Λ. Αυγενάκης: Οι άξονες δράσης του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Παρουσίαση των σχεδιασμών αναφορικά με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, από τη Λάρισα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Ο υπουργός, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις, σημείωσε ότι συνεχίζεται ο έλεγχος για το μέγεθος της καταστροφής, ενώ μίλησε για τους σχεδιασμούς και την υλοποίηση έργων τόσο του ΕΛΓΑ όσο και του ΕΦΕΤ στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αυγενάκης είπε ότι τουλάχιστον 859.000 στρέμματα επλήγησαν από την πλημμύρα και ήδη έχουν καταβληθεί τα πρώτα ποσά κρατικής ενίσχυσης για οικοσκευές, ύψους 25,6 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα στάθηκε ιδιαίτερα στην ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων για το θέμα, τονίζοντας πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στη Θεσσαλία η επίσκεψη του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας, ενώ και η Επίτροπος Τροφίμων αναμένεται να επισκεφθεί το προσεχές διάστημα τις πληγείσες περιοχές.

Όσον αφορά τη δράση του ΕΦΕΤ, επεσήμανε ότι προχωρά σε ελέγχους σε όλα τα τρόφιμα που πρόκειται να διατεθούν στους πληγέντες, αλλά και στα κυλικεία των σχολείων προκειμένου να είναι ασφαλή τα τρόφιμα που θα διατεθούν στους μαθητές.


«Ξέρουμε ότι η μάχη θα είναι διαρκής σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας ότι όλα τα στελέχη του υπουργείου και όλες οι υπηρεσίες δεν πρόκειται να κάνουν πουθενά σκόντο. Δεν έχουμε καμία διάθεση να μην εκπληρώσουμε στο ακέραιο την εντολή του πρωθυπουργού, ο οποίος μας είπε να μείνουμε όσο χρειάζεται και να κάνουμε ό,τι πρέπει, αρκεί αυτός ο τόπος να ξανά βρει τον βηματισμό του», υπογράμμισε ο υπουργός.


Επίσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι προσπάθειες και τα αποτελέσματα για την αποκατάσταση όλων των ζημιών «θα πάρουν χρόνο». «Δεν το βάζουμε κάτω», πρόσθεσε.

«Οι πολίτες δεν είναι μόνοι τους. Εδώ βρίσκεται ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός», σημείωσε, τονίζοντας μάλιστα πως «η Θεσσαλία θα επανέλθει σε γονιμότητα μετά τις αποστραγγίσεις».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την οικονομική στήριξη των πληγεισών περιοχών συνεχίζονται με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων, ενώ μίλησε και για τον σχεδιασμό ενός ενιαίου οργανισμού διαχείρισης υδάτων.

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι στην περιοχή επιχειρεί ήδη μία εταιρεία από την Ολλανδία, η οποία είναι εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, τονίζοντας πως -σύμφωνα με ενημέρωση- θα χρειαστούν περίπου τέσσερις εβδομάδες ώστε να προχωρήσουν σε ένα πρώτο πόρισμα για τις εγκαταστάσεις και υποδομές και μετά θα υπάρξει μία ολοκληρωμένη πρόταση για την ανασυγκρότηση του θεσσαλικού κάμπου.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *