Στ. Καλπάκης: Τις ίδιες υποσχέσεις έδινε ο κ. Μητσοτάκης και πριν τρία χρόνια

«Η χώρα ζει πάρα πολύ δύσκολες μέρες. Εκφράζουμε την οδύνη μας για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν και τη συμπαράστασή μας σε όσους δοκιμάζονται και σε όλους όσοι επιχειρούν στο πεδίο», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέργιος Καλπάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο 105.5 FM».


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας καταστροφής θα είναι δραματικές για τις τοπικές κοινωνίες και συνολικά για τη χώρα. Κι επίσης υπάρχουν κίνδυνοι και για τη δημόσια υγεία, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες», είπε.

«Οι ευθύνες είναι τεράστιες και είναι πολύ συγκεκριμένες», δήλωσε ο Στέργιος Καλπάκης και αναφέρθηκε στη σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πληττόμενες περιοχές: «τι διαφορετικό μπορεί να πει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης από αυτά που είχε πει το 2020 μετά την καταστροφή του “Ιανού”;». «Τις ίδιες υποσχέσεις, τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδινε τότε και μετά από τρία χρόνια κανείς δεν ξέρει τι έγινε και πώς αξιοποιήθηκαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για έργα υποδομής και για αντιπλημμυρικά έργα. Σε αυτό βέβαια οφείλει να απαντήσει και ο εκλεκτός της ΝΔ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός», υπογράμμισε.

«Μόλις πριν λίγες μέρες, η Καθημερινή ανέφερε σε ρεπορτάζ της ότι πρόκειται να απενταχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων – ανάμεσά τους και αντιπλημμυρικά – λόγω κακού σχεδιασμού και μη ωριμότητας των μελετών. Εμείς θα φέρουμε το ζήτημα στη Βουλή και θα ζητήσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση», τόνισε ο Στέργιος Καλπάκης.

«Ένα άλλο επίσης πολύ σοβαρό ζήτημα είναι τα σχέδια κινδύνου πλημμύρας, τα οποία αποτελούν ευρωπαϊκή οδηγία. Τα σχέδια αυτά για πρώτη φορά ολοκληρώθηκαν και κυρώθηκαν το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη αναθεώρησή τους θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, έχουμε Σεπτέμβρη του 2023 και ακόμα δεν έχει προχωρήσει. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει τρεις προειδοποιήσεις στην Ελλάδα για μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε με “καμπάνα”», επισήμανε.


«Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών και τις εικόνες που δείχνουν ελικόπτερα να είναι μέσα στο νερό στη βάση αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο. Μετά τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, άλλη μία στρατιωτική εγκατάσταση μένει απροστάτευτη», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.


«Διαβάζουμε επίσης για ένα απίστευτο επιχειρησιακό αλαλούμ ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, τις κρίσιμες ώρες της έναρξης της κακοκαιρίας. Ενώ οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα για την επικινδυνότητα του φαινομένου, η προετοιμασία ήταν αναντίστοιχη. Υπάρχουν προφανείς ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και όσον αφορά την πρόληψη και τα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και ως προς την επιχειρησιακή λειτουργία την ώρα της καταστροφής», δήλωσε ο Στέργιος Καλπάκης.

Ερωτηθείς για το αν ο κ. Μητσοτάκης έχει επιχειρήσει τη συνεννόηση με την αντιπολίτευση, σχολίασε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία τέτοια διάθεση». «Το έδειξε ξεκάθαρα στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές. Το έδειξε και χθες η στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος το μόνο που έκανε απέναντι στις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης ήταν να εκτοξεύσει κατηγορίες για fake news», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *