Μητσοτάκης για τους αγρότες στο Star: «Ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους – Θα έχουμε μια κίνηση κλιμάκωσης αύριο και μετά τα πράγματα θα μπουν στον ρυθμό τους» – Πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Star έκανε αναφορά σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα και δη το αγροτικό και την αυριανή κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι αγρότες ξέρουν ότι η κυβέρνηση έδωσε ό,τι μπορούσε να δώσει και εκτίμησε ότι θα υπάρξει μια κλιμάκωση αύριο και μετά θα αρχίσει η εκτόνωση. Μέσα σε όλα έκανε αναφορά και στον κατώτατο μισθό και είπε ότι θα είναι πάνω από 800 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το ζήτημα της ακρίβειας ανέφερε ότι είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους πολίτες και κατά συνέπεια πρέπει να είναι και η πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα να περιοριστούν στο βαθμό που είναι εφικτό οι επιπτώσεις του πληθωρισμού.

«Έχουμε κάνει πολλά πράγματα στο μέτωπο αυτό και πράγματι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι οι τιμές σήμερα είναι πολύ υψηλότερες από εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια και πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στους ελέγχους από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α., στις παρεμβάσεις ως προς τον τρόπο καθορισμού των τιμών στο ράφι, στους περιορισμούς στα περιθώρια κέρδους πχ στο βρεφικό γάλα, στο «μείον 5%», στο «Καλάθι του Νοικοκυριού».


«Πιστεύω ότι είμαστε πια σε ένα σημείο όπου τα χειρότερα είναι πίσω μας, χωρίς να παραγνωρίζω, όμως, ότι ειδικά στα τρόφιμα υπάρχει μια επίμονη πίεση του πληθωρισμού», πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό.


«Η δομική αντιμετώπισή του λύνεται μόνο μέσα από τη σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Και εκεί νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα: ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% από τότε που ήρθαμε στα πράγματα και θυμίζω τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας», τόνισε.

Πάνω από τα 800 ευρώ ο βασικός μισθός

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι πολλοί βρίσκονται στη ζώνη των μισθωτών μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ και λιγότεροι, κατ΄ αναλογία, στον κατώτατο μισθό.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας οικονομίας η οποία αναπτύσσεται γρήγορα και η οποία οδηγεί και στην αποκλιμάκωση της ανεργίας. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο μεγαλύτερη η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου και τόσο τελικά και οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να αυξήσουν τους μισθούς τους για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους που θέλουν», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι τα πρόστιμα είναι αρκετά σημαντικά και για πολυεθνικές εταιρείες και αναφέρθηκε και στη ζημιά που γίνεται στη φήμη μιας πολυεθνικής εταιρείας όταν εντοπίζεται να παραβαίνει το νόμο.
«Η Ευρώπη είναι μια ενιαία αγορά τελικά, κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Δεν μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Μικρές διαφοροποιήσεις ενδεχομένως να δικαιολογούνται λόγω της ιδιαίτερης δομής της ελληνικής αγοράς. Σημαντικές διαφοροποιήσεις όμως, στις τιμές πώλησης των προϊόντων, δηλαδή ίδια ποσότητα για το ίδιο προϊόν πρέπει να πωλείται λίγο-πολύ στην ίδια τιμή εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε αυτό θα επιμείνουμε πολύ και το γνωρίζουν πολύ καλά και οι εταιρείες ότι θα είμαστε αμείλικτοι ως προς την επιβολή προστίμων υπό την προϋπόθεση ότι θα εντοπίζονται να έχουν παραβεί το νόμο».


Η κυβέρνηση έχει περιορίσει σημαντικά το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων π.χ. για το γάλα. Είμαστε απολύτως ταυτισμένοι με τους αγρότες.

Χρησιμοποιώντας και καινούργιες τεχνολογίες βλέπω παραγωγούς που έρχονται σε επικοινωνία με τους πελάτες τους και στέλνουν απευθείας το προϊόν. Και αυτός είναι και ένας τρόπος παράκαμψης των μεσαζόντων.

Πιστεύω πολύ στον ευαισθητοποιημένο καταναλωτή. Και ο Έλληνας είναι ευαισθητοποιημένους καταναλωτής. Και ο καταναλωτής μπορεί να μας βοηθήσει και να πέσουν οι τιμές.

Μέτρο πίεσης προς τις Βρυξέλλες οι αγρότες στο Σύνταγμα

Αν έπρεπε να πάμε τυπικά με τον νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν. Αλλά καταλαβαίνω γιατί και οι αγρότες μας θέλουν να κάνουν μια συντεταγμένη κινητοποίηση. Τόσοι διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας, γιατί να μην έχουν το δικαίωμα και οι αγρότες μας; Αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την Αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες να είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία.

Πάντα η προϋπόθεση είναι να μην διαταράσσεται στο μέτρο του εφικτού η κυκλοφορία της πόλης και να αποφεύγεται οιανδήποτε βία και ακρότητα. Οι κινητοποιήσεις ήταν λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν περιορισμένη. Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθείς σε πολλά αιτήματα αγροτών, αναγνωρίζοντας ότι έχουν δίκιο.

Δέσμευση από το 2025 να έχουμε μόνιμη λύση για το θέμα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, σε συνεννόηση με τους αγρότες. Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ με τρόπο που θα είναι πιο δίκαιος.

Το να έχει αγρότες ρεύμα κάτω από 10 λεπτά είναι τεράστια πρόοδος. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα στην παραγωγή. Το θέμα μας είναι πώς θα μποορύμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό, να έχουν καλύτερα εισοδήματα, να επενδύσουμε σε τεχνολογίες και υποδομή με πρώτη την πρόσβαση στο νερό.

Το να έχουμε αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα είναι και ένα μέσο πίεσης δικό μου προς τις Βρυξέλλες. Όταν θα πάω να διαπραγματευτώ, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο. Θα πω ότι και εμείς είχαμε διαδηλώσεις και θα πω ότι στην ταχύτητα του πρασινίσματος, τη μετάβαση σε μια γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές.

Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και οι αγρότες ξέρουν ότι και η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια των προσδοκιών τους ως προς το ρεύμα. Άρα θα έχουμε μια κίνηση κλιμάκωσης αύριο και μετά τα πράγματα θα μπουν στον ρυθμό τους, θα αρχίσει η περίοδος της σποράς.


Εξαιρετικά επιτυχημένο το πρόγραμμα Σπίτι μου

Το πρόγραμμα Σπίτι μου ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο. Τώρα τα ενοίκια έχουν ανέβει, με μια πρόσθετη βοήθεια από το κράτος, έχει νόημα να ανοίξει το κλειστό διαμέρισμα. Όσον αφορά τα golden visa, θα ανέβουν τα όρια στις 800.000 για τα μεγάλα αστικά κέντρα και για τα νησιά και θα πάει στις 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να μιλάμε για επενδύσεις σε ακριβότερα ακίνητα και όχι για όσα είναι βασικά στην αγορά.


Είχα πει δεν απαιτώ κομματική πειθαρχία στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Κάναμε αυτό που θεωρούσα ότι ήταν σωστό και είναι μια παρέμβαση που είχε έρθει πια η ώρα της. Το θέμα συζητήθηκε εξαντλητικά και πρέπει να σας πω ότι είμαι και πολύ ικανοποιημένος για το ότι, εκεί που λιγότεροι από 20 βουλευτές είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα 106 ψήφισαν τον γάμο των ομοφύλων.

Από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν απαιτώ κομματική πειθαρχία και δεν κουνάω το δάχτυλο σε όσους είχαν διαφορετική άποψη. Πετύχαμε στη ΝΔ να ακουστούν οι διαφορετικές απόψεις χωρίς να διχαστούμε και αυτό είναι μια κατάκτηση. Όχι μόνο για τη ΝΔ, αλλά για τη Δημοκρατία. Έγινε πολιτισμένος διάλογος, με εξαίρεση φωνές από την άκρα Δεξιά.

Θέλω να επιμείνω πολύ στο γεγονός ότι δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ή τριών ταχυτήτων, σέβομαι τους βουλευτές που απείχαν ή καταψήφισαν. Έχω βρεθεί κι εγώ στη θέση να διαφοροποιούμαι από την επίσημη γραμμή και δεν υπέστην καμία κύρωση ως βουλευτής. Σήμερα είμαι πρόεδρος της ΝΔ κατά συνέπεια, όσοι φαντασιώνονται εσωτερικούς διχασμούς, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού.

Η ΚΟ μας είναι απολύτως συνεκτική και σέβομαι απόλυτα τη διαφορετική άποψη. Εκφράζω όμως την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι 2/3 της ΚΟ, σε σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ, στήριξαν το νομοσχέδιο.


Δεν θα έχουμε πανεπιστήμια-πολυκατοικία που απλά θα δίνουν ένα πτυχίο

Τα 5/6 των άρθρων του νομοσχεδίου αφορούν το Δημόσιο πανεπιστήμιο και την ενίσχυση του. Δεν θα έχουμε πανεπιστήμια-πολυκατοικία που απλά θα δίνουν ένα πτυχίο. Πτυχίο που μπορεί να πάρει κανείς από το εξωτερικό και να έχει επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Αποτελεί πάγια άποψη μου ότι μόνο καλό στο δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί να κάνει ο ανταγωνισμός, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι απλά μια ευκαιριακή μπίζνα αλλά μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που μπορούν να μετατρέψουν τη χώρα σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.

Το μη κερδοσκοπικό που θα φτιάξει μια ιατρική σχολή, δεν θα βρουν δουλειά. Τα θέματα αυτά τα ρυθμίζει και η αγορά εργασίας. Εμένα με νοιάζει το δημόσιο πανεπιστήμιο να λειτουργήσει ως φάρος ποιότητας.

Δεν δέχομαι παράνομες πράξεις. Εκκενώσαμε την πρυτανεία του ΑΠΘ. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι θα καταλύσουν με τη βία μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει. 13:18:25 Όσες φορές χρειάζεται και μαζί με τους πρυτάνεις να βρούμε τρόπους πιο σταθερής φύλαξης. Αλλά η παρέμβαση της αστυνομίας κατέστη εφικτή, επειδή αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η χώρα πρέπει να τρέξει προς το μέλλον. Αλλά η συνολική κατεύθυνση για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *