Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Τι σημαίνει πρωθυπουργός άγνωστος Χ; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα

Επίθεση στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που γπραγματοποίησε στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.


«Ο Μάιος είναι κοντά, φέρνοντας και μια νέα άνοιξη με το διπλό σας μήνυμα νίκης» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του, σημειώνοντας ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά, «στο μέλλον που της αξίζει».

Αναφερόμενος στην πρόταση Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε οξείς τόνους: Όσοι μιλούν για κυβερνήσεις συνεργασίας, παραπέμπουν σε παραλυσία» είπε για να συνεχίσει: «Τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος Χ πρωθυπουργός που θα ηγηθεί την επόμενη ημέρα; Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Δηλαδή άλλον να θέλουν και άλλος να τους προκύψει;; Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψηφίζεις ΝΔ για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα βγει αύριο;»

Τη συμφωνία αλήθειας που υπογράψαμε το 2019 την τηρήσαμε

Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε τι θα συνέβαινε στην πατρίδα αν όλα αυτά συνέβαιναν σε άλλους. Τη συμφωνία αλήθειας που υπογράψαμε το 2019 την τηρήσαμε. Θυμάμαι όταν είχα μιλήσει στη Λαμία το 2019. Οι κεντρικές δεσμεύσεις ήταν ότι θα μειώσουμε φόρους και θα αυξήσουμε δουλειές και επενδύσεις στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους, ότι θα φέρουμε ανάπτυξη στην οικονομία, ότι θα ενώσουμε διχασμένη κοινωνία και θα ξανακάνουμε την πατρίδα γεωπολιτικά ισχυρή. Για αυτά είχα δεσμευτεί.


Σήμερα οι πολίτες έχουν ελαφρυνθεί από δεκάδες φορολογικά βάρη. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ 35%. Καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης. Κάθε γονιός μεταβιβάζει δωρεάν στα παιδιά του. Όλοι οι πολίτες πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές. Δημιουργήσαμε 300.000 νέες δουλειές. Προσελκύουμε συνεχώς ξένες επενδύσεις. Τα έσοδα του τουρισμού πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ όπως και οι εξαγωγές. Παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι στα 780 ευρώ.


Πήρα προσωπικά αυτή την απόφαση γιατί αναγνωρίζω πρώτος ότι οι αμοιβές στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλές. Θα λύσει όλα τα προβλήματα αυτή η αύξηση; Όχι, αλλά είναι μια σημαντική ανακούφιση. Οι συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά αύξηση μετά από 12 χρόνια. Υπήρχε ένα ζήτημα με την περιβόητη προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Όσοι αδικούνται θα πάρουν έκτακτη στήριξη από 200 έως 300 ευρώ στο τέλος αυτού του μήνα. Στα σχολεία μας μετά από 12 χρόνια διορίστηκαν 25.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, πάνω από 4000 στην ειδική αγωγή.

Τα σύννεφα της συγκυρίας δεν μπορούν να κρύψουν τη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα του 2019 και στην Ελλάδα του 2023.

Στη διάρκεια της πανδημίας στηρίξαμε τις επιχειρήσεις και σώσαμε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σχεδόν μισό δισ. έχουμε εξασφαλίσει για να αναγεννηθεί η Εύβοια. Το καλάθι του νοικοκυριού και το market pass δίνουν σημαντική ανακούφιση. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τα χειρότερα του πληθωρισμού είναι πια πίσω μας.

Απέναντι στην ενεργειακή κρίση η Πολιτεία βρέθηκε δίπλα στον πολίτη. Το βλέπετε στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Το κάναμε φορολογώντας τους μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Απόδειξη ότι δεν είμαστε μόνο το κόμμα της ανάπτυξης, αλλά η μεγάλη λαϊκή παράταξη της κοινωνικής δικαιοσύνης.


Το 2019 μιλούσα για το όραμά μου για ψηφιακή δημόσια διοίκηση. Για πολλούς αυτά φάνταζαν ξένη γλώσσα. Κι όμως σήμερα το gov.gr διεκπεραιώνει 1,2 δις ψηφιακές συναλλαγές.

Οι ενεργειακές υποδομές και τα αρδευτικά έργα υλοποιούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Ταυτόχρονα με υλοποίηση μιας σειράς μεγάλων έργων υποδομής.

Σας είχα πει ότι στην επικίνδυνη γειτονιά στην οποία βρισκόμαστε δεν γίνεται η χώρα μας να μην επενδύει στον εκσυγχρονισμό της εθνικής μας άμυνας. Μόλις προχθές, την 25η Μαρτίου, πέταξαν τα υπερσύγχρονα Ραφάλ που αποκτήσαμε σε χρονο ρεκόρ. Μαζι τους πέταξαν τα αναβαθμισμένα f16 viber. Παρέλασαν για πρώτη φορά τα σύγχρονα άρματα Μάρντερ. Την ίδια ώρα στη Γαλλία ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες Μπελαρά. Τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά σώθηκαν από αυτή την κυβέρνηση. Τα σύννεφα της συγκυρίας όσο κι αν σκιάζουν προσωρινά τον ορίζοντα δεν μπορούν να κρύψουν τη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα του 2019 και στην Ελλάδα του 2023.

Η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή

Η ανεργία μειώθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Έχουμε την ταχύτερη αποκλιμάκωση χρέους σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα της Μόριας, αυτή που άλλοτε δεν ξεχώριζε θαλάσσια σύνορα, σήμερα σώζει ζωές στο Αιγαίο και επεκτείνει το φράκτη στον Έβρο. Έχει μια φωνή που ακούγεται πια παντού. Από το αμερικανικό κογκρέσο και τις Βρυξέλλες μέχρι τον Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο.

Επέμεινα σε αυτόν τον ενδεικτικό απολογισμό όχι για να πανηγυρίσω. Και λάθη κάναμε, και καθυστερήσεις υπήρξαν και πισωγυρίσματα είδαμε. Ποτέ δεν υποσχέθηκα θαύματα. Υποσχέθηκα αλήθειες και σκληρή δουλειά. Ξέρω καλά ότι πολλοί συμπολίτες μας τα βγάζουν πέρα δύσκολα, ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί, ότι ο νέοι πασχίζουν για τη στέγη, ότι το παλιό βαθύ κρατος της αναξιοκρατίας μας δείχνει σε κάθε ευκαιρία τα δόντια του.

Να θυμίζετε τη συνέπεια λόγων και έργων στην πολιτική μας. Πολύ περισσότερο όταν ο αντίπαλός μας είχε τάξει να σκίσει τα μνημόνια με ένα νόμο για να κλείσει τις τράπεζες και να μας φορτώσει τρίτο αχρείαστο μνημόνιο.

Αυτό το έργο απαντά σε κάποιους γενικούς αφορισμούς ότι τάχα αυτή θα είναι πάντα η Ελλάδα και δεν αλλάζει. Όχι. Η Ελλάδα αλλάζει. Μερικές φορές όχι όσο γρήγορα θέλουμε. Όπως η χώρα του 2023 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2019, έτσι και η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *