Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία θα σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κόμματος που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες προβλέπεται το τέλος των ερευνών και η απεμπλοκή από τις εξορύξεις.


Στο κυβερνητικό πρόγραμμα του αναφέρει συγκεκριμένα το εξής: «Απεμπλεκόμαστε από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, με μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών» αναφέρει συγκεκριμένα το πρόγραμμα.

Εκτός από την απεμπλοκή από το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια προβλέπει την ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου σε ΔΕΗ και ΕΛΠΕ. Όπως αναφέρει το πρόγραμμα:

– Ανακτούμε τον δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ και την αξιοποιούμε για τη μείωση του κόστους ρεύματος, την αλλαγή ενεργειακού μείγματος και το σπάσιμο του καρτέλ ενέργειας.

– Διαφυλάσσουμε και αποκαθιστάμε τον δημόσιο έλεγχο στα ΕΛΠΕ και προωθούμε τον στρατηγικό αναπροσανατολισμό τους στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης της ενεργειακής μετάβασης.


Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα της ενέργειας προβλέπει επιπλέον: Ενίσχυση της ΡΑΕ και του εποπτικού και ελεγκτικού ρόλου της πολιτείας στον τομέα της ενέργειας, αναθεώρηση του target model με στόχο την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου, έλεγχο του ποσοστού κέρδους και μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, και δεσμευτικό ποσοστό για διμερή και προθεσμιακά συμβόλαια, αυστηρούς ελέγχους στη λιανική του ρεύματος, αναθεώρηση του κλιματικού νόμου με νέο στόχο κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045. 


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *