Όσο υπάρχει κρίση θα υπάρχει και στήριξη προς την κοινωνία διαβεβαιώνει ο Οικονόμου

«Η κυβέρνηση, βάσει σχεδίου, έχει ήδη διαθέσει μέχρι σήμερα πάνω από 4 δισ. ευρώ για να στηρίξει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις από την εισαγόμενη κρίση ακρίβειας, που πυροδότησε η πανδημία και εντείνει ο πόλεμος στην Ουκρανία», αναφέρει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος Κυριακής», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.


Επισημαίνει πως «αναλογικά προς τον πληθυσμό και τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας είναι από τα δραστικότερα εθνικά προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη. Το μέγεθος των παράλληλων κρίσεων είναι τέτοιο, που ακόμα και αυτό το ποσό δεν επαρκεί για την πλήρη απάλειψη των επιπτώσεων. Άνθρωποι και επιχειρήσεις δυσκολεύονται οικτρά. Αλλά, χωρίς το ποσό αυτό, τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς. Και το ποσό αυτό, όπως και τα νέα που έρχονται, δόθηκαν γιατί η κυβέρνηση κατάφερε να βρει τους πόρους για να στηρίξει την κοινωνία, χωρίς να διασαλευτεί η εθνική οικονομία και η κοινωνική συνοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει και νέες πρωτοβουλίες για να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, τονίζει πως «όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση είναι απαραίτητο να υπάρχει και θα υπάρχει στήριξη προς την κοινωνία. Στην κατεύθυνση αυτή εξελίσσονται ταυτόχρονα δύο πρωτοβουλίες. Ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση που περιλαμβάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις . Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα εθνικό σχέδιο που θα συνιστά μια ακόμη και μάλιστα περισσότερο αποφασιστική παρέμβαση στην αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Παρέμβαση, που θα βοηθήσει ουσιαστικά στη στήριξη του επιπέδου ζωής των πολιτών και την ενίσχυση των επιχειρήσεων όσο διαρκούν τα προβλήματα».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να εξεταστεί από την κυβέρνηση και η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, ο κ. Οικονόμου αναφέρει πως «η κυβέρνηση εξετάζει λεπτομερώς και προσεκτικά κάθε μέτρο που θα προσφέρει ανακούφιση στην κοινωνία, δίχως όμως να υπονομεύει την εθνική οικονομία» και θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή. Γιατί, όπως λέει «βιαστικές και άστοχες κινήσεις μπορούν να αποβούν καταστροφικές μεσοπρόθεσμα. Η πικρή εμπειρία του 2015 μας έδειξε που μπορούν να οδηγήσουν μη μελετημένες κινήσεις. Κανείς δεν δικαιούται να φερθεί άφρονα και να υπονομεύσει πάλι το μέλλον της πατρίδας. Η κυβέρνηση έχει δείξει, κάνοντας στην ουσία επιτυχή διαχείριση αλλεπάλληλων κρίσεων από τα τέλη του 2019, ότι χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό και γνωρίζει να επιτυγχάνει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία της κοινωνίας και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Ο ελληνικός λαός μάς ψήφισε και μάς στηρίζει για να πολιτευθούμε υπεύθυνα και λογικά, έχοντας παράλληλα ως απαράβατο γνώμονα την προστασία της κοινωνίας. Το εισόδημα του πολίτη το έχουμε αυξήσει και στηρίξει με μια πλειάδα τρόπων και μέτρων. Στην ίδια γραμμή θα συνεχίσουμε. Γιατί σημασία έχει το αποτέλεσμα, ο τελικός στόχος».

«Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε και θα εφαρμόσουμε ένα πρόσθετο σχέδιο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι απόφαση του πρωθυπουργού να εξαντλήσουμε κάθε ευρώ που μπορούμε να βρούμε για τη στήριξη της κοινωνίας, διατηρώντας την αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία. Σε κάθε περίπτωση όμως, η δική μας βεντάλια μέτρων και παρεμβάσεων θα ανακοινωθεί έγκαιρα, αφού σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες λεπτομερώς. Σε κανένα μεγάλο πρόβλημα δεν υπάρχουν εύκολες και απλές λύσεις. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, θέλουν για άλλη μια φορά να κοροϊδέψουν τους πολίτες, ρίχνοντας την πατρίδα στα βράχια» σημειώνει.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *