Λαμπρούλης: Ο πραγματικός τίτλος του νομοσχεδίου για τη δημόσια Υγεία είναι «στο ίδιο έργο θεατές»

«Ένα ακόμα νομοσχέδιο προσαρμοσμένο στην λογική κόστους-οφέλους και όχι στις πραγματικές ανάγκες του λαού για καθολική, δημόσια και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις».


Ο κ. Λαμπρούλης σχολίασε πως ο πραγματικός τίτλος του είναι «”στο ίδιο έργο θεατές”, καθώς παρόμοια έρχονται εδώ και τρεισήμισι χρόνια, τα οποία όχι μόνο δεν απαντούν στις ανάγκες της λαϊκής υγείας, αλλά περνάνε αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στο όνομα της πανδημίας».

Ο αγορητής του ΚΚΕ εκτίμησε πως με τις ρυθμίσεις αυτές «θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των όρων παροχής Υγείας σε ασθενείς και ο εξαναγκασμός τους να απευθύνονται σε ιδιώτες». Τόνισε πως «η κυβέρνηση θέλει να περάσει την αντίληψη πως όλα ήταν καλά πριν την πανδημία και τώρα παίρνει μέτρα ενίσχυσης».

Ο κ. Λαμπρούλης απέδωσε διαχρονικά σε όλες κυβερνήσεις ότι δεν φρόντισαν το ΕΣΥ να μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και σε απλές ανάγκες του λαού σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και είπε ότι «τώρα δρομολογείται μεγαλύτερη μείωση μισθολογικού κόστους, περικοπές και ενίσχυση της ελαστικής εργασίας».

Για την λεγόμενη ενιαία λίστα χειρουργείου, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «το θέμα δεν είναι η ισοτιμία στις πολύμηνες αναμονές για χειρουργεία, που διογκώθηκαν στην πανδημία όταν έγιναν τα νοσοκομεία μονάδες “μίας νόσου”, ούτε το πρόβλημα είναι η αδιαφάνεια ή η μη ενημέρωση του ασθενή, αλλά οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά, κρεβάτια, που οδηγούν σε αυτές τις τεράστιες αναμονές» σημειώνοντας ότι «οι ελλείψεις αυτές είναι η βάση που γεννά φαινόμενα ανισότιμης μεταχείρισης και χρηματισμού».


Ο κ. Λαμπρούλης ζήτησε μόνιμες προσλήψεις και επαρκή χρηματοδότηση για κρεβάτια, χειρουργεία, υλικά και αναλώσιμα. Διαφώνησε με το «νέο ΕΣΥ» που έχει την λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τη λογική κόστους-οφέλους. Με οδηγίες ότι το μεγαλύτερο μέρους του κόστους λειτουργίας, σε λίγο καιρό και της μισθοδοσίας, θα πρέπει να καλύπτεται από την πώληση υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς-πελάτες, ενισχύοντας έτσι και την επιχειρηματική δράση. Τόνισε πως το σχέδιο νόμου δεν διασφαλίζει τη μη διασπορά του κορονοϊού, καθώς αντί να αφορά στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος με μόνιμες προσλήψεις στο ύψος των αναγκών, περιλαμβάνει παρατάσεις συμβάσεων και μετακινήσεις που είναι φθηνό και επικίνδυνο μέτρο για να αντιμετωπιστεί η πολιτική των μη προσλήψεων.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *