Στη Βουλή η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη – Αντιδράσεις για την δήλωση Τζανερίκου

Τη Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η συμπληρωματική ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση, η οποία κλείνει τα «παραθυράκια» που αφορούν το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.


Ωστόσο, θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η σχετική δήλωση από τον αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χρήστο Τζανερίκο, που χαρακτηρίζει την τροπολογία φωτογραφική, ενώ προξένησε και παρέμβαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

«Η ρύθμιση, που εισάγεται με την επίμαχη τροπολογία, παρά την κατ’ επίφαση αιτιολογία της, δηλαδή της «θωράκισης της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου» για την ανακήρυξη ή μη κομμάτων, (…) ώστε να μη μπορεί αυτή να αμφισβητηθεί, αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της κυβέρνησης, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος, του οποίου είμαι πρόεδρος» υποστήριξε, μεταξύ άλλων ο κ. Τζανερίκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας, τόνισε πως «σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή». «Η Κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών. Μάλιστα, όπως εξήγησε το περιεχόμενο της τροπολογίας για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη κατοχυρώνει ότι θα υπάρχουν «περισσότερα μάτια, εγκυρότερη κρίση, χωρίς καμία εξαίρεση δικαστή του αρμόδιου τμήματος από τη σύνθεση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, με σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε λόγο για «παρωδία» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να αναλάβει μόνος του την ευθύνη». Τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης «με τους τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς». Παράλληλα, σημείωσε ότι «αφού μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μία τροπολογία, που δυστυχώς αποδείχτηκε φιάσκο, σήμερα έρχεται να διορθώσει το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος».


«Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς», πρόσθεσε.


Κριτική ασκεί και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «αν είχε εισακουστεί η πρόταση μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν». Παρόλα αυτά, το κόμμα επανέλαβε τη στήριξη του στην τροπολογία την Τρίτη στη Βουλή, τονίζοντας σε ανακοίνωση ότι «θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα».

Κατά της συμπληρωματικής ρύθμισης για το κόμμα Κασιδιάρη τοποθετούνται το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, αλλά και η Ελληνική Λύση.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *