υπηρετεί άξια τη δημοκρατία στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, και στηρίζει στην πράξη τη συνεργασία, την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», προσθέτοντας με έμφαση ότι για να διασφαλιστούν αυτές οι αξίες θα πρέπει να επικρατήσει η δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Όπως πρόσθεσε, η δημοκρατία που διεκδικεί ο ομόλογός του στην Κωνσταντινούπολη «δεν είναι πολυτέλεια ή ανιστόρητη “επιμονή” κάποιας Δύσης. Είναι ανάγκη για ανάπτυξη, προϋπόθεση για καλύτερη ζωή».


«Θέλουμε το καλό της γειτονιάς μας άρα και της Τουρκίας» 


Ο Κώστας Μπακογιάννης ανέδειξε μέσω της ομιλίας του τη σημασία της επικράτησης της δημοκρατίας στη γειτονική μας χώρα. «Η Τουρκία είναι γείτονας μας και θέλουμε το καλό της γειτονιάς μας. Άρα και το καλό της Τουρκίας. Βλέπετε, μπορεί τα σύμβολα των κρατών να είναι οι σημαίες τους, όμως οι σημαίες των πόλεων είναι η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δημοτικών αρχών, μόνο κοινά σημεία: Οι αξίες της αλληλεγγύης και της ελευθερίας», ανέφερε.

Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην αμερόληπτη κρίση του δικαστηρίου κατά τη διαδικασία της έφεσης, αλλά και την πίστη του στο πολιτικό σθένος του Ιμάμογλου, τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει και ότι το κράτος δικαίου θα κερδίσει κι αυτή τη μάχη.


«Η προσχηματική πολιτική εξουδετέρωση του Εκρέμ δε λειτουργεί προς όφελος κανενός και καμιάς κατοίκου της Κωνσταντινούπολης. Γι’ αυτό η στάση μας είναι ξεκάθαρη και η υποστήριξή μας σταθερή. Είμαστε σύμμαχοι της δικαστικής αμεροληψίας. Είμαστε υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου. Στεκόμαστε στο πλευρό του Εκρέμ με τον λαό της Κωνσταντινούπολης, για τη Δημοκρατία. Στη σωστή πλευρά της ιστορίας», κατέληξε.

Ο κ. Μπακογιάννης, μετά την ομιλία του, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφέρθηκε σε μια παλαιότερη, αντίστοιχη πρωτοβουλία στήριξης με διαφορετικούς «πρωταγωνιστές» και στόχο να καταδείξει ότι η ισχύς των αρχών της δημοκρατίας είναι ανεξάρτητες από τα πρόσωπα και τους ρόλους.

 «Για την Αθήνα η δημοκρατία δεν είναι σημαία ευκαιρίας» 

«Για την Αθήνα η δημοκρατία δεν είναι σημαία ευκαιρίας, ούτε οι αξίες μας είναι α λα καρτ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ένας προκάτοχός μου, πολύ σωστά επισκέφτηκε τον τότε δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, που εκείνη την περίοδο είχε φυλακιστεί άδικα. Έτσι κι εγώ σήμερα στέκομαι δίπλα στον Εκρέμ με την ελπίδα να μη χρειαστεί άλλος δήμαρχος στο μέλλον να εκφράσει τόσο έμπρακτα την αλληλεγγύη του ώστε να μπορούμε να προχωράμε μπροστά για όλα αυτά που ενώνουν όχι μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και τις ίδιες μας τις πόλεις. «Η δημοκρατία είναι μία αξία η οποία ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, τα όρια των θρησκειών και των πολιτισμών. Είναι πολύ μεγαλύτερη από όλους εμάς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το αντιληφθούμε και δεν το λέω μόνο επειδή έχω την τιμή να υπηρετώ την πρωτεύουσα που γέννησε τη δημοκρατία, αλλά επειδή αισθάνομαι ότι είναι μία ανάγκη, εξαιρετικά επίκαιρη στο σύγχρονο κόσμο, και όχι απλώς μια επιλογή».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *