Μετωπική Άδώνι Γεωργιάδη με τη Ζωή Κωνταντοπούλου για τους συμβασιούχους του ΕΦΚΑ – Οι ξεκάθαρες απαντήσεις του υπουργού για το τι λέει ο νόμος

 

«Αναγκαία για να μην διακοπεί η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων είναι η αυτόματη παραμονή των περίπου 100 εργαζομένων που οι συμβάσεις τους λήγουν αυτές τις ημέρες» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άδωνις Γεωργιάδης ζητώντας την ψήφιση της σχετικής διάταξης της τροπολογίας, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.


Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι ανανεώσεις αυτών των συμβάσεων γίνονται «έτσι ώστε να μην συμπληρωθεί το 24μηνο δημιουργώντας ζήτημα μονιμοποίησής τους στο δημόσιο, βάσει του γνωστού άρθρου του Συντάγματος».

Ο υπουργός ανέφερε πως η τροπολογία αυτή θα πρέπει να γίνει δεκτή «διότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν πλέον εκπαιδευτεί στον τρόπο που γίνεται ο υπολογισμός των συντάξεων και η απόδοσή τους έχει συμβάλει καίρια στη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα αυτό» Σημείωσε πως «οι εκκρεμείς συντάξεις στον ΕΦΚΑ ήταν πρίν δύο χρόνια περίπου 180.000 και σήμερα ανέρχονται σε 30.000 και στόχος μας είναι να φτάσουμε στις 25.000 μέχρι το τέλος του έτους».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, με παρέμβασή της παρατήρησε στον υπουργό ότι με όσα αναφέρει «συνομολογήσατε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου και μάλιστα, ζωτικές ανάγκες του Δημοσίου που έχουν να κάνουν με την απονομή συντάξεων» και «θα έπρεπε να έχουν μια μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας». Καταλόγισε στον υπουργό ότι «δεν τους αναγνωρίζει την πραγματική σχέση εργασίας που έχουν».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε πως «η Πλεύση Ελευθερίας υπερασπίζεται τους εργαζόμενους όχι ως ομήρους σας, που τους ανανεώνεται βραχύβιες συμβάσεις, με παρατάσεις επί παρατάσεων και τους κρατάτε κάθε φορά με την αγωνία αν παραταθεί ή δεν παραταθεί ξανά». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην μεταχειρίζεται «τους εργαζομένους ως είλωτες ούτε ως παιχνιδάκια του» και ζήτησε τις μονιμοποιήσεις τους όπως και των εκπαιδευτικών, των ιατρών και του υγειονομικού προσωπικού και των εποχιακών πυροσβεστών.


Ο κ. Γεωργιάδης, απάντησε ότι «δεν ανέφερα πουθενά ότι οι συμβασιούχοι αυτοί, καλύπτουν αυτοί οι άνθρωποι πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το αντίθετο σας είπα. Είπα ότι προσελήφθησαν για ένα συγκεκριμένο έργο. Την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων. Βοήθησαν πάρα πολύ στη μεγάλη πρόοδο αυτού του έργου και το έργο αυτό πλησιάζει στο τέλος του». Σημείωσε πως «μόλις λήξει αυτό το έργο, πλέον οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας στον ΕΦΚΑ».


Υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κανένας σύννομος τρόπος ώστε να μπορεί η Βουλή των Ελλήνων να ψηφίσει μονιμοποίηση εργαζομένων στο δημόσιο». Προσλήψεις μονίμου προσωπικού, είπε μπορεί να γίνουν μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Πρόσθεσε πως «ακόμα και σήμερα η Βουλή να ψήφιζε την μονιμοποίησή τους, θα τους κοροϊδεύαμε καθώς «η Βουλή δεν μπορεί να μονιμοποιήσει δημοσίους υπαλλήλους. Δεν έχει αυτήν την αρμοδιότητα βάσει του ελληνικού Συντάγματος. Όποιος θέλει να γίνει μόνιμος δημόσιος υπάλληλος συμμετέχει στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, περνάει τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και προσλαμβάνεται δημόσιος υπάλληλος».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επέμεινε ότι είναι «παιχνίδι εντυπώσεων να λέτε ότι δεν μπορείτε να μονιμοποιήσετε τους ανθρώπους οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες οι οποίες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και συμπλήρωσε πως το κόμμα της «δεν έχει διάθεση να κοροϊδέψουμε κανέναν».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια σκέψη για “Μετωπική Άδώνι Γεωργιάδη με τη Ζωή Κωνταντοπούλου για τους συμβασιούχους του ΕΦΚΑ – Οι ξεκάθαρες απαντήσεις του υπουργού για το τι λέει ο νόμος”