Λ. Αυγενάκης: «Η Κυβέρνηση στάθηκε αρωγός στους πληγέντες στο Αρκαλοχώρι»

Στη γενναία στάση που κράτησαν οι συντοπίτες του στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021 και στην άμεση ενεργοποίηση και αρωγή της Κυβέρνησης στους πληγέντες, με το υφυπουργείο Αθλητισμού να πρωτοστατεί, αναφέρθηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή, Βασίλη Κεγκέρογλου.


«Από την πρώτη στιγμή σπεύσαμε αρωγοί, να στηρίξουμε τους πληγέντες και να σταθούμε δίπλα στους συμπολίτες μας. Από την πρώτη μέρα, συντονισμένα με τους συναδέλφους μου στην Κυβέρνηση, ήμασταν εκεί με μέτρα ανακούφισης και στήριξης» τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού και επισήμανε:
«Ανταποκριθήκαμε άμεσα, ενεργοποιώντας το νέο μηχανισμό της κρατικής αρωγής, με συνεχή παρουσία στην περιοχή και με προσήλωση στο διττό στόχο:

1) Η στήριξη να είναι γρήγορη, δίκαιη (σε αυτούς που πρέπει) και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που δημιουργούνται, και

2) η αποκατάσταση να προχωρά όσο πιο γρήγορα γίνεται, με έμφαση στην ανθεκτικότητα κάθε παρέμβασης και έργου».

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε πως «εφαρμόσαμε ταχύτατα ένα σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης. Ένα σχέδιο με δημοσιονομική επίπτωση κοντά στα 300 εκ. ευρώ.
Σχέδιο με συστατικά, όπως:


  • Η πρώτη αρωγή, που ξεκίνησε την επόμενη μέρα μετά τον σεισμό και ανήλθε στα 66 εκατ. ευρώ προς 7.000 περιπτώσεις.
    Ιστορικά, είναι η μεγαλύτερη άμεση ενίσχυση σε μία συγκεκριμένη περιοχή.
  • Η στήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής, με τρία σχήματα που διοχέτευσαν περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες επιχειρήσεις.
  • Η έκτακτη χρηματοδότηση για αποκαταστάσεις και διαμορφώσεις χώρων προς τους δήμους και την Περιφέρεια που φτάνει, προς το παρόν, στα 14 εκατ. ευρώ.
  • Η άμεση εξασφάλιση της συνέχισης της εκπαιδευτικής δραστηριότητας σε όλα τα πληγέντα σχολεία της περιοχής και η δρομολόγηση των επισκευών.
  • Η έκτακτη χρηματοδότηση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, για τις εκκλησίες της περιοχής.
  • Και φυσικά η παροχή στεγαστικής συνδρομής από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για να επισκευαστούν και να επιδιορθωθούν τα κτίρια, με τη δέσμευση πόρων να φτάνει τα 175 εκατ. ευρώ.

Μία διαδικασία που έχει τις δυσκολίες της, αλλά που σε ένα πλαίσιο συνεργασίας σταδιακά βελτιώνεται και προχωρά».


Επιπλέον, ο υφυπουργός Αθλητισμού υπενθύμισε και τα αθλητικά έργα που υλοποιούνται στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος: «Βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερα έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.291.000€:

  • Στο Αρκαλοχώρι ολοκληρώνεται η Ενεργειακή Αναβάθμιση του μικρού ανοιχτού κολυμβητηρίου, προϋπολογισμού 100.000€. Το έργο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Υφυπουργείο Αθλητισμού.
  • Πριν από λίγες ημέρες υπογράφθηκε η Σύμβαση με τον Ανάδοχο για τη Συντήρηση του κλειστού γυμναστηρίου μπάσκετ, προϋπολογισμού 721.000€. Το έργο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Υφυπουργείο Αθλητισμού.
  • Έχει ήδη δημοσιευτεί ο διαγωνισμός για τη Συντήρηση του ανοιχτού κολυμβητηρίου, προϋπολογισμού 670.000€. Το έργο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Υφυπουργείο Αθλητισμού.
  • Είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου Καστελλίου, προϋπολογισμού 800.000€. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών».

Σε ό,τι αφορά στο Έργο της Μελέτης και αναβάθμισης του χώρου εκπαίδευσης και αγώνων Motocross και Enduro του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, προϋπολογισμού 135.000 ευρώ, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι σύντομα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και προσέθεσε: «Και φυσικά, στηρίζουμε τον Ημιμαραθώνιο της Κρήτης, μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που τονώνει την τοπική οικονομία και την αθλητική κουλτούρα της περιοχής και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

Επιπλέον, αύριο κιόλας είναι προγραμματισμένη συνάντηση με επιτροπή από τους τοπικούς φορείς για να δρομολογηθεί και το θέμα του ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Καστέλλι».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *