Π. Μαρινάκης: Προασπίζουμε τις θέσεις μας και να τις προβάλλουμε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε πιο δίκαιη φορολόγηση

Συνέντευξη παραχώρησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλο Μαρινάκης στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή Εκείνη κι εγώ με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, όπου αναφέρθηκε τόσο στην ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά και για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το φορολογικό νομοσχέδιο.


Αναλυτικά:

Για την ακύρωση συνάντησης του Πρωθυπουργού και του Ρίσι Σούνακ και το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα

Νομίζω ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αντέξει πολύ στο χρόνο. Είναι αμοιβαία διατυπωμένες και πολύ ισχυρές. Αυτό δεν σημαίνει, λοιπόν, ότι προφανώς δεν ήταν μια κίνηση ασεβής, όπως εκφράστηκε και απολύτως από τη δήλωση του Πρωθυπουργού. Και, μάλιστα, νομίζω ότι αυτό ήταν κοινός τόπος στην συντριπτική πλειοψηφία, πέραν των Ελλήνων πολιτών και της διεθνούς κοινότητας και των Βρετανών. Όπως πολύ σωστά είπατε στη συζήτηση που είχατε πριν το 66% θεωρεί λάθος την κίνηση αυτή του Βρετανού Πρωθυπουργού. Και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό το οποίο ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα από «ΤΑ ΝΕΑ», που μιλάει για δηλώσεις του εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου, που λέει ότι προφανώς συνεχίζονται οι συζητήσεις μας με την ελληνική πλευρά για τα Γλυπτά και είναι μάλιστα και παραγωγικές. Αυτά νομίζω πρέπει να κρατήσουμε.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου αποτυπώνει την πραγματικότητα. Η ελληνική πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε μαζί με όλους τους υπόλοιπους αρμοδίους να θέσουν και πάλι ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο είναι μια διαχρονική διεκδίκηση – από τη δεκαετία του ’80 – της ελληνικής πλευράς, ψηλά στην ατζέντα τα τελευταία χρόνια, από την τελευταία διακυβέρνηση. Και έχουμε φθάσει σε ένα σημείο μιας προχωρημένης διμερούς διαπραγμάτευσης με το Βρετανικό Μουσείο, όπως πολύ σωστά είπατε. Εγώ δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες γιατί δεν γνωρίζω κιόλας. Και δεν θέλω να καλλιεργώ και προσδοκίες αν δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Εμείς συνεχίζουμε και να προασπίζουμε τις θέσεις μας και να τις προβάλλουμε – θέσεις διαχρονικές, το ξαναλέω της χώρας μας – προσπαθώντας να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών


Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για εμάς το ζήτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό, γι΄ αυτό και ο Πρωθυπουργός θα υλοποιήσει ακόμη μια δέσμευσή του στον χρόνο που θα ανακοινωθεί. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα, που αφορούν το σύνολο των πολιτών. Είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το φορολογικό νομοσχέδιο. Θεωρώ, λοιπόν, ότι όλα στην ώρα τους. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν κάποια εν εξελίξει νομοσχέδια και κάποιες εν εξελίξει σημαντικές μάχες που δίνουμε απέναντι στα προβλήματα. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να κάνουμε ως εκπρόσωποι, ο καθένας από το δικό του πόστο, είναι να δίνουμε τις μάχες στην ώρα τους και όταν έρθει και εκείνη η ώρα της συζήτησης, που θα είναι εξαντλητική, με όλα τα επιχειρήματα αυτού του νομοσχεδίου, τότε αυτός που έχει την αρμοδιότητα να ανακοινώσει, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ποιο θα είναι το καθεστώς της ψηφοφορίας και όλα τα υπόλοιπα, θα το κάνει. Καλό είναι, λοιπόν, να κάνουμε τις συζητήσεις στην ώρα τους.

Για τις σημειακές αλλαγές στο νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Αυτή είναι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Αποδεικνύεται και στην πράξη μετά τις αλλαγές. Βασικά αποτυπώνονται δύο πολύ σημαντικά πράγματα, τα οποία τα λέγαμε και φαίνεται ότι τα εννοούμε. Το πρώτο, είναι ότι πιστεύουμε στη διαβούλευση, πιστεύουμε στον διάλογο με την κοινωνία, με τους πολίτες, με τους φορείς και στην πολύ σημαντική συνεισφορά προτάσεων, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Το δεύτερο, λοιπόν, σημαντικό είναι ότι γίνονται κάποιες τροποποιήσεις στην τελική του μορφή. Η μείωση για όλους 50% του τέλους επιτηδεύματος και το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί από το τεκμήριο, υπό τον όρο να δεχθεί φορολογικό έλεγχο. Γιατί; Γιατί πολύ απλά, μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει έσοδα από άλλους πόρους ή μία ελεύθερη επαγγελματίας από τον σύζυγο ή ένας από τη σύζυγό του να προκύπτει ότι έχει μεγαλύτερο οικογενειακό εισόδημα. Και με τις ήδη πολύ σημαντικές εξαιρέσεις των νέων ελεύθερων επαγγελματιών, όσων δουλεύουν μέχρι τρεις εργοδότες με μπλοκάκια, αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν είναι ένα οριζόντιο μέτρο, αλλά είναι ένα δίκαιο μέτρο, που δεν αντιμετωπίζει και δεν τσουβαλιάζει συνολικά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τι θέλουμε να κάνουμε; Εμείς θέλουμε να σταματήσει η διαστρέβλωση, κάποιος ο οποίος είναι ελεύθερος επαγγελματίας με 10 εργαζόμενους, οι οποίο αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, να δηλώνει έσοδα κάτω από αυτούς. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι, το οποίο δεν μπορούσε να συνεχίσει να υφίσταται. Και προφανώς είναι μια παρέμβαση με πολλές άλλες επιμέρους παρεμβάσεις που έχει το νομοσχέδιο. Δεν είναι μόνο το σύστημα αξιολόγησης. Νομίζω ότι είναι δίκαιο και θα προχωρήσει και θα ψηφιστεί και βέβαια θα οδηγήσει σε μια πιο δίκαιη φορολόγηση.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *