Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα δεν είναι μια φοβική και περιθωριοποιημένη χώρα

Η Ελλάδα ασκεί πολυδιάστατη και δραστήρια εξωτερική πολιτική. Με αρχές το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και το Ευρωπαϊκό κεντημένο, με «θετική ατζέντα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκο Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «δεν αφήσουμε αναπάντητη οιαδήποτε πρόκληση» και «ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».


Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να βγει από την αυτοαπομόνωση. Να επανέλθει στην Ευρωπαϊκή Πορεία» σημειώνοντας πως «κανείς δεν θέλει μία απομονωμένη επιθετική Τουρκία, μια ισλαμική νεωθομανική Τουρκία». Τόνισε πως «η Ελλάδα κινείται , αξιακά πάντα, εντός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θάλασσας». Σημείωσε πως «η Τουρκία επιλέγει να βρίσκεται προς το παρόν εκτός της διεθνής νομιμότητας. Με το casus belli. Με το ανύπαρκτο Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Με το μύθευμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Με τις υπερπτήσεις, τις παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων. Με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας σε νησιά με το πρόσχημα της αποστρατικοποίησης ή χωρίς αυτό, Με τη συνέχιση της κατοχής της Κύπρου και τη ρητορική περί δύο κρατών. Με τις επεμβάσεις σε άλλες χώρες (στο Ιράκ, στον Καύκασο, στη Συρία και στη Λιβύη), Με τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων της γυναίκας και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Με τη μετατροπή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμιά και άλλα».

Η Τουρκία, είπε, «δυστυχώς έχει μεταβάλλει πορεία και δεν είναι πλέον μία Τουρκία που με τις ιδιομορφίες της έστω, κοιτά προς τη Δημοκρατική Δύση, που έχει ως προτεραιότητα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσεγγίζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο». Εμείς, υπογράμμισε, «απέναντι σε αυτή τη κατάσταση, τη χειρότερη από το ’74, ανασχέσαμε την επιθετικότητά της. Εκμεταλλευτήκαμε τα παράθυρα ευκαιριών στο έπακρο, χάρις στην ενεργητική διπλωματία που ασκήσαμε. Μετατρέψαμε τη προκλητικότητα και την αλαζονεία του απειλούντος, σε ασπίδα και βάση συνεννόησης των ορθοφρονούντων» και έστειλε το μήνυμα πως «η Ελλάς επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία, εντός όμως του πλαισίου του διεθνούς Δικαίου. Όχι διάλογο επί παράλογων, παράνομων απαιτήσεων. Επί παράνομων τετελεσμένων».

Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση, τόνισε ο υπουργός και «δεν είναι μια φοβική Ελλάδα. Δεν είναι μια περιθωριοποιημένη περιχαρακωμένη Ελλάδα». Και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα «δεν ενοχλείται όταν εταίροι και σύμμαχοι μας στην περιοχή συνομιλούν με την Τουρκία» αντίθετα «είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχει επαφές η Τουρκία με κράτη με τα οποία η Ελλάδα μοιράζεται τις ίδιες απόψεις. Να ακούει τα ίδια πράγματα από πολλά στόματα».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *