Μ. Βορίδης: Χωρίς τα μέτρα της κυβέρνησης η κατάσταση με την ακρίβεια θα ήταν πολύ πιο δύσκολη

Σε θέματα της οικονομίας αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Η συνέντευξη ξεκίνησε, ειδικότερα, από την αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για την τιμή της φέτας, μετά και τη σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, 24 Μαϊου. Δεχόμενος -κατ’ αρχάς- ότι μπορεί να υπήρξε κάποια παρανόηση στο θέμα, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι μετά και τις κυβερνητικές διευκρινίσεις, η αντιπολίτευση επέδειξε εν τούτοις προβληματική εμμονή στο θέμα, όπως την κατηγόρησε.


Αλλά αυτό που έχει σημασία, όπως επιχειρηματολόγησε, είναι πως είναι ανακριβές ότι η φέτα πωλείται πιο φθηνά στο εξωτερικό και ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι η φέτα δεν είναι πιο φθηνή στο εξωτερικό από ό,τι στην Ελλάδα. Αμέσως μετά διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακρίβεια στη χώρα μας. Επικαλούμενος, μάλιστα, και την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξήγησε ότι κάθε προϊόν έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε εταιρείες είπε πως όλα έχουν εισπραχθεί, άλλωστε τα πρόστιμα είναι άμεσα εισπρακτέα.
Ακολούθησε συζήτηση για τον ΦΠΑ. Αφού σημείωσε ότι τη δημοσιονομική διάσταση του ζητήματος την παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, συνέχισε τονίζοντας ότι τυχόν μείωση του ΦΠΑ είναι πάρα πολύ πιθανό να μην περνούσε στον καταναλωτή. «Το έχουμε δει να γίνεται», επεσήμανε φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα (καφές, αναψυκτικά, κ.ά.). Αναγνωρίζοντας επί της αρχής -πάντως- ότι η μείωση του ΦΠΑ, όπως τη ζητά η αντιπολίτευση, είναι ένα θέμα προς συζήτηση, επέμεινε ότι είναι μία λάθος πρόταση.

Εξάλλου, «η προσπάθεια να μειώσουμε τις τιμές είναι μία συνολική, διαρκής και επίπονη μάχη, και έχει φέρει μερικό αποτέλεσμα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Έχουμε κάνει πάρα πολλά, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια, και από την άλλη, η αλήθεια είναι ότι αυτή προφανώς φέρνει ένα αποτέλεσμα, είναι μερικό αποτέλεσμα. Χωρίς αυτά τα μέτρα, προφανώς, θα είχαμε μία πολύ πιο δύσκολη κατάσταση. Το ζήτημα της ακρίβειας δεν αντιμετωπίστηκε ή αντιμετωπίστηκε μερικώς».

Όμως, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, το ζήτημα είναι «η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης για αύξηση των εισοδημάτων». Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως και στην αύξηση του μέσου μισθού, από τα 950 στα 1.250 ευρώ.


Με αφορμή, δε, την επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και με δεδομένο ότι την ακρίβεια «θα τη συζητάμε και θα αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν και μετά τις εκλογές», ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι είναι κρίσιμοι, όπως σημείωσε επί λέξει, οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από την ευρωκάλπη. Η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού έτυχε αναγνώρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και, ως εκ τούτου, είναι σημαντική η κατεύθυνση που θα δώσουν οι πολίτες με την ψήφο τους, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη.


Κλείνοντας με το θέμα που έχει ανακύψει με τη Βόρεια Μακεδονία, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε το μήνυμα που έστειλε στα Σκόπια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για τη χώρα σε περίπτωση αθέτησης των συμφωνιών.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *