Σενετάκης: «Το νόημα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι να καταφέρει να χρησιμοποιεί, αλλά και να παράγει πράσινες τεχνολογίες»

 

Στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για τη βιομηχανία, μετέχει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης.


Όπως αναφέρει ο κ. Σενετάκης, σήμερα, πρώτη μέρα της συνεδρίασης, συζητήθηκε η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας για την παραγωγή τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών και η απαγόρευση προϊόντων από τρίτες χώρες που παράγονται με καταναγκαστική εργασία.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός:

«Μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα στο πρώτο μου συμβούλιο υπουργών της ΕΕ! Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για τη βιομηχανία, την εσωτερική αγορά, την έρευνα και το διάστημα, διαρκεί δυο μέρες.

Την πρώτη μέρα συζητήσαμε δυο βασικά θέματα: Την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας για την παραγωγή τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών και την απαγόρευση προϊόντων από τρίτες χώρες που παράγονται με καταναγκαστική εργασία.


ια το πρώτο, το νόημα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι να καταφέρει να χρησιμοποιεί, αλλά και να παράγει πράσινες τεχνολογίες. Διότι μέχρι στιγμής, η Ευρώπη εισάγει πράσινες τεχνολογίες από τρίτες χώρες και εξαρτάται ποικιλοτρόπως απ’ αυτές. Μια στρατηγική αυτονομίας και ανταγωνιστικότητας μακροπρόθεσμα θα ήταν να αλλάξουμε αυτή την συνθήκη.


Για το δεύτερο, που άπτεται του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπήρξε προβληματισμός στην Έκθεση Προόδου της ισπανικής προεδρίας. Η Ελλάδα προέβη σε δυο βασικές προτάσεις για την βελτίωση της πρότασης κανονισμού.

Η πρώτη αφορά στο ενδεδειγμένο επίπεδο διεξαγωγής ερευνών και λήψης απόφασης για την απαγόρευση προϊόντων που παράγονται με καταναγκαστική εργασία σε τρίτες χώρες. Και η δεύτερη στην ανάγκη συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, να αναλάβει την ευθύνη για το σύνολο των προβλεπόμενων διοικητικών ενεργειών, με τη συνδρομή των κρατών μελών.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρέσβη μας στην ΜΑ/ΕΕ Ευθύμιο Κωστόπουλο, και τον ακόλουθο βιομηχανίας, Γιάννη Πλεμμένο, για την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία μας».

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *