Πιερρακάκης: Προανήγγειλε αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια – «Άρση του μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση»

 

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα πανεπιστήμια, που θα επιτρέψει την είσοδο ξένων ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην «άρση του μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση».


Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέλυσε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τις προγραμματικές τους στόχους του υπουργείου Παιδείας και έκανε λόγο φυσικά και για το ζήτημα της αναθεώρησης του Άρθρου 16 του Συντάγματος, έτσι ώστε να επιτραπεί η λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα και να αρθεί το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη παιδεία.

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε την αλλαγή του άρθρου 16 τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων να έχει περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό, από ότι άλλες χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό όπως π.χ. η Ισπανία.

«Για τον λόγο αυτό, σχεδιάζεται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ενώ θα διερευνηθεί η δυνατότητα σύναψης διακρατικών εκπαιδευτικών συμφωνιών με μεγάλα ιδρύματα, να λειτουργήσουν δηλαδή μέσω παραρτημάτων στην Ελλάδα με αυστηρά κριτήρια και με ισοτιμία. Δεν γίνεται να μην έχουμε καταφέρει να γίνουμε περιφερειακό κέντρο ξένων φοιτητών, μας αξίζει καλύτερα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Μεγάλες αλλαγές

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Παιδεία και τόνισε ότι αυτές αλλάζουν την ζωή όλων.


«Είμαστε οπαδοί των μεγάλων αλλαγών αλλά και των μικρών καθημερινών αλλαγών που αθροιστικά είναι μεγάλες αλλαγές και αλλάζουν την ζωή των παιδιών, των καθηγητών και των γονέων. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι η κοινωνία έχει αλλάξει, η χώρα έχει ωριμάσει και οι συγκρούσεις για τα αυτονόητα γεννούν πολιτικό κόστος σε όσους τις προκαλούν», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.


Πρόγραμμα κατά του bullying

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην προσχολική αγωγή, την ειδική αγωγή στα σχολεία, στις νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, την αύξηση των απολαβών των καθηγητών, το εθνικό απολυτήριο, την ελεύθερη επιλογή σχολείου, το ολοήμερο σχολείο σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, αλλά προανήγγειλε και ειδικό πρόγραμμα κατά του bullying.

Μίλησε επίοσης για εθνική στρατηγική κατά της βίας των ανηλίκων, εισαγωγή του ψηφιακού κόσμου στα σχολεία και ένα εθνικό πρόγραμμα κτιριακών υποδομών.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην προκάτοχό του, Νίκη Κεραμέως μίλησε για το «πυκνό έργο» που άφησε, όπως όπως μεταξύ άλλων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την τράπεζα θεμάτων, τα θέματα συμπερίληψης και τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *