Σαρωτική νίκη ΝΔ – Κυρ. Μητσοτάκη: «Σαφές μήνυμα αυτοδυναμίας» – Η διερευνητική και οι εκλογές στις 25 Ιουνίου

Έναν ιστορικό εκλογικό θρίαμβο πέτυχε χθες η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «σαφές μήνυμα αυτοδυναμίας», απορρίπτοντας ουσιαστικά όλα τα σενάρια συνεργασίας. Με τη ΝΔ να καταλαμβάνει ποσοστό σχεδόν 41%, πρακτικά χωρίς απώλειες σε απόλυτο αριθμό ψήφων συγκριτικά με το 2019, η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη εκλαμβάνεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο του.


Υπενθυμίζεται ότι με ενσωματωμένο το 99,57% η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 40,79% εκλέγοντας 146 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,07% και εκλέγει 71 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 11,46% και 41 βουλευτές, το ΚΚΕ 7,23% και 26 βουλευτές και η Ελληνική Λύση 4,45% και 16 βουλευτές.

«Χωρίς αμφιβολία, ο πολιτικός «σεισμός» που εκδηλώθηκε σήμερα μας καλεί όλους να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της. Αυτό, άλλωστε, δήλωσαν και οι πολίτες, εγκρίνοντας τη βασική μας επιλογή, την επιλογή της αυτοδύναμης Ελλάδος και της αυτοδύναμης ΝΔ, αλλά και την προγραμματική μας θέση ότι αυτός τελικά είναι ο μόνος δρόμος για να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος», είπε χθες με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του δηλώσεις μετά το εμφατικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο πρωθυπουργός λειτουργώντας θεσμικά όπως έχει προαναγγείλει, ως το μεσημέρι θα έχει την επαφή με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να παραλάβει την διερευνητική εντολή, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Δεν σκοπεύει όμως να την κρατήσει για πολύ, αφού στη συνέχεια αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να τηλεφωνήσει στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους θα ενημερώσει για την πρόθεση του να μην αναζητήσει τρόπους για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και να προχωρήσει τις διαδικασίες.

Επομένως, κατά τις πληροφορίες αναμένεται να επιταχυνθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών με στόχο να κλείσει ο εκλογικός κύκλος το συντομότερο δυνατόν και οι δεύτερες εκλογές να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου αντί στις 2 Ιουλίου.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *