Π. Τσακλόγλου: Οι δημόσιες δομές υγείας παραμένουν προσβάσιμες και δωρεάν για όλους τους κατόχους ΑΜΚΑ

«Οποιοσδήποτε έχει ΑΜΚΑ, δηλαδή οποιοσδήποτε πολίτης ζει νόμιμα στη χώρα, έχει δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΕΡΤ και ξεκαθάρισε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ, δεν χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.


Όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, «στην περίοδο της πανδημίας και εξαιτίας της μεγάλης μάχης που δίναμε τότε κατά του Covid στα δημόσια νοσοκομεία, δεν θέλαμε να πηγαίνει κόσμος σε αυτά, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Γι’ αυτό δώσαμε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας του ιδιωτικού τομέα και στους ανασφάλιστους. Όμως, η περίοδος του Covid έχει τελειώσει και πρέπει να γυρίσουμε σε μία κανονικότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εργασίας έκανε έκκληση στους ασφαλισμένους που έχουν μικρές οφειλές, να ξεκινήσουν άμεσα, είτε τη διαδικασία πληρωμής, είτε τη διαδικασία ρύθμισής τους.

Σε ερώτηση σχετικά με το επίδομα ανεργίας, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε ότι σκοπός είναι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης, ώστε να μην μειώνεται απότομα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, όταν αυτοί περιέρχονται σε κατάσταση ανεργίας και ψάχνουν για νέα εργασία. «Όμως, ενώ οι εισφορές ανεργίας είναι αναλογικές προς τον μισθό, το επίδομα ανεργίας έχει συγκεκριμένο ύψος για όλους. Επίσης, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το ύψος του επιδόματος είναι σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της παροχής του. Στόχος των αλλαγών, τις οποίες επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, είναι η διαφοροποίηση του επιδόματος ανεργίας, ώστε να μην μειώνεται πάρα πολύ το βιοτικό επίπεδο των ανέργων σε σύγκριση με το βιοτικό τους επίπεδο, όταν ήταν εργαζόμενοι, αλλά και η χρονική διαφοροποίησή του, προκειμένου να παρέχεται ισχυρό κίνητρο στους ανέργους να βρουν κατάλληλη εργασία το συντομότερο δυνατόν» αποσαφήνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι, το αμέσως επόμενο διάστημα, ο ΕΦΚΑ θα έχει έτοιμες τρεις πλατφόρμες: η πρώτη θα δίνει τη δυνατότητα σε όσες μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες δικαιούνται να κάνουν αίτηση, για να πάρουν το επίδομα μητρότητας, το οποίο αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό για εννέα μήνες, η δεύτερη θα είναι η πλατφόρμα δήλωσης της εργασίας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και η τρίτη θα δίνει τη δυνατότητα να λάβουν σύνταξη, όσοι εργαζόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ μεταξύ 20.000 ευρώ και 30.000 ευρώ.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *