Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ – Τί είπε για οικονομία, ενέργεια,εθνικά , εκλογές , δημογραφικό αλλά και γυναικοκτονίες, στη μαραθώνια συνέντευξή του

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ


Εφημερίδα Μακεδονία: Ανακοινώσατε μέτρα 5,5 δισ. Πώς μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους πολίτες ότι θα γίνουν πράξεις;

ΚΜ: Η αξιοπιστία της κυβέρνησης φαίνεται γιατί ότι έχουμε εξαγγείλει έχει γίνει και το πακέτο μέτρων που εξαγγείλαμε θα υλοποιηθεί στο ακέραιο.
Μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία έχει να κάνει με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θέλω να υπενθυμίζω ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τον προϋπολογισμό.
Σε όσους μας κατηγορούν ότι δίνουμε πολλά θα επαναλάβω πως αν αφήναμε την κοινωνία απροστάτευτη το αποτέλεσμα θα ήταν πιο οδυνηρό για τη χώρα. Οσα κάναμε στον κόβιντ μας δικαίωσε. Προστατεύσαμε εργαζόμενους και σώσαμε θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει την ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους στην Ευρώπη

Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος
ΣΚΑΪ: Προτάξατε την πολιτική σταθερότητα. Με το ίδιο επιχείρημα βουλευτές της ΝΔ σας ζητούν να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο. Θα ταλλάξετε τον εκλογικό νόμο;

ΚΜ: «Είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να αλλάξω το εκλογικό νόμο κατεβάζοντας κατά λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας». Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου εκτός αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη απλής αναλογικής είναι βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και τον αλλάξουν μαζί.


«Έχω χτίσει εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη σχέση δεν είμαι διατεθειμένος να την υποθηκεύσω για κανέναν απολύτως λόγο», συμπλήρωσε.


ΤΑ ΝΕΑ: Για παρακολουθήσεις

ΚΜ: «Με ταχύτητα κινήθηκαν οι διαδικασίες. Με θάρρος ανέλαβα πολιτική ευθύνη, δέχθηκε παραιτήσεις, ανοίξαμε τη βουλή μια εβδομάδα νωρίτερα, κινήθηκαν οι σχετικές κοινοβουλευτικές θεσμικές διαδικασίες και έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και ελπίζω να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Αύριο και μεθαύριο θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ με την οποία προσθέτουμε μία ακόμα δικλείδα ασφάλειας. Για μία νόμιμη επισύνδεση για πολιτικό πρόσωπο χρειάζονται πρόσθετα φίλτρα. Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Διέπονται από κανόνες, πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία. Ο κ. Ανδρουλάκης, κατανοών θυμό και την οργή του, βλέπω ότι επιχειρεί εργαλειοποιηση. Έχει δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και να λάβει απαντήσεις».

Πρώτο Θέμα: Πώς θα αντιδρούσατε αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σας παρακολουθούσαν; Για εκλογικό νόμο

ΚΜ: Προφανώς και δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας αρχηγός, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε επί της αρχής ότι κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται από διαδικασία παρακολούθησης. Στο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να είμαστε σαφής υπό ποιες αυστηρές προϋποθέσεις μπορεί να γίνει η παρακολούθηση πολιτικού ή δημοσιογράφου.


Δύο φορές ζήτησα από τον κ.Ανδρουλάκη να συναντηθούμε και εκείνος αρνήθηκε. Το απέφυγε επιμελώς. Δεν δέχεται να είμαι εγώ ο πρωθυπουργός σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Τον πρωθυπουργό τον επιλέγει ο λαός και όχι ο κ.Ανδρουλάκης. Βούτυρο στο ψωμί του αυτό που έγινε για να ακολουθήσει μία γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Ακολουθεί μία γραμμή που τον φέρνει σε μία απόσταση με τους δικούς του ψηφοφόρους.

Mega: Κλείσατε το θέμα του εκλογικού νόμου. Σε αυτές τις εκλογές θα επιδιώξετε συνεργασία με κάποιο κόμμα αν δεν έχετε αυτοδυναμία. και αν όχι μπορεί να πάμε και σε 3ες εκλογές. Τι εννοούσατε 2η ευκαιρία ή 2η συμφορά που είπατε χθες;

ΚΜ: «Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε τα σημερινά δεδομένα δημοσκοπήσεις, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση. Γι’αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν είναι ανάγκη μονοκομματική μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια».

Καθημερινή: Για ελληνοτουρκικά

ΚΜ: Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, δεν θα ακολουθήσουν το δρόμο της έντασης. Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες επικοινωνίας, ούτε είπα εγώ Ερντογάν γιοκ. Είμαι πάντοτε ανοιχτός να συναντήσω τον κ.Ερντογάν, εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι.

STAR: Η στήριξη για το ρεύμα θα συνεχιστεί με οριζόντιο τρόπο, τι θα γίνει με τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο

ΚΜ: Αύριο θα εξειδικευτούν τα μέτρα. Εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για να δίνει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας. Ο σκοπός μας είναι να κρατήσουμε χαμηλές τις τιμές, αλλά και να μειώσουμε την κατανάλωση. Κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξη
Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ στην Ευρώπη.

Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι 10 φορές επάνω και θα κάνουμε δύο παρεμβάσεις, η μία στην αντλία, να ενθαρρύνουμε νοικοκυριά που μπορούν να περάσουν στο πετρέλαιο. Θα υπάρξει γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε η τιμή να είναι λογική και δεν θα έχει καμία σχέση με την εμπορική τιμή που είναι σήμερα. Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Εδώ και 7 μήνες έχουμε προτείνει πλαφόν συνολικά στο φυσικό αέριο και όχι μόνο στο ρωσικό. Είναι βέβαιο πως η Ευρώπη θα εισηγηθεί ένα μηχανισμό σαν αυτό που εφαρμόζουμε εμείς για τις εταιρείες ενέργειας.

ΑΝΤ1: Εδώ και εβδομάδες καταγγέλλεται και επίσημα επιβουλές δυνάμεων των εξωτερικών κατά της χώρας μας. Εχετε στοιχεία; Μπορείτε να τις κατονομάσετε; Είναι μόνο δυνάμεις από το εξωτερικό;

ΚΜ: Η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου και η μετατροπή του σε ένα όπλο είναι δεδηλωμένη στρατηγική της Ρωσίας και του Πούτιν. Είναι πρόκληση που αντιμετωπίζει όλη Ευρώπη. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό είναι συνολικό. Οπως αυτά που αντιμετωπίζει η Σουηδία. Και εντός της Ευρώπης υπάρχουν κόμματα και δυνάμεις που είναι υπέρ της Ρωσίας. Καθώς η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική τροχαία θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξουν τέτοιες παρεμβάσεις που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Εχουμε στοιχεία για τέτοιες παρεμβάσεις στο παρελθόν, όπως στις ΗΠΑ. Προσπάθησαν το 2016 να φτιάξουν προσκείμενο στη Ρωσία τηλεοπτικό σταθμό.
Επαναλαμβάνω και αυτό που είπε ο κ.Ερντογάν που είπε ότι θα ήθελε άλλο πρωθυπουργό στην Ελλάδα.
Ολη η αντιπολίτευση θέλει να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική. Είναι αποσταθεροποιητική ενέργεια. Θα κινδυνεύσουμε με ένα επιθετικό γείτονα και με έναν δύσκολο χειμώνα, εμείς θα πρέπει να έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Σε αυτή τη συγκυρία κάποιοι ζητούν πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική.
Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

ALPHA: Οι απειλές Ερντογάν που επαναλαμβάνει θα έρθουμε βράδυ

ΚΜ: Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία. Υπάρχει η άποψη στο Κογκρέσο ότι δεν μπορούν να πουλήσουν όπλα στην Αγκυρα όσο ακολουθεί αυτήν την πολιτική. Υπάρχει προβληματισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τη στάση της Τουρκίας. Είναι χρέος μου να ενισχύσω την άμυνα της χώρας και να ενισχύσω τις συμμαχίες μας. Είμαι ο τελευταίος που επιδιώκει την ένταση με την Τουρκία.

Το Βήμα: Θα υπάρξει συνάντηση με τον Μπάιντεν

ΚΜ: Δεν εκρεμμέι κάποια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν. Πριν κάποιους μήνες συναντηθήκαμε, μίλησα στο Κογκρέσο. Εικάζω πως θα συναντηθούμε κοινωνικά στην παρουσία στις ΗΠΑ.

Capital: Για τις τιμές στο φυσικό αέριο

ΚΜ: Να ερωτηθεί και ο κ.Τσίπρας για τις τιμές στη χώρα μας. Να σταματήσει αυτή η παραπληροφόρηση από την αντιπολίτευση. Δεν γίνεται να ζούμε στα fake news. Διαβεβαιώνω τους πολίτες ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για να εξασφαλίσουμε την επάρκεια στη χώρα

Παραπολιτικά: Για το δημογραφικό

ΚΜ: Είναι η πιο σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα η χώρα. Η δική μας κυβέρνηση έδωσε 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. Εμείς ενισχύσαμε τον αριθμό των παιδιών που μπαίνουν σε παιδικούς σταθμούς. Προσπαθούμε με τις πολιτικές μας να στηρίξουμε το εισόδημα των νοικοκυριών ώστε ένα δεύτερο ή τρίτο παιδί να μην είναι οικονομικά δυσβάσταχτο. Θα πρέπει να υπηρετήσουμε μία μακροχρόνια πολιτική και με διακομματική συναίνεση.

OPEN:Θα επιδιώξετε συνάντηση με τον κ.Ερντογάν και αν τα ελληνοτουρκικά θα είναι στην ατζέντα στη συνάντηση με Μακρόν

ΚΜ: Για το δεύτερο βεβαίως και ναι αλλά θα συζητήσουμε και για περιφερειακά θέματα και για τη συμμαχία μας. Είμαι πάντα ανοιχτός για συνάντηση με τον κ.Ερντογάν. Η Ελλάδα είναι θετική για παρουσία της Τουρκίας στην Πράγα. Θα είναι σημαντικό και για το κυπριακό. Αλλά αν έρθει θα είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά γιατί η στάση της Τουρκίας είναι προκλητική

iefimerida: Τερατογένεση η κυβέρνηση συνεργασίας, γιατί το λέτε αυτό; Επειδή αναφερθήκατε και με νόημα στη συγκυβέρνηση, πως απαντάτε στην κριτική που σας άσκησε ο κ.Βενιζέλος όταν είπε ένα ολοκληρωτικό μοντέλο άσκησης κυβερνητικής εξουσίας φτάνει στα όρια του

ΚΜ: Θέλω να γνωρίζουν οι Ελληνες πολίτες ότι υπάρχει η δυνατότητα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ με πρωθυπουργό τον κ.Τσίπρα. Να γνωρίζουν οι πολίτες ποιες θα ήταν οι συνέπειες. Γι αυτό η πρώτη κάλπη έχει τόσο μεγάλη σημασία. Μαθηματικά υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Ολη η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ.Ανδρουλάκη με κάνει να πιστεύω ότι είναι κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ.
Σέβομαι τον κ.Βενιζέλο, αλλά δεν συμφωνώ πάντοτε μαζί του όπως για το θέμα των παρακολουθήσεων, για το θέμα του συγκεντρωτικού κράτους έχω συγκεκριμένη άποψη για το επιτελικό κράτος. Με τον κ.Βενιζέλο μάλλον είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Ο κ.Βενιζέλος ήταν ένας από τους 10 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κρέμασε στα μανταλάκια με τη σκευωρία Novartis

REAL: Για πόσο θα μπορεί το κράτος να στηρίζει τους πολίτες

ΚΜ: Στην Αθήνα η μέση τιμή με το ΦΠΑ 24,76 στη Μαδρίτη 31 . Για να ξέρουμε πόσο πληρώνει ο καθένας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η ανάπτυξη του 2ου τριμήνου εξέπληξε τους πάντες ευχάριστα. Εξωστρεφής και εξαγωγική η ελληνική οικονομία. Θα κινηθούμε στα πλαίσια του δημοσιογραφικού χώρου. Αναμένω από την αντιπολίτευση νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με τερατώδεις παροχές χωρίς να είναι κοστολογημένο.

ERTnews: Για κύματα μεταναστών στον Εβρο. Για ρητορική ΜΚΟ για τις επαναπροωθήσεις

ΚΜ: Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτά τα κύματα και οποιαδήποτε πρόκληση στο μεταναστευτικό. Εχουμε συνεργαστεί με πολλές ΜΚΟ. Υπάρχουν όμως κάποιες που βλέπουν το προσφυγή ως μπίζνα. Ξέρουμε ποιες είναι ενδεχομένως προβληματικές, υπάρχει πλέον μητρώο για τις ΜΚΟ. Για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα και είναι πραγματικοί πρόσφυγες έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες.

Associated Press: Για ελληνοτουρκικά. Εχει ανοίξει η όρεξη της Τουρκίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία;

ΚΜ: Η απάντηση είναι πως όχι. Δεν μπορώ να διανοηθώ μία σύρραξη Ελλάδος-Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη ενάντια στην ελληνική κυριαρχία και αν γινόταν η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση που θα ήταν καταλυτική.

STAR κεντρικής Ελλάδας: Για δημόσια Υγεία

ΚΜ: Η πανδημία ανέδειξε πολλές διακρίσεις στα νοσοκομεία. ο εξορθολογισμός του υγειονομικού χάρτη στη χώρα πρέπει να προχωρήσει.

Protagon: πριν από 1,5 χρόνο συνεστήθη μία επιτροπή για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και για το γάμο. Θα αποκτήσει νομική υπόσταση ο όρος γυναικοκτονία;

ΚΜ: Για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ έχουμε πλέον στρατηγική για την κοινότητα και απλώνεται σε πολλά διαφορετικά πεδία. Η κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία γι αυτά. Για πρώτη φορά άτομα ανοιχτά προσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλα συμμετέχουν σε ελληνική κυβέρνηση και γίνεται σε μία κεντροδεξιά κυβέρνηση. Για τον γάμο θα σας έλεγα κάθε πράγμα στον καιρό του. Υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης.
Για τον όρο γυναικοκτονία, αποδέχομαι τον όρο. Εχουμε ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο, δεν μπορώ να δεχτώ πως η δολοφονία μία γυναίκας είναι πιο απεχθείς από τη δολοφονία ενός παιδιού ή ενός ηλικιωμένου. Ναι στον όρο για το δημόσιο διάλογο, ναι σε όλες τις δράσεις που δίνουν τη δυνατότητα στις γυναίκες που θα τις υποστηρίξει. ναι σε όλα τα τμήματα που αναπτύσονται από την ΕΛ.ΑΣ. Ναι να μιλάμε και να χρησιμοοποιούμε τον όρο στο δημόσιο διάλογο. Να σπάσει η ομερτά, η σιωπή γύρω από από αυτά τα εγκλήματα.

Newsbomb: Για στεγαστικό πρόγραμμα

ΚΜ: Αύριο η εξειδίκευση των μέτρων από το οικονομικό επιτελείο. Οι φοιτητικές εστίες είναι πολύ σημαντικές, μπορούν να χτιστούν στα πανεπιστήμια και να δίνονται στους φοιτητές. Το κράτος έχει πολλά αναξιοποίητα οικόπεδα. Να δοθούν ως κοινωνική αντιπαροχή. Εχουμε εργαλεία που μπορούμε να δώσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Κάποια μέτρα είναι άμεσης εφαρμογής, όπως το εξοικονομώ. Εχουμε κλειστά ακίνητα, τα οποία μπορούν να ξαναβγούν στην αγορά, να υπάρξει μεγάλη προσφορά και να πέσουν οι τιμές.
Αν υπάρχει τεκμηριωμένη πρόταση από τα άλλα κόμματα θέλω να την ακούσω και να τη αξιολογήσω,

Ελεύθερος Τύπος: Κοινωνικές ανισότητες

ΚΜ: Η μεγαλύτερη ανισότητα στη χώρα είναι η ανεργία. Η καλύτερη πολιτική αντιμετώπιση είναι μία πολιτική που μειώνει την ανεργία. Εχουμε τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας. Εργαζόμαστε σκληρά για ακόμα μεγαλύτερη μείωση και να εξασφαλίσουμε νέες θέσεις εργασίας. Μειώσαμε τους φόρους, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και θα τον αυξήσουμε και άλλο.

Voria: Για λιγνίτη

ΚΜ: Μειώνεται σταδιακά η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων τα τελευταία χρόνια. Τώρα χρησιμοποιούμε λόγω των συνθηκών

ΕΦΣΥΝ: Για παρακολουθήσεις. Το απόρρητο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για το ποιος κρύβεται πίσω από τις παρακολουθήσεις

ΚΜ: Διαφωνώ με τις απόψεις αυτές. Εχω επιχειρηματολογήσει εκτενώς για το απόρρητο. καταλαβαίνω την ανάγκη της αντιπολίτευσης να εργαλειοποίηση το θέμα και να ασκήσει αντιπολίτευση. Αλλά από το να υπάρξει ένα σφάλμα μέχρι να λέει η αντιπολίτευση ότι όλη η πολιτική και κοινωνική ζωή είναι γύρω από τις παρακολουθήσεις. Δεν είναι το μόνο θέμα

Ναυτεμπορική: Στηρίζεται επαρκώς η ελληνική βιομηχανία;

ΚΜ: Είναι δύσκολο να πετύχουμε ομοφωνία στην Ευρώπη για την ενέργεια. Η βιομηχανική παραγωγή θα στηριχτεί. Το πρόσθετο κόστος του ρεύματος θα ταλανίσει όλη την Ευρώπη, Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα βρεθούν σε δυσκολότερη θέση από τις ευρωπαϊκές.

Για ΑΠΕ και πράσινες επενδύσεις

ΚΜ: Από την πρώτη στιγμή που επιβάλαμε κυρώσεις στη Ρωσία, γνωρίζαμε πως θα υποβάλουμε τις δικές μας κοινωνίες σε μία δύσκολη θέση, αλλά ήταν το τίμημα. Αναγνωρίσαμε πως η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και γι αυτό κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την απεξάρτηση. Στηρίζουμε την Ουκρανία για να διαπραγματευτεί με τους δικούς της όρους και όχι ως ηττημένη. Να θωρακίσουμε τις δημοκρατίες μας για να μην παίζει παιχνίδια η Ρωσία με τις εκλογές στην Ευρώπη. Δεν νομίζω πως θα αλλάξει η στρατηγική αυτή
Η Ελλάδα παράγει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας. Εχουμε επιλέξει περιοχές που αποκλείονται από τις ανεμογεννήτριες. Θα εξελίξουμε τον τομέα της αιολικής ενέργειας. Στόχος μας να παράγουν οι επιχειρήσεις την ενέργεια που χρειάζονται

Newsit: Υπάρχει κάποιο κόμμα που αποκλείεται από συνεργασία; Πόσο κοντά είστε με τον κ.Βελόπουλο

ΚΜ: Καθόλου. Εχω πει πως η ΝΔ στις δεύτερες κάλπες θέλει αυτοδυναμία. Δεν χρειάζεται να είναι μονοκομματική. Ηδη στην κυβέρνηση υπάρχουν μέλη εκτός της ΝΔ. Διεκδικώ για τη ΝΔ την αυτοδυναμία και εξηγώ στον ελληνικό λαό αν είναι ικανοποιημένος από τη ΝΔ να μας δώσει 2η ευκαιρία, καλύτερα 2η διακυβέρνησης. Είπα ξεκάθαρα, αν όχι εμείς ποιοι; εν έχω ακούσει μία ξεκάθαρη πρόταση διακυβέρνησης. Δεν θέλω να ακουστεί αλαζονικό. Εμείς με τα καλά μας και τα κακά μας; Προηγήθηκε μία κυβέρνηση Τσίπρα, άρα το δίλημμα Μητσοτάκης-Τσίπρας ο ελληνικός λαός το καταλαβαίνει. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός. Η εγώ ή ο κ.Τσίπρας ή ο κ.Ανδρουλάκης.

TV100: Ποια ταυτότητα αναπτυξιακή βλέπετε για τη Θεσσαλονίκη

ΚΜ: Δρομολογούνται σημαντικά έργα στη Θεσσαλονίκη, θα πρωταγωνιστήσει στα Βαλκάνια. Πύλη εισόδου στα Βαλκάνια. Είναι μία πόλη που βρίσκει τη δική της ταυτότητα. Μία πόλη καινοτομίας, εκπαίδευσης, εξωστρέφεια από τα πανεπιστήμια. Πώς μπορεί να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για το Μετρό. Πώς μπορείς να πιστέψεις ένα κόμμα που ζωγράφισε μουσαμάδες. Δεν έγινε τίποτα επί ΣΥΡΙΖΑ για το μετρό της Θεσσαλονίκης και οι καθυστερήσεις οφείλονται σε αυτούς που δεν ήθελαν το μετρό στη Βενιζέλου. Το μετρό είναι έργο επιβίωσης στη Θεσσαλονίκη και δεν θα γινόταν ποτέ επί ΣΥΡΙΖΑ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *