Κωστής Χατζηδάκης: Τα τελευταία 4,5 χρόνια έγιναν περισσότερες προσπάθειες από ποτέ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό

Περισσότερες προσπάθειες από ποτέ έγιναν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας, στη βάση των τεσσάρων πυλώνων του σχετικού κυβερνητικού σχεδίου, που περιλαμβάνουν τα εξής: τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους, τη στήριξη των επιχειρήσεων για εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων, την ενθάρρυνση της καινοτομίας και των συγχωνεύσεων και την κατάρτιση το ανθρώπινου δυναμικού.


Τους τέσσερις πυλώνες παρουσίασε απόψε, στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Navigating Business in the Digital Era», που διοργάνωσε η Grant Thornton υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Ειδικότερα, στο πλαίσιο των δράσεων της κυβέρνησης προχώρησαν:

Πρώτον, η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών της χώρας με επενδύσεις στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, (δίκτυα 5G, οπτικές ίνες), οι ψηφιακές δράσεις καταπολέμησης της γραφειοκρατίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (GOV.gr και ο ψηφιακός βοηθός mAIGov.gr), που εξοικονομούν χρόνο, ταλαιπωρία και χρήμα σε πολίτες και επιχειρήσεις και οι αντίστοιχες δράσεις του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Όπως η καθολική εφαρμογή του myDATA, η επέκταση των ηλεκτρονικών τιμολογίων (από το 2025 όλα τα τιμολόγια θα είναι ηλεκτρονικά), το myAADEapp, το chatbot της ΑΑΔΕ, η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, σύμφωνα με την οποία η επικοινωνία της ΑΑΔΕ με τους φορολογούμενους θα γίνεται πλέον μόνο ψηφιακά και η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. «Μέχρι πρόσφατα διάφοροι έλεγαν ότι δεν θα γίνει τίποτα. Η πραγματικότητα είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει διασυνδεθεί ή θα διασυνδεθεί μέχρι το τέλος Απριλίου με ραντεβού. Στο τέλος Απριλίου αυτή η μεταρρύθμιση κλείνει» ανέφερε ο Υπουργός.

Δεύτερον, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών πόρων για την ψηφιακή αναβάθμιση των ίδιων των επιχειρήσεων, με δράσεις που όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης απευθύνονται κυρίως ή αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπογράμμισε δε ότι τα διαθέσιμα κονδύλια είναι περισσότερα από ποτέ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο Ταμείο Ανάκαμψης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι ο δεύτερος σημαντικότερος πυλώνας μετά τις «πράσινες» επενδύσεις, με 69 έργα προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ. Οι χρηματοδοτικές δράσεις του Ταμείου αναμένεται να ωφελήσουν 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Υπουργός σημείωσε ωστόσο έλλειψη ενδιαφέροντος από μεγάλες επιχειρήσεις για το δανειακό σκέλος των προγραμμάτων ψηφιακού μετασχηματισμού. Στο ΕΣΠΑ 2021-2027, που απευθύνεται αποκλειστικά σε ΜμΕ, ο αρχικός προϋπολογισμός προσεγγίζει το 1 δισ. «Μόνο για τα τρέχοντα προγράμματα για ψηφιακό μετασχηματισμό έχουν υποβληθεί αιτήσεις από πάνω από 2.800 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιστοιχούν σε προϋπολογισμό ύψους 120 εκατομμύρια ευρώ! Και από αυτά, έχουν ήδη εγκριθεί πάνω από 1.700 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 55 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε.

Τρίτον, οι δράσεις για την ενίσχυση της καινοτομίας των επιχειρήσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι startups, που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια. Οι δράσεις περιλαμβάνουν και την ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του 2024, αφού προηγηθεί διάλογος με τους φορείς που θα αφορά και τα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.


Τέταρτον, η αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, που περιλαμβάνει δύο άξονες: Αφενός την κατάρτιση, με προγράμματα που υλοποιούνται σε συνεργασία με κολοσσούς όπως η Amazon, η Google, η Cisco και η Microsoft, και αφετέρου η προσπάθεια να επανέλθει στη χώρα μέρος του εργατικού δυναμικού που έφυγε στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, «διότι πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων που επιστρέφουν στην Ελλάδα είναι άνθρωποι με υψηλές δεξιότητες».


Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε εξάλλου ότι η συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες: πρώτον, τη δημοσιονομική σταθερότητα ανεξάρτητα από τους κανόνες της ΕΕ και, δεύτερον, τη φιλοεπενδυτική και φιλοεπιχειρηματική πολιτική._

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *