Μητσοτάκης – Ερντογάν: Το θετικό κλίμα και οι απαράβατες κόκκινες γραμμές της Ελλάδας – Οι ημερομηνίες για τα επόμενα βήματα

 

Θετικό ήταν το κλίμα στη χθεσινή (20.9.2023) του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στο τετ α τετ φάνηκε ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στις ελληνοτουρκικές σχέχεις και οι δυο χώρες πήγαν ένα βήμα πιο πέρα από τη συνάντηση που είχαν προ καιρού οι δυο ηγέτες στο Βίλνιους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.


Από την άλλη, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και πάλι σαφές και μάλιστα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ελλάδα δεν κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της θα συζητήσει όλα τα θέματα με βάση όμως, το διεθνές δίκαιο και δεν δέχεται καμιά κουβέντα για θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Η συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν, στο “Σπίτι της Τουρκίας”, στη Νέα Υόρκη, διήρκεσε παραπάνω απ’ μία ώρα. Κράτησε σχεδόν διπλάσιο χρόνο απ’ ότι είχε προγραμματιστεί και αυτό ήταν απόρροια του θετικού διαλόγου, ενώ και οι δύο ηγέτες άναψαν το “πράσινο φως” για να προχωρήσει ο οδικός χάρτης με τα επόμενα βήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Τα επόμενα βήματα θα είναι :

  • 16 Οκτωβρίου (για τον πολιτικό διάλογο)
  • 17Οκτωβρίου (για την θετική ατζέντα)
  • Μέσα στο Νοέμβριο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
  • 7 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο συμφωνήθηκε ότι θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη.

«Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες»,  δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας τη… διάθεση της Αθήνας.


Το μήνυμα προς την Τουρκία που είχε στείλει νωρίτερα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία πριν την συνάντηση με τον Ερντογάν, δείχνονται ότι η Ελλάδα δεν κάνει πίσω.


«Με την Τουρκία έχουμε διαχρονικές δυσκολίες και μία και μοναδική διαφορά: την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι εύκολο να επιλυθεί, αλλιώς θα είχε ήδη γίνει. Μπορούμε όμως να το επιχειρήσουμ»,  δήλωσε νωρίτερα χθες, σε συνέντευξη του στο CNN, ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμά ότι η Χάγη είναι μεν πολύ μακριά, αλλά στο μεταξύ μπορούν οι δύο χώρες να προωθήσουν τις συνεργασίες τους σε μία σειρά τομέων (πολιτική προστασία, κλιματική αλλαγή, εμπόριο κ.α.) και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες, οι οποίες, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Η απάντηση Μητσοτάκη στη πρόκληση Ερντογάν για το Κυπριακό

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο τραπέζι έπεσε και το Κυπριακό, με φόντο και την πρόκληση Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., να ζητήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Η βάση για τη λύση είναι μόνο το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο.

“Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή” διεμήνυσε ο Κ. Μητσοτάκης στην Άγκυρα και κατά το γεύμα που είχε αργότερα με Έλληνες ομογενείς στη Νέα Υόρκη.


 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *