Κυριάκος Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Συμφωνήσαμε για διατήρηση του θετικού κλίματος και οδικό χάρτη επαφών

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.Τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για “ζεστό κα φιλικό κλίμα”.


Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα και πραγματοποιήθηκε στο «σπίτι της Τουρκίας», στη Νέα Υόρκη. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν στη συάντηση,ωο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα.

Η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:


Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».


Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN για Τουρκία

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε στο συνέντευξη στο CNN και έκανε αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για “ζεστό κα φιλικό κλίμα”.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί ένα μομέντουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι “παρότι έχουμε διαφορές προσπαθούμε να τις λύσουμε μέσω του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Προσπαθούμε να συνεργαστούμε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”.

“Ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με την εδαφική κυριαρχία μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή και αυτό θα επιδιώξω στην συνάντησή μου με τον Ερντογάν”, είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή λέγοντας πως: “Χτυπηθήκαμε από τις πλημμύρες. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δαπανήσουμε πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Παγκόσμια συμμαχία χρειάζεται για την κλιματική αλλαγή», ενώ όσον αφορά την ελληνική οικονομία, είπε χαρακτηριστικά πως «η οικονομία μας πάει πολύ καλά, έχουμε ρεκόρ στον τουρισμό”.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *