Όλα όσα είπαν Δένδιας και Μπλίνκεν μπροστά και πίσω από τις κάμερες

Για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του σχήματος 3+1, τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια μίλησαν στη συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 


Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο που ήταν ποτέ και κάλεσε τον ομόλογό του να συνεργαστούν ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, αλλά και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πριν την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη νοτιανατολική Μεσόγειο, ενώ συζήτησαν και για νέους τρόπους για την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή. Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας υπογραμμίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να αφεθεί κανένα έδαφος στη ρεβιζιονιστική δύναμη που προσπαθεί να αλλάξει αυτή τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες». 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τονίστηκε καταρχήν το εξαιρετικό, μοναδικό, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά Αμερικανοί αξιωματούχοι, επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο στηρίζεται στην στρατηγική συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία κυρώθηκε από την Βουλή την περασμένη εβδομάδα και δημιουργεί ακόμα περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη τρέχουσα συγκυρία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στη συνεργασία σε πολυμερή σχήματα, μετά την πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στο σχήμα “3+1”.


Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενέργεια, όπου η Ελλάδα αναλαμβάνει πλέον κομβικό ρόλο για την μεταφορά φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *