Ρ. Μέτσολα από Βουλή: «Η προοπτική της ΕΕ συνοδεύεται από ευκαιρίες, αλλά και από ευθύνες» – Απέτισε φόρο τιμής στον Αλεξέι Ναβάλνι

«Η προοπτική της ΕΕ συνοδεύεται από ευκαιρίες αλλά συνοδεύεται και από ευθύνες», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ιδίως δε για την επίδειξη της ευθύνης, υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα σε διάφορες ιστορικές περιόδους, με πιο πρόσφατη τον δυναμικό χειρισμό της για τον περιορισμό της πανδημίας του covid, αλλά και την ενεργή συμμετοχή της στην στήριξη της Ουκρανίας.


Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέτισε τιμή στον Αλεξέι Ναβάλνι, ως φόρο τιμής στην Δημοκρατία.

Η κ. Μέτσολα, έκανε ταυτοχρόνως ιδιαίτερη μνεία στους αγώνες της χώρας για την Δημοκρατία και επισήμανε την πρόσφατη κατηγοριοποίηση της Ελλάδας μεταξύ των 20 δυνατότερων Δημοκρατιών του κόσμου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό το αρχαίο έθνος, το οποίο δημιούργησε την αρχιτεκτονική, την τέχνη και την φιλοσοφία, που διαμόρφωσαν τον Πολιτισμό μας και την σκέψη μας και επομένως αρμόζει στην κοιτίδα της Δημοκρατίας που κατηγοριοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ των 20 δυνατότερων Δημοκρατιών του κόσμου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε άλλα να κάνουμε. Απλώς σημαίνει ότι η ευθύνη όλων μας είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ακόμη, πως την επιστροφή του πολέμου στην ήπειρό μας θυμηθήκαμε την ανάγκη να αντισταθούμε στα αυτοκρατορικά και απολυταρχικά καθεστώτα και στις αξίες που μας στηρίζουν και για τις οποίες αγωνίστηκε αιώνες ολόκληρους η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα μου είναι πολύ αγαπητή χώρα, όχι μόνο επειδή οι πρόγονοί μου ήταν από εδώ, όχι μόνο γιατί είμαι υπερήφανη, όπως κι εσείς, που είμαι από τη Μεσόγειο, αλλά κυρίως επειδή καταλαβαινόμαστε μεταξύ μας. Ξέρουμε ότι η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνοδεύεται από ευκαιρίες, αλλά συνοδεύεται και από ευθύνες. Γνωρίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι, δυνατότεροι και ότι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα όταν ενεργούμε μαζί, από κοινού. Κι αν οι γεωπολιτικές προκλήσεις, μας έχουν διδάξει τα τελευταία χρόνια, είναι αυτό. Μετά από την παγκόσμια πανδημία, όπου η Ευρώπη παρήγαγε εμβόλια για όλους και η Ελλάδα ηγήθηκε στην θέσπιση των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού για όλη την Ευρώπη, με αυτόν τον τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια εστιάσαμε στην οικονομική μας ανάκαμψη και στην ανάκαμψη των κοινωνιών μας, στην επένδυση στις πράσινες ψηφιακές τεχνολογίες, την ενδυνάμωση της Ευρώπης» ανέφερε και υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα κάνουμε αντιμετωπίζοντας έναν πόλεμο στην ήπειρό μας, στην Ευρώπη, που μπαίνει στην τρίτη χρονιά του.


«Έναν πόλεμο που κανείς δεν τον θέλησε, που κανείς δεν τον προκάλεσε και που επιτίθεται σε όλα όσα πρεσβεύουμε στην Ευρώπη. Είμαστε μία ήπειρος, η οποία είναι βασισμένη στην ειρήνη. Η Ένωσή μας είναι η υπόσχεση που κάναμε στη γενιά που γνώρισε τον πόλεμο και υποσχεθήκαμε ότι θα προστατεύεται ακόμα και εν όψει της επιθετικότητας στη γειτονιά μας. Εμείς υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας, την ειρήνη και δεν διστάσαμε να υπερασπιστούμε την Ουκρανία όταν το χρειαζόταν και γι’ αυτό τον λόγο στεκόμαστε στο πλευρό τους και θα στεκόμαστε στο πλευρό τους για όσο χρόνο χρειαστεί», απηύθυνε μήνυμα η κ. Μέτσολα.


Στο σημείο αυτό, εξέφρασε την ευγνωμοσύνης της στον λαό της Ελλάδας και στην ηγεσία της χώρας μας για την εποικοδομητική συνεργασία της και την δέσμευσή της στους στόχους της ΕΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες που η Ελλάδα προσφέρει καταφύγιο και φροντίδα στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Τίποτε από αυτά δεν ήταν εύκολο. Η Ελλάδα πήρε περίπου 15 δισ. σε επιχορηγήσεις και δάνεια από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρώπης από το 2021 και πολύ περισσότερα μπορούν να γίνουν στην Ευρώπη για να προστατευθεί καλύτερα η Ευρώπη από τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο όλων αυτών των προκλήσεων».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *