Μητσοτάκης: Θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Τουρκία οι απειλές για μπλόκο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με συνομιλητή τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους της The Washington Post,  στο Πανεπιστήμιο Georgetown University.


Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας μία αναδρομή στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, τόνισε πως «είναι στο καλύτερο σημείο τους».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος τόσο στη δημοκρατία ανά τον κόσμο όσο και την Δημοκρατία στην Ελλάδα η οποία, αν και κράτησε 250 χρόνια, αντιμετώπισε δυσκολίες, επισήμανε πως «η Ελλάδα ήταν ένα πείραμα, γιατί ήταν μια δημοκρατία που δεν είχε να κάνει με τις σημερινές δημοκρατίες γιατί οι σκλάβοι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στις αποφάσεις».

Θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Άγκυρα οι τουρκικές απειλές για μπλόκο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ξανά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Θέλοντας να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές απειλές για μπλόκο στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην Άγκυρα.


«Περιμένω, αυτό το ζήτημα να επιλυθεί γοργά και δεν θεωρώ ότι καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την είσοδο στην Φινλανδία και την Σουηδία, γιατί αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Δεν νομίζω ότι είναι ο καιρός να χρησιμοποιηθεί η πιθανή ένταξη δυο χωρών στο ΝΑΤΟ σε επίπεδο παζαριού. Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.


«Μπορεί μόνο κάποιος να αποσυρθεί εθελοντικά και αν ανήκεις σε αυτή την συμμαχία πρέπει να συμφωνείς με τους κανόνες της. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ένας τέτοιος οργανισμός εξαρτάται από την ομοφωνία και αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη. Μια χώρα μπορεί να μπλοκάρει μια συμφωνία. Αυτό που μας ενώνει είναι πιο ευρύ από τις διαφωνίες που τυχόν έχουμε. Αν δούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ το μοναδικό που θέλουμε είναι μια ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Είπα στον πρόεδρο Ερντογάν στην τελευταία μας συνάντηση να βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου και να μην εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες συστηματικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Δεν γίνεται μια χώρα του ΝΑΤΟ να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μιας άλλης. Να συμφωνήσουμε ότι δεν θα προκαλεί ο ένας τον άλλον τουλάχιστον». Σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι, «οι ΗΠΑ κατανοούν ποιοι είναι οι αξιόπιστοι εταίροι στην περιοχή. Ό,τι έχω να πω στον Ταγίπ Ερντογάν θα του το πω πρόσωπο με πρόσωπο».

Ο πρωθυπουργός είχε φτάσει στο πανεπιστήμιο μαζί  με την σύζυγό του Μαρέβα Μητσοτάκη και τις κόρες του Δάφνη και Σοφία, ενώ συνοδευόταν από τον λομπίστα Μάικ Μανάτο.

Επίσης, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν σημαντικές προσωπικότητες της ομογένειας, επιχειρηματίες, λομπίστες, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Παρόντες επίσης είναι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης καθώς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.


Αργότερα το βράδυ της Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 22:30  (ώρα Ελλάδος) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα περάσει την είσοδο του Λευκού Οίκου, όπου θα έχει συνάντηση  με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Αύριο    ο πρωθυπουργός θα έχει  χωριστές συναντήσεις την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ενώ θα απευθύνει ομιλία στην κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *