«Σημασία στις πυρκαγιές έχει η αντιμετώπιση τους και όχι η καταστροφολογία» απαντά στον Τσιίπρα ο Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3 αναφερόμενος στην πυρκαγιά στην Πεντέλη και τον αριθμό των σπιτιών που δεν είναι κατοικήσιμα ή χρήζουν επιδιόρθωσης, είπε ότι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο αριθμός 200 που ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.


«Όσα και να είναι, το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων, θα δοθούν αποζημιώσεις να πάρει ανάσες ο κόσμος. Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι οφείλουμε να βλέπουμε τις πυρκαγιές ως κάτι που συμβαίνει παντού και σημασία έχει η αντιμετώπισή τους, η ελαχιστοποίηση των ζημιών και όχι να καταστροφολογούμε γιατί θεωρούμε ότι μπορούμε να αποκομίσουμε πολιτικό όφελος», συνέχισε ο κ. Οικονόμου.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει τη δυσμενή εμπειρία του παρελθόντος και πως η πιο υπεύθυνη πράξη αναγνώρισης των λαθών είναι πως προετοιμάζεις τον κρατικό μηχανισμό για την επόμενη πυρκαγιά. «Έχουμε μπροστά μας καλοκαίρι. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από άλλες χρονιές. Η ταχύτητα απόκρισης του κρατικού μηχανισμού είναι πολύ πιο γρήγορη από ότι στο παρελθόν», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι δεν είναι τώρα η ώρα να πει κανείς αν υπάρχει ικανοποίηση ή όχι καθώς δεν βρισκόμαστε ούτε στα μισά του δρόμου.

Ειδικά για την πυρκαγιά στη Δαδιά είπε ότι είναι πολύ δύσκολη ενώ γενικά η πρόληψη έχει αποδώσει σε πολλά σημεία της χώρας. Μόνο χθες, είπε, είχαμε 58 πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίζονται ευτυχώς γρήγορα.

Επιπλέον ανέφερε για τον ενδεχόμενο εμπρησμών ότι είναι μια πολύ σοβαρά διάσταση την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς όταν υπάρχουν ενδείξεις. Για τη φωτιά στην Πεντέλη είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα και οι αρμόδιοι έχουν αποκλείσει το βραχυκύκλωμα.


«Στην Ηλεία δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει ότι έχουμε πολλές διαφορετικές εστίες κάθε τρεις και λίγο. Είναι μια ισχυρή ένδειξη. Ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την πρόληψη, την αποτροπή και τη σύλληψη γίνεται. Είναι μια συνεχής προσπάθεια όπως και η προσπάθεια φύλαξης των δασών», συνέχισε.


Για το δάσος της Δαδιάς, μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι φυλάσσονταν από την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής και πως έχει ένα προσωπικό 11-12 ανθρώπων, διαφορετικών ειδικοτήτων, που συνδράμουν ουσιαστικά.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *