Πρεμιέρα σήμερα για τα απογευματινά χειρουργεία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη

Σήμερα. Τρίτη 12 Μαρτίου πραγματοποιούνται τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ, με την παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού, Μάριου Θεμιστοκλέους.


Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε χθες, Δευτέρα 11 Μαρτίου ότι «από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο 5 δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον».

«Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί άλλα μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε στον Ευαγγελισμό και στο Γεννηματάς, και ακολουθούν το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο, το Αττικόν, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας», πρόσθεσε.

Το πρώτο απογευματινό χειρουργείο επί πληρωμή θα γίνει αύριο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, καθώς πρόκειται για το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη αναμονή σε τακτικά χειρουργεία, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη.

«Η ύπαρξη του μεγαλύτερου δικτύου φαρμακείων από όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι ευλογία για την Ελλάδα. Τα φαρμακεία μπορεί να αποτελέσουν κρίσιμη παράμετρο στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους συμπολίτες μας. Εγώ τα θεωρώ απολύτως συμμάχους μας στην προσπάθεια αυτή. Η εφαρμογή ήδη δουλεύει. Οι φαρμακαποθήκες είναι συνδεδεμένες ηλεκτρονικά και παρακολουθούμε τα αποθέματα φαρμάκων στην χώρα σε πραγματικό χρόνο. Ο στόχος είναι να μπορεί να υπάρχει και εφαρμογή στο κινητό που να σου λέει τη διαθεσιμότητα την φαρμάκων χωρίς να σου λέει ονόματα εταιρειών και προσωπικά δεδομένα αλλά μπορείς να μαθαίνεις αν υπάρχει το φάρμακο ή όχι», ανέφερε επίσης ο υπουργός Υγείας.


Έξι οι κατηγορίες επεμβάσεων – Πώς θα αμείβονται γιατροί και προσωπικό


Η ΚΥΑ ορίζει τις αμοιβές του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού θα συμμετέχει στα απογευματινά χειρουργεία. Σύμφωνα με αυτήν, οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι επεμβατικές πράξεις χωρίζονται ανάλογα με τη βαρύτητά τους στις εξής 6 κατηγορίες:

  • Πολύ μικρές
  • Μικρές
  • Μεσαίες
  • Μεγάλες
  • Βαριές
  • Εξαιρετικά βαριές

Το κόστος για τον ασθενή διαφέρει και ξεκινάει από 300 ευρώ για ένα πολύ μικρό περιστατικό και φθάνει στα 2.000 ευρώ για ένα εξαιρετικά βαρύ περιστατικό.

Οι προβλεπόμενες αμοιβές, που αφορούν στους χειρουργούς Α’ προκύπτουν διαβαθμιζόμενες ως ακολούθως:

  • Σε ποσοστό 100% όταν πρόκειται για Συντονιστές Διευθυντές/Καθηγητές.
  • Σε ποσοστό 90% όταν πρόκειται για Διευθυντές/ Αναπληρωτές Καθηγητές.
  • Σε ποσοστό 85% όταν πρόκειται για Επιμελητές/ Επίκουρους Καθηγητές.
  • Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με δεκαπέντε (15,00) ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο.

Ο έλεγχος λειτουργίας πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από τους διοικητές των νοσοκομείων και σε μηνιαία βάση από τους διοικητές των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).


Η λειτουργία αφορά όλες τις μέρες, εξαιρουμένων των νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στα οποία δεν δύναται να πραγματοποιείται κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας τους.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *