Μητσοτάκης από Λάρισα: «Πρώτη προτεραιότητα ο απεγκλωβισμός και οι αποζημιώσεις»

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στις περιοχές της Θεσσαλίας, που δέχτηκαν το τεράστιο χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel τόνισε πριν λίγο μετά τη σύσκεψη που έγινε στο συντονιστικό στη Λάρισα, ότι πρώτη προτεραιότητα είναι ο απεγκλωβισμός των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στις πλημμυρισμένες περιοχές, αλλά και η καταγραφή των ζημιών και οι καταβολές των αποζημιώσεων,


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι πρόκειται για μια φυσική καταστροφή που δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα ως τώρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι έχει ζητήσει ήδη οικονομική βοήθεια από τους μηχανισμούς της ΕΕ, αλλά η χώρα θα πάρει και δάνειο με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν το βάζει κάτω, ότι η κυβέρνηση είναι εδώ δίπλα στον πολίτη, ενώ ζήτησε να μείνουν όλοι ενωμένοι.

Πρωτοφανής θεομηνία

«Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει  το ισχυρότερο καιρικό φαινόμενο στην ιστορία της. Η πρωτοφανής θεομηνία Daniel έχει πλημμυρίσει  έκταση τριπλάσια απ’ αυτή του «Ιανού», είπε ο Πρωθυπουργός

«Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.


Επίσης θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου για την πρωτοφανή προσπάθεια των διασωστών, των ενόπλων δυνάεων, της αστυνομίας, των στελεχών όλων όσων κάνουν προσπάθειες να απεγκλωβίσουν τους πολίτες{, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Οι άμεσες προτεραιότητες

«Προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουμε ότι μπορυμε να εκκενώσουμε με ασφάλεια τους συμπολίτες μας από μέρη, είτε από τον αέρα, είτε με λέμβους, είτε με οχήματα του στρατού. Επιχειρούν 15 ελικόπτερα και τα μέσα θα ενισχύονται», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι πρέπει να ακολουθούν όλοι τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Η επόμενη μέρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την επόμενη μέρα και τόνισε ότι ξεκινάει άμεση η καταγραφή των ζημιών και των αποζημιώσεων.

«Άμεσα ξεκινάει η δρομολόγηση της αποκατάστασης των ζημιών και της ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Έχει γίνει η προεργασία στις περιοχές που πρέπει να παρέμβουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Λάρισα.

«Έχουμε τις δυνατότητες και τον μηχανισμό αρωγής»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο και πρωτόγνωρο θέμα και να αποζημιώσει τον κόσμο.


Η χώρα έχει και τις οικονομικές δυνατότητες και τον μηχανισμό αρωγής, έτσι ώστε οι συμπολίτες μας που επλήγησαν να ανακουφιστούν, να φτιάξουν τις ζωές, τα σπίτια τους, οι επιχειρήσεις να ξεκινήσουν πάλι να λειτουργούν».

Η ευρωπαϊκή βοήθεια και η Τράπεζα Επενδύσεων

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη ζητήσει αρωγή από την ΕΕ, ενώ έχει ξεκινήει συνομιλίες και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Ξεκίνησαν οι διαδικασίες να διεκδικήσουμε βοήθεια από την ευρωπαϊκή ένωση. Έχω στείλει επιστολή για να ερευνήσουμε όλα τα σενάρια ενίσχυσης από την ΕΕ. Επίσης έχουμε ξεκινήσει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να εξεσφαλίσουμε δάνειο με ευννοϊκούς όρους, για να κάνουμε παρεμβάσεις».

«Να είμαστε ενωμένοι»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από όλους να είναι ενωμένοι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και τόνισε ότι κανείς δεν το βάζει κάτω.

«Να είμαστε ενωμένοι σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Δεν το βάζουμε κάτω, είμαστε εδω και στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας. Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία και να ξαναχτίσουμε αυτά που η φύση με μανία κατέστρεψε».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θoδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας Αντιστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο Συντονιστής της Διοίκησης Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος και ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *