Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ελλάδα – Το «ανάχωμα» της κυβέρνησης

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα τον πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν κατά της Ουκρανίας, με το βλέμμα στραμμένο πρωτίστως στις επιπτώσεις στην οικονομία από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας.


Η Αθήνα επιχειρεί να χτίσει «αναχώματα» απέναντι στην αύξηση του ενεργειακού κόστους που θα πυροδοτήσει ο πόλεμος, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις αλλά και να βάλει φρένο στους ρυθμούς ανάπτυξης που περίμενε η κυβέρνηση ότι θα ερχόταν με το τέλος της πανδημίας. Επιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν και στον τουρισμό, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα που αποτελούσε ελκυστικό προορισμό για τις διακοπές των Ρώσων.

Δεδομένου ότι το ενεργειακό και οικονομικό πρόβλημα που συνεπάγεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι ευρωπαϊκό, η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα βγει «λευκός καπνός». Η Κομισιόν έχει εξουσιοδοτηθεί ως τότε να εξετάσει την πρόταση που κατέθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η οποία βρήκε ανταπόκριση μεταξύ των ομολόγων του και να κάνει την εισήγηση της για τον κατάλογο των μέτρων που θα στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στον εφιάλτη της ενεργειακής ακρίβειας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *